Måndagen den 31/8-09

kl. 17.15

Redan sista augusti, vart tar tiden vägen?

Denna veckan är det natt jobb på cromtjänst som gäller för min del. ÄNTLIGEN!!!
Hoppas att de goda tiderna är på väg för jag vill jobba!!!!
Det blir 21.30-06.00 i fyra nätter nu och sedan får vi se om det blir fortsatt.
Men hu så jobbigt det kommer vara, inte inatt men andra och tredje. De är alltid värst.
Inatt är kroppen bara i chock tillstånd. Men natt nr 2 och 3 så ska den övertalas att komma in i rätt natt-jobbar-cykel igen!

Resten av tiden blir ridning och telefon samtal till lite grejer som jag måste fixa. Sedan blir det mycket sovande också för att orka.

Kristall går varannan dag nu och det verkar funka riktigt bra. Han känns fräsch i både kropp och huvud. Sedan blir det total vila i 6 veckor under vinter perioden.
Snót går varannan dag + en dubbel dag i veckan och hon fortsätter att imponera.

På fredag drar jag till banan med hästarna och rider igenom tävlingsprogrammen.
Kristall ska inte starta men jag tränar honom på banan ändå. Han älskar det verkligen.

På lördag var det visst en "viktig" dag...

Å på söndag åker jag och Monika och tävlar i göteborg på landi km. Monika tar Gnýfari och startar V2 samt T3 och jag tar Snót och startar F2 samt T3. Ska bli så kul att tävla ihop!!

Nu ska jag vila så jag orkar med natten!

Kram

Fredagen den 28/8-09 Be ofta, var nöjd med lite, belöna ofta.

kl. 17.40

Usch jag blir bara inte bättre... Det har verkligen ilat sig fast den här förgrymmade förkylningen.

Varje gång jag går in och vilar tänker jag efter en 30 minuter: "-Så nu känns de mycke bättre, gud vad tråkigt att ligga inne." Å så går jag och ska göra något. STOP skriker mina rinnande ögon och näsa samt mitt bulltande huvud. Marsch in...igen... å så upprepas proceduren...

Nu har jag beslutat att inte gå på niten igen!

En elev till mig sa en dag ett par bra ord till mig...

"Det förekommer misshandling av hundar men inte i lika stor grad som med hästar. Är det för att hästen inte gnäller och piper när vi "slår" eller är vi bara barbariska?"

Hon pratade då om träning i vardagen. Det hårdaste du kommer med hundar är väl halsbanden med taggar samt el träning. Men med hästar då rider de med sporrar, spö och skarpa bett dagligen och hela tiden...

Ryttaren rycker i munnen och sågar fram och tillbaka, eller som en hopp kommentator sa på tv:

- Oj denna häst ligger på så ryttaren måste ruska om i bettet liten.

Hmmm???

Sedan de här sporrarna som jag ALDRIG kommer förstå mig på... Varför varför varför?
Hästen går inte fram på hindrena ordentligt.

Nähä men har du funderat på varför? Din häst kanske har ont, den kanske inte tycker det är kul att hoppa.

Sedan det här att man har stångbett och andra skarpa bett för att hästen ligger på för hårt... Men samtidigt har ryttaren i fråga sporrar... Hmmm??

Å alla gånger du lägger på de här starka hjälperna så säger hästen inte ett ljud. Den slår kanske irriterat med svansen eller lägger öronen bakåt med risken att då få en smäll till eftersom sådär får den inte göra för då koncentrerar den sig inte och vi kan missa nästa hinder...

Ja nån får gärna förklara för mig varför...

Jag rider för glädjes skull. Ibland får även duktiga jag använda spöet på mina hästar. Det är i situationer då jag måste förstärka mina hjälper och jag vill då kalla mitt spö för förlängd arm.

Det värsta är väl när barn OCH okunniga äldre ryttare rider med dessa skarpa hjälpmedel. De vet knappt vad en häst är men de rider gladeligen med skarpa hjälper för det gör ju alla andra.

Med islandshästar är det väl så att intresset för dem har ökat så snabbt så kunskapen hänger inte med. Vissa vet inte hur man ska rida en islandshäst på rätt sätt eller åtminstone sträva åt det rätta hållet.

Rätt håll är för mig när hästen är i fysisk och psykisk balans och nöjd med livet.

Jag är glad att jag får åka runt och propagera för: Be ofta, var nöjd med lite, belöna ofta.

Nu ska jag vila lite! Ha det gott.

Torsdagen den 27/8-09

kl. 19.00

Så mycket att göra men så lite ork...

I tisdags var jag och jobbade extra på Rasta i klevshult. Lite roligt jobb faktiskt. Men jag hade sån huvudvärk, kul 2:a dagen man är på ett arbete... så de va bara till att härda ut.
Sen på kvällen åkte jag och tittade när Emelie red Greifi för Jóhann Fridgeirsson. Spännande. Han hade samma filosofi som Hinni i stort sett och man blir lycklig när kunskap sprids på ett så ödmjukt och bra sätt!

Väl hemma sen så stöp jag i säng... Ont i hela kroppen och huvudet var på explosions varning. Somnade hårt och vaknade vid 8 för stall skötsel men sen marsch i säng, ställde in två lektioner och somnade.
Sov väl i stort sett hela dagen.

Idag är jag bättre men förkylningen biter sig fast. Var och höll två riktigt roliga lektioner som gick jätte bra. Sedan var det hem och rida. Kristall och Snót var vad jag mäktade med och sedan blev de bingen igen.

Öppnade mailen nu och såg att jag inte kommer kunna vara med den 6/9 med Kristall och tävla i gbg... Fan FAN FAN. Han blev ju halt av sömtryck eftersom hovslagaren var tvungen att slå så nära han kunde nu när Kristalls hov spruckit så mycke,,, Så han fick ju sömtryck och blev halt och stel i bogarna. Så jag anmälde bara Snót för jag trodde aldrig han skulle bli bra tills dess. Men nu blev han det och jag var snabb och anmälde och betalade in. Får mail tillbaka. Fullt tyvärr.
SUCK. När ska de blåsa åt mitt håll igen?
Fast Greifi är pigg, Snót är bättre än någonsin, Classic äter och lägger på sig, Har fått extra jobb och hästeriet snurrar bra.. Så jag ska väl inte klaga... men ÅHHH jag älskar att tävla Kristall och på sävebanan som det var 5år sedan jag red på sist. SUCK SUCK SUCK!

Kram!

Lördagen den 22/8-09

kl. 13.30

Åh vilka härliga hundar jag har!

Äntligen har pudlarna lugnat ner sig med sina dominans lekar mot lilla Atli (det blev det namnet till slut...).
Nu är de en härlig flok om 4 hundar. Det är Casper och Atli som håller ihop mest och de leker hej vilt. Och det bästa är att Casper förstår att det är en liten valp och att han måste vara lite försiktigare än när han leker med t.ex. Sam.

Atli försöker ständigt härma Casper i allt han gör, det blir med blandat resultat!! Idag skulle vi flytta på staketet och göra betes hagarna större för hästarna har betat rent på det de fick för 2 veckor sedan. Då måste vi ju bära alla plast stolpar till nya positioner. Då är Casper snabb och ska hjälpa till att bära. Atli ska minsann inte vara sämre. Han kommer inte så långt utan det slutar med att han ställer sig å skäller och morrar på den dumma Dumma pinnen som bara INTE vill göra som han säger.
Han ger många glada skratt!

Igår var jag hos veterinären med Classic. Han fortsätter att spy.

Den här veterinären var bra hon gjorde allt som hon borde och la upp en riktigt utredning. Men hon fattade verkligen inte det här med  att Classic äter inte foder kulor och gör han det så spyr han. Det han äter är kokt grishjärta och blandfärs tillsammans med ris.
Hon tjatade om deras bra veterinär foder som alla hundar tål.
NEJ sa jag till slut han kommer spy VI HAR REDAN PRÖVAT.
Inte då.
vi skulle sluta med grishjärta och istället ge royal canin  i färs på burk...
SUCK.
Jag sa då:
- Ja men  då ger jag det OCH grishjärta.

Fortfarande har hon inte fattat att han spyr INTE av grishjärta... SUCK SUCK SUCK,

Det slutade med att jag gav upp och nu äter han royal canin på burk tillsammans med kokt lamm hjärta för tillfället samt bröd och sky. Han får även lite druvsocker på maten på morgonen. Samt en lugnande medicin som skyddar som en hinna runt buken.

Han är röntgad och nästa steg är Gastro...nått... slang i magen och så tar de prover på vänaderna.

Nu ska jag ut i stallet igen och låta mina trötta bus hundar sova middag!

Söndagen den 16/8-09

kl. 10,00


Igår var en fartfylld och spännande dag!

Började morgonen med de vanliga rutinerna. Fodra och släppa ut alla djur och sedan ge mig själv lite frukost. Gick en "göra-ifrån-sig-promenad" med hundarna. Sedan bar det av till familjen Strand och kurs för Bjargare.
8 st deltog och jag fick känslan av att alla var nöjda och fick mycket positiv respons. Det glädjer mig och jag hoppas det håller i sig. Känslan att få en ryttare och häst att bli ett ekipage, att få dem att förstå varandra och säga AHA! är minst lika roligt att uppleva själv som att få ge.

På hemvägen stack jag in och handlade lite inför styrelsemötet ikväll. Sedan bar det hemåt för att släppa ut vargarna =) De var helt överlyckliga. Jag hade varit borta sedan halv 9 och klockan slog nu 17.45. Men Daniel lämnade huset kl. 12 så de fick lagom med timmar inlåsta. Men det var bokstavligt talat som att släppa ut en flock vargar. Glada vargar!

Efter pusskalaset fick de mat och jag med. Fodrade hästarna och gosade med Óskadis... eller blir det Ósk. A Skuggadís föl iaf!

Sedan skurade jag golven och städade lite allmänt. Sedan ringde mamma och pappa för vart var de?? Jo de hade åkt kl. 02.30 på natten till Hälsingland för att köpa valp. Collie hane!
Vid 18,45 ringde telefonen: Vi är i jkpg nu ska bara tanka. Ungefär om en halvtimma skulle de vara hemma. Hundarna fick gå ut i hundgården så länge.

Ah alltså den här hunden. Han är så söt. Ser liksom inte riktigt ut som en valp i huvudet. Han har redan den här kloka och vänliga collie blicken. Men bakom den speglar man massor av bus och en riktig tuffing!!!

Vad han ska heta? Ingen aning... han har gått under namnet Fashion Stylist "Simson" men vi är inte riktigt nöjda med Simson. Funderar på Atli.... den lilla guden!

Förslag mottages gärna!!!

Här följer lite bilder...


Mamma Linn! Har vunnit det mesta man kan vinna inom utställning. Så bedårande vacker.
Både mamma och jag älskar Collie mycket. Och det är något speciellt med dem!


Mamma träffar lille Simson.


Simson på sin hemmaplan!


Hemma i väshult!


Trött efter en låååång dag!


Bus med mammas toffel.

Mammas kommentar till att han tog hennes toffel (från hennes fot...):
- Åh nej inte mina tofflor. Tycler så mycket om dem. Du har ju likadana Anna kan han inte få ta dina!?!?

Haha!

Nu ska jag ut år rida en sväng.

I huvudet ringer orden min vän skrivit på sin blogg.
Jag har aldrig varit med om det men jag vet att dagen kommer någon gång. Förberedd kan man aldrig vara men jag får trösta mig med att jag ger mina djur något roligt att leva för varje dag och att de har det på bästa mäjliga sätt.
Å det vet jag att min vän kan tänka också.
Tänker på er ständigt!!

KRAM!

Fredagen den 14/8-09

kl. 20.40

Började dagen med att rida Snót  och sedan arbetade jag Kristall från marken. För i onsdags så kom hovslagaren och han kunde fixa Kristalls hovar så nu är han igång igen =) ÄNTLIGEN!!!!
Tack gode gud för skicklig och duktig hovslagare!

Snót går riktigt fint nu och jag börja få in en känsla med passen på henne. Min hjärna börjar liksom fatta när och hur jag ska göra i olika situationer!
Längtar tills tävlingen den 6 september.
Jag tar med mig Kristall också men utan krav med tanke på avbrottet i träningen. Det tar stryk på passen massor.

Sedan åkte jag och pappa till farmor och åt våfflor och pratade lite. Sedan till jsk för ett träningspass. Sedan ringde en tjej som jag varit i kontakt med tidigare. Hon behövde hjälp med hur man rider en islandshäst tävling. Jag bestämde mig för att åka dit idag då jag ändå redan var i krokarna.
Men när vi skulle avsluta kom Daniel ut från bilen och gav mig min telefon.
Såg att han öppnat ett sms och läst...
De orden som stod där högg i hjärtat så hårt. Jag tappade helt fokus på vad jag gjorde och stod mest bara och... gapade.

Min vän, mina tankar är hos dig ikväll!

Måndagen den 10/8-09

kl. 14.00

I helgen har det varit gräs för hela slanten.
Hjälpt pappa med höet på åkern samt klippt gräset på gräsmattan och runt i kring. Daniel och jag jobbade på bra.

Men höjdpunkten i helgen var min älskade Greifi.

Har de sista dagarna då han varit hemma ifrån sin extra matte märkt en enorm skillnad på honom. Han har liksom vaknat igen.
Han har blivit riden ca 1 timma 4-5 dagar i veckan. Olika tempon och det sista har mamma och jag båda känt att det gamla ångloket Greifi börjar komma tillbaka.

Igår fick vi beviset....

Jag tog Ófeigur och hade Snót som handhäst och mamma red Greifi.
Vi red iväg mot rosenlund för att sedan välja kort eller lång runda beroende på vad åskan som mullrade i bakgrunden sa. Men det klarnade upp så vi tog vägen om Lina, den långa rundan. SKickade iväg ett sms till Lina om hon ville hänga på. Visst ville hon det. Hon tog Tinna och vi gav oss iväg.
Först genom snår och ris bland vissa trånga passager, inte de bästa hanhäst vägarna men vad gör väl det när Ófeigur och Snót är 100% uppmärksamma och båda kloka till att välja rätt vägar och sätter fötterna varsamt bland de många och höga risbuskarna där hålor lurar.

Men Greifi blev pigg PIGG!!! Och mamma orkade inte hålla honom med sin onda axel så vi sadlade om. mamma fick Snót och jag tog greifi med  Ófeigur som handhäst.

Ja det var som att tända en stubin. Kolsvart i blicken och med en sån glöd. Han hade ur kul och sprang fortare och fortare. Inte lika lyhörd som förrut men hans glöd ÄR TILLBAKA!!!!
Ófeigur bus galopperade vid min sida och var lika busig han!
Tinna fick också kämpa med en sprudlande glad Lina på ryggen.

Min älskade Greifi är tillbaka. Vilken tölt han visade mig idag. Han var snabb innan men nu... Jag fattar ingenting.
Han är dock stark. Så stark att jag hade ont i magen efter att ha fått sitta och sitta emot med höfter och mage hela tiden. Han vet ju de signalerna så jag inte behöver hålla honom i munnen. ÅH!!! Jag log och skrattade mycket. Men det var först när jag tittade till på Tinna och Lina som jag fattade hur fort det gick. Och när vi saktade ner ville han igen och igen. Ingen hejd på honom.

Å veterinären som för 2 år sedan ville avliva honom. Tack gode gud att jag lyssnade på mig själv och inte gav upp tillsammans med veterinären.

Nu ska jag fortsätta med att låta honom åka till sin extra matte igen och fortsätta den lugna och kontinuerliga träningen av honom. Tänk om... OM han kan bli min underbara ridhäst igen!!!! Kommer aldrig kräva tävlingsträning igen men om jag får tillbaka min underbara ridkompis är jag mer än nöjd och tacksam. 

Vindarna vänder!

Kram Anna

Fredagen den 7/8-09

kl. 10,10

God förmiddag!

Solen strålar och så gör även jag. Har äntligen fått in rutiner som jag följer och jag mår...strålande!

Varit ute på ett morgon tränings pass på Snót.
För något man glömmer ofta är att träna hästarna vid olika tidpunkter.
Snót hon fungerar lika bra vilken tid som helst, kanske aningen segare på morgonen.
Kristall han är en kvälls häst och krånglar mycket på mornarna. Men på tävling är det ju ofta upp tidigt och börja så han måste ju vänja sig.
Sist jag tävlade fick jag väcka honom kl 02.45,  han var minst sagt skeptisk, medan Snót tittade med uppspärrade ögon: - MAT!?!?!?! =)

Har börjat träna lyftning igen och det är nog det som gör mig så pigg och motiverad nu. Två dagar i veckan är målet att hinna med, men är fullt nöjd om det blir en.

Idag ska jag å pappa åka till farmor för att fira hennes födelsedag. Sedan blir det bad för mig och daniel i vättern eller axamo. Sedan träning, handling, äta och sova! Pappa ska hem och slå hö idag och imorgon blir det flyttnng av det slagna gräset som är på åkern bortanför skogen. Det ska nämligen rullas men vägen till åkern klarar inte att bära de maskiner som de använder...
Härligt med lite hederligt kroppsarbete för en kropp med redan träningsverk efter idag.. haha! Hoppas solen skiner även då så att man kan få lite brun färg på sin bleka kropp.

Nej nu ska jag ut och plocka blommor sedan åker vi.

ha det gott!


Jag och Classic, midsommaren -09

Tisdagen den 4/8-09

kl. 13,50

Nu har det gått ett tag sedan sist igen. Men nu har jag faktiskt inte varit hemma.

Var ju på semester med Daniel i Varberg. Vi hade det urmysigt och fick all tid i världen för varandra och vi storm trivdes.
Gick på upptäcksfärd i Varberg, var nere vid havet (inget bad, solen var blyg), kollade på film med regnet smattrande på taket MYSIGT!!! Spelade mini golf och på torsdags kvällen fick vi till ett uteställe på campingen och drack, sjöng och till å med dansade =)

Daniel stod för bilderna och då också för att få in dem i datorn...

På min hemsida har jag uppdaterat, äntligen!

Nu blir det andra bullar med den!

Vill ni se bilder på Oskadís så gå in på: www.funni-islandshastar.dinstudio.se

RSS 2.0