Häst träning på Sveinsstadir forts. Del 2

del II

Rättelse från del 1: Fel av mig att skriva unghäst. Ibland får vi ju in hästar som är helt otränade som är äldre hästar, upp till 7-8 år. Så rätt blir nu bara "häst".


Vid beröringen i början så berör vi hästen över hela kroppen och lägger armarna runt hals, manke och rygg.


Nu har vi kommit så långt att hästen vill vara med oss och inte längre är rädd och frågvis om vem vi är. Så då är det dags att börja vänja honom vid sadel.


Utrustningsträning:

Vi har ju redan vant hästen vid att saker kan hamna på ryggen med hjälp av repet. Nu byter vi ut detta mot en tömkörningsgjord. Har denna först bara i mitten av volten och låter den bara ligga där under första delen av träningspasset (då vi repeterar flyttning av rumpa, backning och följa. Sedan ett par gånger med repet, genom att kasta det över hästen. Nu är det dags att vänja honom vid gjorden och det gör vi genom att vi stryker först hästen med gjorden över hela kroppen. Sedan lägger vi den på plats och spänner gjorden löst. Låter sedan hästen springa ett par varv och stoppar sedan för att spänna åt gjorden. Detta arbeta görs så många gånger att vi känner att det är tryggt både för oss och hästen att få gjorden spänd runt magen. Efter det så tas sadeln fram och samma sak görs hör, först liggande i mitten och sedan visa sadeln och till sist lägga på sadeln och spänna gjorden löst, arbeta i volt och sedan spänna gjorden mer. Vad vi är noga med är att aldrig lägga upp stigbyglar och sadelgjord så att de ligger på sadelsitsen, det är bättra att vänja hästen vid lite släng och tryck från de olika grejorna som hör en sadel till än att smyga undan det. Vissa personer gör ju inte det och då har vi inte tränat hästen för att vara orädd för det.


Tränsningen sker första gången inne i stallet och bara med enkelt huvudlag. Om hästen har jätte svårt att acceptera bettet så låter vi dem stå och tugga hö med bett i munnen.

Nu är hästen van vid utrustningen och vi börjar sadla och tränsa inne i stallet och sedan går vi ut i volten. Vi har alltid repgrimma under tränset och ingen nosgrimma i början. Tyglarna fästs igenom bettringen och sedan hakas den i repgrimmans sidor. På så sätt belastar vi inte hästen i munnen så mycket då vi lär den tygeltag.


Kyssa stigbygeln:


Det sägs att du ska inte rida din häst med båda tyglarna (och båda skänklarna) i ett likvärdigt tryck förän du vet med dig att du kan hantera din häst med höger och vänster tygeltag (också skänkel) var för sig. Detta är detta som gör "kyssa stigbygeln" - övningen så bra!


Detta går ut på att du först från backen står exempelvis på hästens vänster sida, har tyglarna som om du skulle rida hästen och står med ansiktet riktat mot hästens ansikte. Lägger höger arm över sadeln och står tätt intill hästen med din överkropp, fatta sedan tygeln på vänster sidan med din vänster arm och ta ett tydligt tygeltag (ca 10 centimeter från bettringen) utåt-mot dig och sedan upp mot din högerhand som du håller runt framvalvet på sadeln.

Målet är att få hästen att böja villigt utan motstånd, och villa huvudet tätt intill sin egen hals och du ska i stort sett bara behöva styrkan med att ha tygeln mellan tummen och pekfingret.


I början dock kan det bli att hästen bara går emot tygeln och då får man vara envis och inte släppa "draget" utan hålla kvar och vänta på att hästen släpper efter. I början får man kanske inte huvudet mer vridet än kanske bara ett par grader men efter träning och upprepning så kommer de mycket snabbt att förstå vad du är ute efter. Vid uträtning så ska du ta hjälp av motsatt tygel med motsatt arm och på så vis ha det som kommando att det är ok att räta hvudet. När hästen börjar ge efter och vill böja huvudet och inte gå emot kan du pröva att stryka honom vänligt i pannan. När du kommer ännu längre i träningen så ska du kunna böja huvudet och sedan släppa tygeln och hästens huvude ska fortfarande vara böjt ända tills du ber, med hjälp av andra tygeln, att han ska räta på huvudet.

fortsättning av "kyssa stigbygeln" kommer när du kan sitta på hästen, och att sitta på hästen ska jag berätta för er hur det går till på sveinsstadir, men ni får vänta tills nästa del!!!!

Mvh Anna


Kommentarer
Postat av: Lina

Jättekul att läsa! Ser fram emot del III

2008-05-11 @ 12:45:10
URL: http://linahallberg.blogg.se
Postat av: Elin Persson

Tack Anna!

2008-05-12 @ 13:21:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0