Söndagen den 27/4-08

kl. 20.00

Tiden rinner på och nu är ytterligare en helg till ända..
Jag hade jobb denna helgen så det har inte hänt så mycket spännande.

Lördag:

Vaknade klockan nio, hade sovit 9 timmar och 50 minuter för att vara exakt. Men kände mig trotts det inte helt hundra utvilad.. Men det gör ju i och för sig jag aldrig, inte förän jag fått på mig stall kläder och gått ut i friska luften.

Fodrade stora stallet, sedan fåren och sist lilla stallet. Vi har sammanlagt nu 38 hästar i träning varav 31st står på Sveinsstadir. Så det räcker och blir över.

Sedan gick jag in och började sticka min tröja.. hade stickat jätte långt på en av armarna.. men sedan ångrade jag mig gällande min färg kombination.. så jag tog upp allt igen.. började sakta om.. men det ska inte vara helg göra utan det ska jag pyssla med som avslappning på vardags kvällarna!!

Red Snót på ridbanan, hon gick bra¨med tanke på omständigheterna... STORM! Så det blev lugn dressyr träning, helt kravlöst.

Söndag... Vaknade klockan tio i åtta,  utvilad pigg och fräsch för ännu en arbetsdag.. Men jag syter för fåren... varje gång jag går upp varannan helg så är det de där jädrans fåren.. tar ca 40 minuter.. men inget jag vill lägga min tid och energi på för det är inte min framtid... men men så e de, tyvärr. Och ärligt så e jag livrädd för de där baggarna han har.. usch så stora och sånna horn... bräderna som håller dem inlåsta har inget att säga till om ifall baggen väl bestämmer sig för att ta sig ut med kraft... USCH!

Klockan halv tio var jag inne igen och gick då och åt frukost och sedan somnade jag gott igen och sov till... hrm halv två... Gick ut igen klockan halv tre och fixade allt så att det bara var kvar att fodra stora stallet.
Släppte ut alla hästar i två timmar.. De var TOTALT GALNA! Sprang och busade som små vildar! Så underbart att se på. Stod i säkert en kvart och bara tittade och njöt. Hade det varit fint väder hade jag satt mig på den gräsbelagda kullen och tittat och tittat. Det är så rofyllt att bara titta på hästar... de talar så mycket även fast de inte säger ett ord!

Red Snót en avslappnande runda med mycket konditions träning och tempo växlingar. Hon är i kanon form nu.. bara ngr kilon till på magen och sedan ska detta vara rott i land!!! =) Jag håller mina tummar för henne!


Sitter nu och tänker på hur det var när jag först kom till Island. Hur jag då tänkte att jag kommer a¨ldrig få fram känslan av att detta känns normalt och som en vardag... Men nu dryga tre månader senare så har jag just den känslan, känslan av att detta är nu min vardag och jag har en dagsrutin till alla olika dagar.
Och vad tiden har rullat. Jag har nu betat av mer än halva min tid här... Innan jag vet ordet av så är det Juni och jag har bara två månader kvar här!?
Vad ska jag göra sen? Jag har min plan, men om det inte funkar.

Jaja tar jag det bara lugnt så löser det sig alltid.

Min hemlängtan gnager fortfarande på mitt hjärta... Men jag håller ut! Trivs ju så bra här! Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på den dagen då jag landar i sthlm och får se mamma, pappa och daniel stå och vänta på mig och jämte dem sitter vovvarna. Då kommer tårarna vara nära...

Avelsvisningarna i Vaggeryd hade visst varit lyckade! STOLT JAG ÄR ÖVER ATT VARA BJARGARE!!!!!!!!!

Läs gärna vår hemsida: www.bjarg.se och bloggen: http://bjargislandshastklubb.blogg.se

Nu ska jag ta en välförtjänt dusch och sedan slappa i mitt rum lite...

Kramar Anna


Fredagen den 25/4-08 Rekstur

kl. 20.30

Igår så gav vi oss av på vårt första två dagars rekstur. Det var ok väder, uppheåll, lagom varmt men ingen sol.
Vi red längs en grusväg som började i öppen terräng men som sedan gav sig av upp i bergen och tillslut red vi med vattnet till höger långt nedanför oss och berget högt omslutande på vänster sida.. Men man kunde inte se toppen av bergen för det var tjock dimma längst upp. Och under hela tiden hörde vi vattnet som forsade längs med bergsväggarna och ner i den stentäckta marken, vattnet slingrade sig sedan ner i små springor i marken och forsade sedan ut i vattnet på andra sidan vägen.

Underbart.. det var som att vara i en dröm! Hästarna skötte sig kanon och vi hade bara ett par tappade skor som Heimir fick sätta dit igen. Vi är hela tiden tvugna att ha skonings grejer med oss så att vi kan sko på plats. För de kan inte springa och fläka upp fötterna.

Men det är äventyrligt att fösa så mycket hästar. Det är ju tillsammans med annat mötande folk, hästar och bilar. ALLT kan hända. Särskilt på hemvägen då hästarna VILL HEM. Deras ögon bara lyser!


Nu ska jag fara och sova! Har arbetshelg denna helgen så jag måste vila..

Ska börja sticka min egna tröja imån med! Var och köpte garn igår!


Kram Anna


Onsdagen den 23/4-08

kl. 20.45

Lång dag och rekord!!!

Tränade... 14 hästar idag och ska nu ut och ta den 15:e!!! Hihi REKORD!!!!

Imån ska vi göra något riktigt roligt! Med över 80 hästar ska vi ta oss från sveinsstadir till ett ställe som heter Hof. Det är 16 km enkel väg. Tillsammans två andra gårdar så beger vi oss av sttande till häst (såklart), klockan 10 imån morgon och det kommer ta oss två dagar, eller fram till klockan 15-16 på fredag em. Vi lämnar hästarna i Hof och beger oss sedan med bil hem till sängarna och sedan tillbaka på fredag morgon.

Ska bli jätte roligt!

Nu ska jag ut och träna min prinsessa!

Kramar Anna

ps. jag kommer aldrig mer lita på folk som lämnar hästar till träning till oss.. Fick en häst igår som enligt ägare skulle tölt sättas. Alltså inriden och klar. Det slutade med en bocking tur på ett par minuter. Hmmm börja om från början mån tro!?!? Mmm JA!

Tisdagen den 22/4-08 tänka INNAN och handla EFTER!

kl. 20.10

Idag.. igen... har jag lärt mig att: tänka innan och handla efter!

Jag blev ju så himla förälskad i Blakkur och är fortfarande. Men denna gången så är det inte bara en häst jag ska köpa.. Jag ska ju köpa en häst som har en framtid som tävlingshäst och kan gå långt RIKTIGT långt. Jag har ett mål och jag ska uppnå det...! Men till det behöver jag en riktigt bra häst..

Så jag har bestämt mig, tillsammans med Hinni att låta det ta tid. Jag ska titta på många mer hästar innan jag köper något. Försvinner en häst så kommer det en ny.. Det får ta tid och vara jobbigt.. så letandet fortsätter.

Hinni har lagt ut ett nät över sina kontakter på Island, så nu väntar vi på att det ska nappa. Och näst nästa helg så ska jag med Hinnis pappa (huvuddomare på landsmót sedan många år tillbaka) tillbaka till mina fyra favorit hstar och kolla läget... Jag känner att jag behöver hjälp för att göra ett bra beslut. Och vad kan vara bättre än min tränare och dennes pappa!?!?

Mycket tänkande är det men nu är jag inte förvirrad längre som jag var igår kväll. Då var det kris. Visste inte ut eller in. Men nu är allt bra igen!


Ute är det ett riktigt skumt väder.. Bergen som omringar gården är täckta av tjocka mörka moln som hänger tungt som ett täcke över bergstopparna. Ser lite spöklikt ut...

image77

Ni som känner mig!?!? Vem är denna hästen, SPÖKLIGT lik!?
image78

(de har samma pappa och är alltså halv syskon!! Samtidigt... har han samma mamma som mitt sto skuggadís, vilket gör dem till syskon, också!!!)

Under vårt rekstúr den 18 april...

image79Nu säger jag godnatt för idag!

Kramar Anna 


Måndagen den 21/4-08 Jag tror jag har hittat honom...

...grevens ersättare.

Som många av er vet så är min älskade Greifi sjuk, Han är bättre nu i dagarna men hans lungor klarar dock inte den hårda träning som tävling, visning och avel kräver.

Så nu har jag oc´h min familj börjat letandet efter en ersättare till honom.

Hela helgen till bringade jag med att leta hingstar på södra Island och vilka hästar jag har tittat på och provridit. Särskilt en av dem.. Blakkur.

Nu skall det tänkas, pratas och ha huvudet kallt... Men jag tror tror att det är han, Blakkur!

Vädret fortsätter att vara vår och varmt och underbart häst tränande dag ut och dag in! Kan man ha det mycket bättre? Det som fattas mig är min familj.

Idag har jag och Daniel varit ihop i 3 år och 4 månader. Tänk vad tiden går snabbt. Känns som det var igår jag träffade honom.


Kram Anna


Fredagen den 18/4-08 Det är VERKLIGEN vår!

Hej!

Idag red vi på rekstú och vi hade så roligt. Varmt, sol, blå himmel och glada hästar och människor.

Hade jag inte varit stressad hade jag skrivit om dagen lite mer i detalj men jag ska åka till Reykjavík nu och vill börja köra innan jag blir för trött. Bilen går ju tyvärr inte av sig själv..

Ska till R-V och kolla på lite hästar, undra var det kan sluta ;)

Om internet fungerar för mig i R-V så ska jag hålla er under rättade!

Kram Anna

Onsdagen den 16/4-08 15 grader PLUS!!

kl. 19.00

Inne efter en kanon fin dag!

Jag vaknade av solsken och fågelkvitter. Pigg och glad äter jag frukost och beger mig sedan ut för att rida. Börjar med en unghäst och sedan så skulle Oli rida Snót och då tog jag Tvinni och red jämte för att kunna se och höra vad han säger om henne.

Han tyckte hon var jätte fin och att jag gjort ett bra jobb, han var positivt överraskad. Vilket gjorde mig mycket glad!
Han sa att jag bara måste få henne mer säker i traven och kunna göra övergångar tölt trav och galopp trav bättre. Sedan måste jag träna på galoppen, för när han pressade henne upp i snabbt tempo så gick hon in i korsgalopp... Inte så bra så det måste jag verkligen få till bättre för annars blir det inga poäng för det på visningen...

Sedan kom vi till passen... Upp i galopp och PANG hon la sig som om hon inte gjort annat. Det går inte tillräckligt fort i fart men hon går i bra pass och jag ska inte träna den mer utan Óli ska rida henne ibland och då lägga henne ett par gånger till innan visningen i Juni!

Sedan avslutade han med att: "Du är redo för Landsmót med Snót. Du har gjort ett bra jobb!"

Det var solsken ute och nu sken också mitt ansikte!!!!

Dagen fortsatte i solsken och glädje. Vi gjorde som vanligt efter lunch, satte ut de äldre hästarna i deras hage och sedan hingsten inne i rundpaddocken. Efter det så åkte vi till Hólabak och tränade tre hästar var.

Allt gick bra, jag hade en liten incident med en av mina unghästar. Skulle sitta av och spänna sadelgjorden. Men när jag precis svingat benet över hans rumpa så hoppar han till och jag kommer i obalans och får piskan på hans rumpa, vilket resulterar i att han RUSAR iväg. Hej då Anna sa han och sedan dundrade han hem i en väldig fart. Frun i familjen som äger Hólabak såg hästen komma springande med tyglar och stigbyglar slängandes, från köksfönstret, så hon var snäll nog att hämta upp mig med bilen och se så att jag var ok!

När vi kommer hem så säger jag:

- Vi kanske ska ta en titt på rundpaddocken så hingsten är kvar inne!?

Heimir går iväg och jag hör:

"- NEEEEEEEJJJJJJJJ"

Shit han hade rymt... Herregud hjärtat bultade på mig värre än någonsin, Men TACK GODE GUD han hade sprungit förbi de äldre hästarna (bl.a. Snót) och inte brytt sig ett dugg om dem... Men frågan var bara nu.. VAR ÄR HAN???

Han hade sprungit till granngården Steinnesi. Det tog oss (Jag, heimir, Carmen och Kolla) ca 1.5 timma att få hem honom och där emellen så hände detta:

Spränger två staket, springer in i en fårflock, springer in i stoflocken får med sig två stycken, sedan kommer han in i paddocken och vi tror att det är över. Nu ska vi skilja honom från de två stona som han fick med sig, VAD GÖR HAN DÅ??????
- Han kryper under staketet! Ett staket som är från marken till det understa järnröret ca 80 cm.
Vi stod en bra stund och bara gapade.

Sedan stack han iväg på ytterligare en runda och under den tide så: Tar han sönder två staket och skadar sig själv för att han springer rakt in i en lina gjord av något metall aktigt. men istället för att stanna för trycket av linan så bara fortsätter han att gå och trycka tills stolparna ger med sig.
 Vi var tre stycken som enkelt kunde skjuta honom vid det laget.

Uj uj uj det var en fin avslutning på en annars kanon bra dag!

Men det är väl det som är tjusningen med att vara tränare: "Man vet aldrig vad och när saker kan händer"

Nu ska jag planera min helg resa!!

Kram Anna


Tisdagen den 15/4-08

kl. 20.45

IDAG VAR INTE MIN DAG!

Det hela började med att vi fick vårt första föl. Denna var inte helt ok och vimsade runt utan sin mamma. Vi fick leta efter mamman. Men nu bor den i en box tillsammansmed rätt mamma. Men hon fick i sig första mjölken först 30 timmar efter födsel ca.. Och hon är bra svag och trött.
Jag ska gå upp i natt och titta till henne...

...Sedan gick jag ut och tränade hästar igen... Den första jag tog han var helt knasig idag och bara sprang. Jag fanns inte i hans värld. Gnäggade, sprang, stannade... ja och sedan om och om igen!

..nästa... började med att inleda sidoförflyttningar med honom.. gjorde detta från marken.. Men han var inte med på noterna heller.. Han gnäggade och var bara okoncentrerad. Så skulle jag byta sida. Stod på hans vänstra sida och han hade hela sitt huvud och hals till höger för att spana efter allt annat än mig. Sedan rätt som det var så bara slängde han huvudet till vänster.. Träffade mitt huvud.. Jag "flyger" en bit bort och vinglar lite sedan sätter jag mig på huk och håller i staketet.. det är svart en stund och sedan snurrar det lite.. Shit nej ingen hjärnskakning...

Det slutade med smärta och att jag red en häst till, men där tog det stopp.. fick sluta rida och gå in och vila lite.. Men innan jag gick in så kom det en häst som stod på ett ställe och sedan blev rädd så då hoppade denna rakt upp i luften och landade sedan glidandes på min fot... AJ!

Gick in och vilade..

Sedan gick jag ut igen och tyckte att jag var snäll som kom ut och hjälpte till.. skulle släppa ut hästarna. Det är en som måste stå i speciel hage för han bara rymmer. Så jag tog honom i grimma.. Ni tror väl inte att hästrakarn stångar mig med sitt huvud i mitt huvud.. Jojemen visst gör han det!

Detta var inte min dag och jag gör nog bäst i att gå och sova nu!

Bye Bye!!!


Måndagen den 14/4-08

kl. 20.50

Idag var det en konstig dag... den började redan konstigt med att jag drömde hel skumma drömmar. Jag var hemma på något sätt men sen vaknade jag och jag var... Jo fortfarande kvar på Island :) Men sedan fortsatte dagen i "konstighetens-dygnsrytm"...

Den slutade iaf bra.. Med att Heimir rättade till Snóts bakhovar och nu håller vi tummarna för att det hjälper henne att inte trampa på sig själv.

Imån ska Óli rida henne, han ska ju visa henne så det blir ju spännande att se!!!

Nu ska jag sluta min konstiga dag.

Godnatt och sov gott.

Kram Anna

Söndagen den 13/4-08 Fint väder och glada djur!

kl. 19.15

Vaknade pigg kl halv 9 och gick då upp, innan klockan hade ringt, vilket är något ovanligt för att vara Anna. Jag ligger ALLTID tills klockan ringer + ett par minuter till.

Himlen var klarblå och det var fågelkvitter och ett par svanar som landat i forsen. På våren så landar det alltid ett par hundra svanar vid den delen av forsen som vi bor. Det har kommit ett par, men när de flesta har kommit så ska jag ta fotografier av dem och lägga in här.

Jag fodrade och allt flöt på, sedan gick jag faktiskt in och sov en stund för jag kände att jag verkligen behöver vila ut kroppen lite. Har haft känningar på någon form av infektion i kroppen och förhoppningsvis kan lite sömn göra att jag hinner stoppa att det bryter ut!!

Sov en stund, åt sedan och efter det så gick jag ut igen och städade stallarna och pysslade lite i stora stallet. Toge en härlig ridtur med Snót och Kolla. Vi red över bron vid forsen och sedan ut på det stora fältet i riktning mot bergen. Sedan brukar man få vända där för det är alltid stängt där. Men idag var det öppet så jag beslöt att utforska vägarna på andra sidan staketet och kullarna. Det var fin fint och mjuka härliga vägar som inbjöd till både snabb tölt och galopp. Alla tre var helt slut, allra minst jag då som åkte snålskjuts!! ;)

Nu sitter jag och väntar på att lasagnen i ugnen ska bli färdig och jag kan äta för jag är jätte hungrig nu efter arbete.
Ha det gott önskar Anna på ett vårfint Island!

Lördagen den 12/4-08 Helg arbete..

kl. 20.45

Hej!

Idag har jag jobbat och det gick så himmla smidigt att jag började undra om djuren hade ingått någon slags pakt, som innehöll: - Idag ska vi alla vara snälla och göra precis som Anna säger. Men innan jag ens tänkt färdigt tanken så såg jag honom... Rymmaren Nr ETT på Sveinsstadir! "The Onkel Horse" (han kallas så för att det är Ólis farbror som haft honom men nyligen bestämde sig för att sluta rida, så nu är han här för försäljning)
     Men han gillar inte att vara bakom stängsel. Sätter man honom i en hage så rymmer han till den andra. Sedan började han att stå vid den stora flockens hage.. Ja ja tänkte vi och släppte ut honom där.. Han stannade där i en dryg vecka och sedan.. Ja idag så beslöt han att det var mycket roligare att faktiskt vara där vi satt honom från början, fast utanför staketet förståss. Så jag låste in honom bakom lås och bom idag i rundpaddocken vid det gammla stallet. Nu kan han stå där ett par dagar och TÄNKA!

Sedan flöt dagen på igen. Valde att inte rida Snót idag för hon gick så tufft igår och jag vill inte ha henne överansträngd. Hon börjar bli riktigt fin nu och jag längtar tills utetävlingarna och visningarna sätter igång. Ska bli så roligt!


Nu ska jag ta mig i säng faktiskt och kolla lite på "Vänner" Sedan somna gott!


Kram Anna


ps. Daniel var idag hemma hos mig och hjälpte pappa i skogen. Körde lite traktor och drog ris och så. När han åt så hade Classic krypit upp jämte honom i kökssoffan och krypit nära honom och sedan lagt tassen på hans hand. Sedan tittat på honom med sina frågande, vänliga ögon... Min Daniel och Min Tattit.


Fredagen den 11/4-08 Vår!?!?

Kl. 20.10

Idag började dagen som vanligt med fodring av alla djuren, inkl. fåren nu när Oli inte är hemma. Fåren är ett tungt jobb.. Ett evigt släpande på denna tunga hö kärra. Men men vad gör man inte för självaste chefen när han ska fira sin frus födelsedag!?!?

Men jag hann "bara" rida tre unghästar och sedan ringde granngården Thingeyrar och frågade om vi ville komma med på Rextör. Ringde Oli och frågade om det var ok, visst var det de! Så vi bestämde klockan 2. Så Heimir och jag gjorde något väldigt ovanligt.. Vi åkte till Hólabak innan lunch! Och oj vad hästarna var fina idag. De var riktigt busiga men så roliga och duktiga!
Jag har ju en av hästarna på Hólabak som hrm har ett litet problem... Han sliter sig hela tiden från tyglarna när jag binder honom medan jag borstar. Han tog sönder två tyglar på två dagar. Så idag så satte jag på honom en stark grimma och band honom i kedjor.. hehe nu kunde han inte ta sig loss! Men stackars häst, han borde komma till Sveinsstadir för han behöver så mycket mer hantering än det han får just nu. 
    Han är en kanon häst att rida.. eller aa han är ingen barn häst direkt men han har så mjuka och fina steg och börjat tölta så smått! Hoppas han bättrar sig i hanteringen för jag vill inte att han ska sluta på slakthuset...

Väl hemma så väntade våra hungriga hästar som var riktigt besvärade över att vi faktiskt var en kvart sena... Så vi tog de arga blickarna på allvar och skyndade oss att sopa och sedan snabbt ge mat!

Sedan var det våran tur att äta, soppa med gott bröd!

...därefter bar det av med hästarna till Thingeyrar där Elisa och Nadine väntade och sedan tog vi lite kaffe och slog sedan ihop hästarna och bar oss iväg mot Sveinsstadir igen.

Jag red Inga Sóleys häst på dit vägen och sedan tog jag Snót, min prinsessa! Oj vad hon var fin idag. Så fin att Nadine sa: I REALLY THINK YOU CAN TAKE HER TO LANDSMÓT!!
Och planen är den att hon ska få över 8.15 i bedömningen och då kvala in till avelsklassen på landsmót, men allt hänger på hennes pass om den utvecklas mer för hon måste få minst 7.5 för den. Och sedan det andra problemet.. Hon slår sig själv ganska allvarligt ibland med bak hovarna på fram hovarna. Trots att jag alltid rider med skyddsboots. Heimir ska försöka ändra hennes bak hovar och se om det kan hjälpa henne. Hoppas det för när hon slår sig så gör det ju givetvis ont och så gör det i sin tur att hon inte vågar ta ut steget korrekt.. Hoppas hoppas hoppas att det kan fixas smidigt. Det kommer gå att fixas men risken är att det tar tid.

Sedan skulle Anna vara snäll och kolla så att alla vatten koppar verkligen fungerade nu när hästarna sprungit långt och länge i hyffsad värme.. Sista boxen... Skulle stänga dörren.. Men fingret kom visst emellan... AJ
usch det var den värsta smärtan jag kännt... Det var så jag mådde illa.. Heimir sa att jag var h elt vit i ansiktet och jag kände hur det suddades i ögonen på mig. Fingret svullnade på mindre än femton sekunder. och nu är det svart.. men tack och lov, smärtan gick över på två timmar!

Nu ska jag titta lite på Tv och förbereda mig på en hård arbetshelg.. hehe ne de e inte så hårt men det är ändå jobb!!!

Ha det gott!

Torsdagen den 10/4-08

kl. 21.45

Idag har det varit en lång dag... riktigt lång.

Vaknade av: HEEEEYYY SLEEPING BEAUTY!!!!! WAKE UP!!!! (BANG BANG BANG på dörren)

Kollade klockan ¤#&%¤/ NIO!!! shit har försovit mig med över en timma (en och en halv för att hinna äta frukost) GRRRR... Men det var sent igår.. Det var ju tävlinga rför Oli igår. Sista delen av Nord Islands Mästerskapen.
Vi var hemma klockan 12 på natten.. Lite för sent för att jag ska vara fräsch dagen efter.

Dagens arbete bjöd på ett härligt förhållande till min unghästar, DE VAR PÅ KANON HUMÖR!!! Åh vad jag älskar mitt jobb! Det bästa är ju att den ena dagen är ALDRIG den andra lik!

Nu ska jag sova.. Har helg jobb denna helgen samt att Inga Soley och Oli inte är hemma så det blir att laga mat och grejja med... PUH! Men det går inte att alltid få det serverat!

Landsmót... kan fortfarande inte släppa det ur mitt huvud... Vill så gärna... Men vi får se vad som händer. Kanske kan jag ta Snót!?

Godnatt!

Tisdagen den 8/4-08 Mycket snurr i huvudet

kl. 21.45

Nu snurrar det rejält i mitt huvud... Hästar hästar och åter hästar. Det är ett evigt tänk och fixande fram och tillbaka!

Jag och min familj, när vi får för oss något då slänger vi inte bara en boll i luften.. Nej nej nej vi kastar alla tio på en gång =) Så också denna gång...

Kan berätta mer om ett par dagar.. Men monika... Ja du har säkert rätt!!! hehe min vän!

Vädret här är himla tråkigt.. det blåser hårt och det är ett par minus, ingen snö men Brrr så kallt det är. Men Oj vad unghästarna börjar bli fina nu.
Jag går ut i stallet varje dag nu och bara njuter av att veta att det står 8 härliga unghästar och väntar på mig. Annars kan det ju vara lite jobbigt att ha så många unghästar på samma gång för det blir liksom så mycket lika arbete i början när man ska vänja dem vid sadel, leda, tränsa, borsta, kasta rep, longera, ledarskap. osv. Men nu har de alla gått olika vögar och ligger på olika nivåer i träningen. Så roligt!!!

En av dem som jag haft riktiga problem med, han har rent ut sagt varit en riktig ÅSNA!! Men bara över natten så har det hänt något för idag var han som en dressyr häst, lågburet huvud, bra bakbens tramp och härligt svikt i steget. Jag fick kliva av och kolla i hans panna (efter den vita fläcken) för att se om jag tagit rätt svart häst (två som ser väldigt lika ut) Men visst var den vita fläcken där och jag hade tagit rätt häst.. Oj så bra livet kan vara!!

Nu ska jag ha lite sömn tänkte jag. Har ju börjat rida Snót på morgonen så jag går upp en timma tidigare än vanligt och då måste jag sova senast klockan 22.

Kram Anna

ps. Inga Sóley har nagon form av hemlighet för mig.. Undra vad det ar för hyss hon hittat pa nu!?!?

Söndagen den 6/4-08

kl. 19.00

ida har jag inte så mycket att rapportera om. Jag har bara haft en lugn dag... Jobbade idag, fast bara med hästarna, jag tog ju fåren hela dagen igår åt Heimir. Så jag kände att det var inte mer än rätt att Heimir fick ta dem idag för det var ju trotts allt hans vecka!

Nu ska jag strax äta kyckling och pommes! MUMS!!

Kram Anna

ps. Snót fick skon dit satt idag.. men får hon av den en gång till då är  blir det tjärvt att få dit en sko igen...på ett tag.

Lördagen den 5/4-08 Leende!

kl. 20.00

Så har en hel dag som farmare, över! Jag är lite stolt över mig själv. jag jobbade egentligen inte idag men bestämde mig ändå för att gå upp 8 och sedan trampa iväg till fårhuset för att packa ull.

Jag vill ju att Óli ska visa Snót för mig, men jag vet ju inte riktigt vad han vill ha för det så då tänkte jag att jag kanske kan göra något i gengäld för honom så kanske han kunde visa Snót gratis. och visst gick det i verket, och det kunde ju inte vara annat än perfekt och slå ihop det med att packa ull nu när "Gunnar-fårklipparen" skulle komma och klippa Ólis 260 får! Så jag har packat ull, servat med får och sedan prövade jag faktiskt att klippa ett får... Uj uj vilken teknik det är att klippa ett får! Det ser ju så himmla lätt ut när han gjorde det... Men hur många tusen gånger har han inte gjort detta då!?
     Vet ni vad det allra roligaste är!? Att han BARA pratade isländska.. Inte ett ord engelska förstod han eller kunde prata. Så till slut gick det av bara farten och jag babblade på så gott jag kunde. Prata är jag ju bra på så det var bara att hitta lite ord som jag tyckte passade =) Och han verkade att förstå.
Men vad han INTE förstod var att jag inte klarar av att sortera orden när det går för fort så jag bad honom om och om igen att prata lite långsammare, vilket han aldrig gjorde så jag vet inte hur många gånger jag sa: "-Va?" För at få honom att säga samma mening flera gånger så att jag fick ett par försök på mig att sortera ut orden!

Sedan ringde Inga Soley mig och av bara farten så blev det isländska för hela slanten. Oj Oj oj vilken dag jag har haft!!! Lärt mig massor...

Och när man tror att det roliga är över, ja då finns det mer.....!

Klockan halv 7 lämnade jag fårhuset och sprang in för att byta kläder och sedan sadla Snót för en härlig ridtur med solen som sakta sakt försvann bakom bergen och gav ett härligt rosa-lila sken över himeln.
Heimir hängde med... På vägen hem så låg jag och Snót lite efter vi skrittade på.. Men så kände jag hur det började krypa i ryggen på henne, så jag kortade tyglarna och tog henne upp i tölt.. Men hon ville gå fortare och fortare och fortare. (Snót är annars den typen av häst som inte gör mer än behövligt) Så jag lät henne bara pinna på, glad över att hon bjöd helt av sig själv. Men så började Heimir tok galoppera framför mig och då bara slog det slint i huvudet på Snót och hon bara sköt iväg som ur en kanon... och i vilken gångart?????????

                                                         PASS - SÅKLART!!!!!!!!!

Oj vi bara flög fram!! Detta är andra gången jag lägger henne och bara andra gången som hon i sitt liv springer i pass under ryttare. Men Oj vad det gick denna gången. Tårarna rann på mig!! Om det bara var av vinden eller om det var glädje tårar också det vet jag faktiskt inte. men OJ vad lycklig jag var och ÄR!!!!!!!
Slutet var väl inte så gott för när jag sedan lät henne trava vägen hem så kände jag hur hon blev sne i framdelen.... NEJ!!!! Jo å då visst hade framskon sakta trillat av (de var alla fyra skor efter passen, jag kollade!!) Ja ja det gick inte illa åt hoven iaf så ajg får bara be Heimir sätta dit den i morgon igen!

Nu ska jag äta lite godis och sedan sova. Jag ska fodra hästarna imån och Heimir sköta fåren, jag tycker jag har gjort mitt i fårhuset denna veckan!!

Kramar Anna


Fredagen den 4/4-08 En händelserik dag på sveinsstadir!

kl. 22.00

Dagen började med en mindre trevlig händelse, men som var ett måste. För det hade redan pågått för länge.

Efter morgonfodringen gick jag till fårhuset, enda anledningen att jag gick dit var att det stod en främmande bil utanför stallet och jag var mest nyfiken vad någon ville i fårhuset!? Jag hade min aning, och visst hade jag rätt!!
   Det var killen som klipper Ólis får! Oj oj oj det är en redig arbetar karl det där. Han står med böjd rygg timme ut och timme in, dag ut och dag in. Dagen efter kommer han lika tidigt och börjar klippa igen och du kan inte märka på honom att det var han som var här dagen innan. Och vad det gick undan. Det var snabbhet och säkerhet till 100%.

Hihi fåren blev så små!! Hoppas de inte kommer frysa bara... det är ju vinter här....igen.

Sedan så flöt dagen på med träning av unghästarna. Åh jag bara älskar unghästarna. Kan det bli roligare än att bygga upp en framtid för ett djur så? Att veta att jag i alla fall har gjort ett försök i att ge hästen en fin framtid. D.v.s. att man har försökt göra hästen så okomplicerad och lätthanterad som möjligt så att ägaren känner sig trygg och säker med hästen och kan känna att de tillsammans kan arbeta för att bli ett fint ekipage!

Snót fick tyvärr stå back idag.. Jag hade varken tid eller ork idag. Vinden slog hårt i ansiktet hela dagen och jag var så kall och inte alls i form i att rida nr 11. Jag rider henne nu i helgen två gånger istället ochhoppas på fint väder.

Nu är mina ögon tunga som bly. Ska ta en dusch och sedan ska jag titta lite på en film som jag börjat på och sedan somna in, för att vakna pigg och fräsch till en härlig "day-off-lördag" =)

Kram Anna

ps. Jag har börjat på en hemsida också! Spännande! Men oj va mycket det är att pyssla och pilla med även fast mallen redan är klar. Undra då hur det är att göra en från ruta ett!?!?

Torsdagen den 3/4-08 Vår, sedan snö.

kl. 19.00

Hur vädret ändras här kommer jag nog aldrig att riktigt vänja mig vid eller förstå. Jag somnade igar med en klar men mörk vårkväll och vaknade med dis och vinterdag.. Snopet värre!

Dagen rullade fint idag och vi var färdigtränade med alla hästar klockan 4 redan... Lite för tidigt, men det är bara att njuta för imån eller början av nästa vecka så kommer det 6 nya hästar.. varav en kom idag.

Jag har mycket tankar i huvudet nu och jag är lite allmänt seg deppig. Det kommer ju sådana peridoer också. Man kan väl koppla ihop det med när Daniel åkte kan jag tänka mig.

Sedan grubblar jag på Landsmót. Óli sa ju att jag kunde tävla där.. Men nu känns det väldigt långt borta när Dynur är borta från min planering. Men det kanske dyker upp något annat, vi får ju hoppas iaf!!
Sedan grubblar jag på om jag ska visa Snót själv eller om jag ska be Óli? Jag rider ju henne varje dag, men frågan är om mina nerver håller..?

Usch igår var det en häst som bet mig, en gång på båda armarna. Jag har STORA blåmärken... =( Det gör inte ont längre i alla fall!!

Nu luktar det härligt god mat från Inga Soleys matlagning. JAG ÄR HUNGRIG. Tror jag ska införa något nytt i min vardag: "Ha en färdig macka med mig ut i stallet efter lunchen" Energin bara går ur mig vid 4:a tiden och då är det ändå ca 2.5 timmar kvar av arbetsdagen... Hade varit gott med en macka då!!

Nu ska jag kila til maten som sagt!

Ha det gott!

Kram Anna

Onsdagen den 2/4-08 April skämt....

OBS!!!! TISDAGEN DEN 1 APRIL ÄR NU UPPDATERAD MED MER BILDER OCH BERÄTTELSE FRÅN DEN FINA REKSTUR VI HADE!!!

kl. 20.00

Idag har jag inte haft den bästa dagen i mitt liv..

Vaknade och vaknade inatt... Kroppen sa att jag va kissenödig men jag kissade och kissade men ändå ville den säga mig att jag är kissenödig... Jaha urinvägsinfektion... På ISLAND!?!?!?!? Hur löser jag detta...?

Det slutade med ett besök hos läkaren på dagen, och vad problem jag trodde jag skulle få.. Men vet ni vad? Det gick helt smärtfritt. Inget krångel emd försäkring eller betalning. Inget som var dyrt eller konstigt, bara att det fick bli en undersökniing pa engelska. Fick antibiotika och jag vet att det kommer hjälpa, det har det gjort innan.

Sedan fortsatte dagen som vanligt.

För Heimir var det mindre roligt. Han skulle sitta upp på en häst, inne i stallet (annars sticker hästen) han var ensam i stallet. Hästen stegrade sig innan han hann sätta sig ordentligt i sadeln.. Och det är ju så halt på golvet med järnskor så hästen slirade med bakbenen och klarade inte att hålla balansen och det slutade med att hästen föll bakåt och landade på rumpan och Heimir... Han dunsade rakt ner med rumpan före, rakt i cement golvet... AJ!!!Han är lagom stel men kämpar på.

Sedan tog vi det lugnt med städning av stallar.

Väl inne så börjar Óli GAP SKRATTA... Jag sitter som ett ?

Hahahahaha igår var en rolig dag.

Óli sa till mig i måndags att Heimir hade krashat in i en stolpe med Ólis bil sa att det blev en buckla.

Nu säger de... HAHAHAHAHA IT WAS JUST A JOKE!!!!

Jaja lite roligt får de väl ha! hehe

Nu ska jag slappa och försöka tänka på något annat än hur kissenödig jag är.

Kram Anna

Tisdagen den 1 April - En Härlig Dag IGEN!!!

kl. 19.30

Ja nu ligger ni i Sverige två timmar före oss pa Island. Sommar tid och allt, måste kännas kanon och med bra väder har jag hört!!

I måndags hade jag min värsta dag på mycket länge. Klockan 5.30 ringde klockan och jag vände mig om för att för sista gången på 4 månader pussa min älskade Daniel godmorgon. Sedan stack vi iväg till Keflavík flygplats, en resa pa ca 30 minuter från Reykjavík. Det var en mycket dyster resa, men underbar pojkvän som jag har så gjorde han allt han kunde för att få mig och le..

Men när Daniel höll om mig och skulle säga hej då, då brast det... Försökte hålla de dumma tårarna borta... men det var lögn. Jag har så mycket roligt med honom och vi är inte bara ett par, vi är väldigt goda vänner och förstår varandra väldigt bra. En del av mig försvann nu...

Idag var var första dagen som jag log och skrattade igen, utan att brista ut i nagot "skratt-grat-liknande-läte", usch det är hemskt vad tva personers känslor kan göra med varandra.

I alla fall IDAG!!! Då red vi iväg på en lång "rekstur" (driva lösa hästar med hjälp av att sittta på andra hästar)

1. VÄDRET VAR KANON, 8-10 PLUSGRADER, STRÅLANDE SOL OCH KLARBLÅ HIMMEL PLUS INTE ETT MOLN PÅ MYCKET MYCKET LÅNG VÄG!!

2. FINT SÄLLSKAP AV THINGEYRAR OCH DERAS HÄSTAR

3. ALLA VAR GLADA OCH HÄSTARNA VAR PA BETTET

Här följer en bild serie av dagens rekstur!!

Samling i Sveinsstadirs paddock för planering och tänk hur vi ska komma iväg!

(fr. vänster. Elisa B, Elisa K, Nadine, Helga, Heimir och Óli, jag hamnade bakom kameran denna gång)

image67

Under första etappen, uppför den sista låååååånga backen innan paus.

image68Rekstur idag var ca 20km enkel väg och sedan lika långt på vägen hem. Detta gjorde att vi stannade en gang efter halva vägen och bytte ridhästar. Detta var stoet som tog mig från Sveinsstadir till första pausen.
image70

Väl framme vid första stoppet så fick hästarna pusta ut i ca 20minuter i en mindre hage.


image71

Detta var utsikten som vi fick njuta av under första pausen!

image72

Till fika blev det Öl och Choklad... Fin blandning va!?
(fr. vänster. Kolla kikar fram, Óli, Jag, Elisa K, Elisa B. Nadine och Heimir)

image73

Snót vilar ut tillsammans med kompisen Afrotita!!

image74

Kolla vilar i den varma och sköna solen. Hon hjälpte naturligtvis oss med hästarna.

image75

Sista biten innan vi var framme vid målet FLAGA!!!

image76


Oj vilken fantastisk första April 2008 jag hade!!


Lördagen den 29/3-08 En hærlig fredag och lördag!

Igar var det ju uppvisning pa programmet!


Jag vaknade kl. Halv 8 ganska pigg och vet ni vad?? Jag fick med mig Daniel ut I stallet redan pa morgonen och sedan var han med en hel dag!! Han brukar annars vilja sova till typ 12 nær han inte behöver göra nagot, sa detta var en stor bedrift jag lyckades med.


Jag trænade tva hæstar fran sveinsstaðir och sedan skulle jag duscha Gáski sa förmiddagen bara försvann. Eftersom det bara var jag, Daniel och Heimir hemma sa blev vi "tvugna" att göra en egen lunch. Det blev fin fina toast med lite köttfærsfyllning och det slutade ocksa med att de blev ganska nyttiga med sallad och grejer till. (att vi drack cola ska jag kanske inte næmna... hehe)


Efter det behövde jag och Daniel aka till banken sa det blev en snabb vænda till Blönduós, medan Heimir passade pa att sko lite hæstar.


Tillbaka sa var det Hólabak hæstarna som skulle trænas. Vi brukar træna tre var. Det ær egentligen 7 hæstar men en far alltid vila.

Jag började med min svarta buse som alltid har nagot hyss för sig, men vad förvanad jag blev nær han skötte sig exemplariskt denna dag. Jag passade da pa att sætta tyglarna rætt I bettet pa hemvægen och det gick kanon!!

Sedan skulle jag rida en ful liten valack, men med sanna steg och gangarter att man drömmer nær man rider honom och tænker att han ær bara fyra till sommaren!!

Men nær jag skulle spænna sadelgjorden sa hænde nagot.. Jag hade satt tyglarna över hans huvud sa att jag kunde ha dem runt armen och sækert inte tappa honom nær jag spænde gjorden. Men rætt som det var sa bara slet han sig och jag hade inte en chans. Jag stod pa hælarna och lutade mig bakat men kunde inte fa honom att stanna.. Sa vænde han rumpan mot mig och da hade jag inget annat val æn att slæppa.

Det tog oss (jag, Daniel, Heimir och Kolla) ca 40 minuter att fa fatt pa honom. Han sprang rakt igenom staket, in I andra flockar, over diken, bakom kullar.. PUST va jag var mör I benen efter det. Men sen till slut stannade han, med söndrig tygel, och Daniel var nærmast. Jag tænkte I huvudet, det gar aldrig.. Men Daniel bara gick fram och hæsten stod from som ett lamm.. Sedan skulle jag komma och ta över.. da slet han sig, Daniel tog I med all sin kraft, Daniel var stark men tygeln gick av.. Sa han var lös IGEN!! Sedan valde vi att fösa in dem allihop I en falla och da fick vi fatt honom. Men sen nær jag skulle upp, DA VAR DET CIRKUS. I sækerhets fall sa hade jag en repgrimma pa och Heimir som höll I honom sa att det sækert inte skulle bli samma visa igen. Væl uppe, tredje försöket sa var han, som vanligt, jætte fin att rida!


Sen var det hem och fixa stallarna (nu hade Daniel fatt nog...=) Klockan halv 7 kom de fran Þingeyrar och hæmtade Snót, jag tog egen bil med Daniel och Heimir för jag hade inte ætit æn..


Uppvisningen gick ut pa att vi (jag, Elisa K (fran Þingeyrar) och en annan tjej fran nagon annan del av landet) skulle rida vara ston som ær efter Smári frá (nagonting.. mitt mine nær det gæller gardsnamn ær inte alls bra..) Vi skulle rida ett litet uppvisnings program innehallande tölt, trav och skritt. Gærna pass, men ingen av vara ston var færdigtrænade för det..

Sa hur gick det??


Jag hade det jætte stressigt att komma till uppværmning, trots att jag var mer æn I tid, men att fa pa sig tævlings utrustning var lættare sagt æn gjort med den kyla som ven utanför stallet och slipsen som inte alls ville sammarbeta. Men SNÓT FRÁ SVEINSSTÖÐUM VAR HELT OTROLIG!!!!!! Hon fullkomligt ægde arenan nær hon betrædde den. Underbara hæst, det var som hon njöt av att visa upp sig, min lilla prinsessa.

Jag har aldrig gillat att arbeta med ston, men hon har fatt mig pa andra tankar. Daniel filmade hela uppvisningen och det blev jætte bra, men alldeles för stort för att lægga ut pa bloggen. Min kamera tar inte sa bra bilder inomhus, det blir vældigt mörkt.. Kanske det finns nagon finess jag missat...? Nagon som vet?

Och det bæsta av allt var att jag och Snót tillsammans med Elisa och hennes sto klaffade perfekt tillsammans och det var bara SKIT KUL att rida uppvisningen, med grædde pa moset att Snót var FANTASTISK!!!


Nu sitter jag med ett gott glas vin tillsammans med Daniel och precis ætit en god lördags middag. Daniel aker ju hem pa Mandag och imorgon ger vi oss av till Reykjavík, för planet gar sa tidigt fran Keflavík pa mandagen, redan kl. 7.50.

JAG KOMMER SAKNA HONOM!!! De han och jag har tillsammans gar inte beskriva I ord. Jag mar sa bra med Daniel och kænner mig hel med honom. Han stæller alltid upp för mig och finns stændigt vid min sida. VAD SKULLE JAG GÖRA UTAN HONOM???


Och jag har en otrolig hemlængtan.. Det gar inte beskriva I ord. Jag saknar Sverige, væshult, mamma och pappa, vardagen hæstarna... ALLT och mest av allt. Gissa tre ganger... MINA HUNDAR!!!!

Jag förstod att hemlængtan skulle vara stor, men att jag skulle kænna en san hær længtan efter HEMMA och trygghet det trodde jag inte var möjligt.

Men jag vet att tiden rullar och jag har det sa bra hær att jag vill inte byta det mot nagot men jag önskar jag kunde komma hem lite da och da och hælsa pa.

Pappa och mamma har sagt att jag ska komma hem I maj och va hemma ett tag, men jag skulle aldrig klara att sæga hejda till alla igen. Minst av allt Classic. Den hunden ær mitt liv, han följer mig vad jag æn gör och nu har jag stængt honom ute.. Det gör ont I hjærtat att tænka pa det. Men vad glad jag kommer vara nær jag far syn pa honom vid flygplatsen. Jag ska krama honom LÆNGE och jag ska inte slæppa honom ur sikte. Och aldrig mer ska jag svika honom sa hær længe. Han ær gammal och jag vill ha varenda möjliga minut med honom. MIN ÆLSKADE CLASSIC. Det svaraste av allt ær att jag inte kan förklara för honom att jag kommer hem, varför jag gör detta och att jag saknar honom. Att jag fortfarande tycker lika mycket om honom æven fast jag försvunnit ett tag, kunna förklara för honom varför han inte far följa med.. För Daniel kan jag ju sæga vad som hænder, jag kan prata med honom I telefon, jag kan sæga honom att jag ælskar honom och saknar honom...


Usch ju mer jag tænker pa det ju ondare gör det.. Att man kan længta hem sa.

Men det ær inte "ond" hemlængtan, att jag længtar hem för att jag vantrivs hær, det ær hemlængtan för saknaden av allt jag ælskar hemma och allt som ær HEMMA!!!


Hoppas ni har det bra!!


Kram Anna


RSS 2.0