Fredagen den 30/5... Längesedan nu...

kl. 19.20

Hej!

Jag har inte skrivit på ett tag nu... förlåt..

Men i måndags så kom Stina och Mia (två vänner till mig från Sverige)

Vi har jätte mycket kul tillsammans och rider en massa.

Nu på lördag så ska vi släppa loss lite i Reykjavík!!!!!!

Jag lovar att skriva ifatt och berätta om våra äventyr.. för..... På Sveinsstadir händer det ALLTID något och ibland lite för mycket... =)

Håll till godo med detta så länge!

Torsdagen den 22/5-08 Rygg värk!

kl. 20.00

Sitter nu inne och kollar på Eurovison, men jag är inte så inne och förstår inte så mycket av det. Men såg Sverige och den var bra, låten, men Charlotte hade väl lite väl mycket smink runt ögonen kanske..
Det har ju iaf ändrats från förr i tiden. Jag menar folk pratar om "riktig schlager" Jag vet inte men jag tror inte "den riktiga schlagern" kommer komma tillbaka!?!?

När jag steg ur sängen idag fick jag rulla av den för jag hade så ont i vänster sida av ryggen efter utebads lyftandet. Skulle bära en spånbal men den fick jag släppa innan jag knappt hade hunnit få grepp om den, pga smärtorna i ryggen.. Men det som inte döddar, härdar väl!?

Jag har ju hittat en hingst nu som kommer vara PERFEKT, men... han är naturligtvis inte till salu.. Jag har inte fått svar än men jag tvivlar starkt på att han kommer sälja honom... Men lite lite hopp har jag...lite!

Nu ska jag äta godis och ha det gott.. efter 10 timmar på hästryggen är man bra trött!

Kramar Anna

Onsdagen den 21/5-08 Min och Daniels dag!

kl. 21.00

Idag firar jag och Daniel 3 år och 5månad tillsammans!! Vi ger inte presenter eller så... bara ett gulligt sms med fina ord och sedan är jag glad resten av dagen!

Jag får åter igen be om ursäkt.. del lll av träningen får helt enkelt bara komma när den kommer.. lite för mycket just nu.

Måndagen var lugn och bra, inga direkta incidenter alls. Förutom att regnet störtade i backen och jag bytte ridkläder tre gånger på en dag, nytt rekord?

Tisdagen var Óli borta i Reykjavík och köpte en ute bubbel pool. Så jag och Heimir red och red och red. Oj då är klockan redan 18 vi kanske ska börja rengöra stallet... 1 timma för sent. Sånt som händer, vi var bara helt inne i arbetet. Jag gjorde själv 12 hästar och då red jag länge och väl på alla.
Tisdagen var en sån där dag som allt bara flöt på och inget krånglade, sådana dagar vill vi ha fler av!

Heimir gick ju Hólar nu och han är en hel del år äldre än mig och med mycket mer erfarenhet så jag har frågat honom om han kan visa mig lite träning från Hólar. Och visst ville han det. Och det är perfekt just nu för jag har en unghäst som är helt otam (går inte att få på grimma) Så han står som en lärare i 30 minuter och pratar samtidigt som jag jobbar. Kan det bli bättre?

Idag var det då dags att BÄRA av ute badet från släpkärran och BÄRA det 15 meter till platsen som det ska stå på. Först var vi fyra (jag, Heimir, Óli och Gilsi (Ólis bror)) som tog det av kärran och sedan kom Inga Sóley och Carmen och hjälpte till att bära det på plats. Vi gjorde detta genom att dra tre spännband under karet och sedan tre på varje sida och seda.... 1,2,3, og lifta!!!
Oj då... glömde säga att karet väger 450kg!!!!!!! Uj uj det var tungt om man säger så. Men vi lyckades och nu står det där ute och bara väntar på att vi ska hoppa i!!

Jag ska dra mig till sängs nu, har börjat få känningar av en förkylning så jag ska försöka sova bort den!

Kram Anna

Söndagen den 18/5-08 De är ingen vanlig dag...


...för de e Caspers födelsedag!!!
Min familjs (hemma) australian shepherd, Casper fyller idag 6år!! Tänk vad tiden går, kändes som igår han fyllde 5 år och blev vår! Han var nämligen först en foder hund och fortfarande ägd av uppfödaren. I avtalet var det att han skulle bli fyllda 5 år för att gå över i vår ägo. Hans femårsdag firades med bakelser och godis!!
Önskar jag fick vara hemma och gratta honom nu.. men jag ska ta en sån låååång och mysig promenad med dem allihop när jag kommer hem. LÄNGTAR!!!

Min söndag blev inte riktigt som den skulle sååå.... =( Jag kommer inte lägga ut tränings grejerna än.. inte riktigt färdig...

..min söndag

Jag sov til... hrm... 12... eh ja jag vet det är föööör länge men kroppen behövde det tydligen för jag sov som en stock hela natten och fram till ("smått, pinsamma") 12!
Då gick jag upp i alla fall och åt lätt lunch bestående av Skýr och Subway bröd!! Mmm en god start på en söndag!

Sedan gick jag ut och tog Snót på en lång och hård tränings runda. Ville pressa henne lite så hon är väl förberedd till visningarna och tävlingarna! Men Guuud va hon e bra nu! Gångarterna är så klara och hon börjar få god fart i alla!

Efter det följde jag med Inga Soley och Stína på en ridtur. Tog Tvinni, valacken jag tävlade med framgång under vintern. Jätte härlig ridtur. Men när jag kom tillbaka, klockan 17 då möttes jag av hästar som fortfarande stod inne.... hmmm de brukar gå ut 16.00 men nu fortfarande inne.. Det visade sig att Heimir hade migrän och låg på sitt rum och spydde. Hans arbetshelg.. Så jag bestämde mig för att göra stallet så det tog mig ett tag..

När jag kom in fick vi alla vara provsmakare till Inga Sóleys morotskaka. Det blev topp betyg från alla!! Mmm så gott med philadelphia smet ovanpå. MUMS!

Såå det hela ger en följd till att jag inte har tid, ork eller lust att skriva träningen... Fööörlåååt. men det kommer jag lovar. Ska bara försöka hitta tid!! =)

Många Kramar från en glad flicka på ISSSLLLLAAAANNNNDDDD!!!!!!


Utmaning!


Har blivit utmanad av Lina:


Tre namn jag går under
Jag har egentligen inga dirket smeknamn...
I skolan kallades jag ofta för Jonasson
Pappa kallar mig ibland Snurre
Och nu på Island böjer de mitt namn till Önnu

Tre saker som skrämmer mig:
Dagens oansvar för djur, dess behov och rättigheter
Barn och Ungdomar som far illa i/av samhället
Djurtransporter

Tre saker som jag har på mig:
Min förlovningsring som jag har tillsammans med min älskade Daniel, Älskar honom av hela mitt Hjärta och vi förlovade oss den 21/2 2007!
Mitt silver armband som jag fick av Daniel på min 18-årsdag. Det står på framsida: Daniel och baksidan pryder det: Du och Jag för Alltid
Toffs
Jag bär i stort sett alltid toffs för att snöra upp mitt långa och ibland (hrm oftast) okontrollerade hår!

Tre sanningar om mig:
Jag är otroligt målmedveten.
Älskar att tävla och är en god förlorare.
Älskar att dansa!

Tre saker jag verkligen vill ha:
Ett hus tillsammans med Daniel
Fortsatt god hälsa resten av mitt liv
Mer timmar på ett dygn!

Lördagen den 17/5-08 Ledighetens underbara energi STRÅLAR!!!

kl. 19.20

Vaknade idag klockan 10. Helt förstörd, jag va så trött, trotts 10h i sängen så skrek min kropp efter mer sömn! Men jag valde att äta frukost, drick lite kaffe och sedan vila framför "Friends".

   Sedan
blev det lunch (13.00) och jag åt massor med kokt fisk, potatis och "Ró Brauð"  Ett kanon gott riktigt mörkt saftigt bröd. Och med smör på, då är det oslagbart!!!

Efter det så gick jag ut och hängde med Inga Soley och Stína (Inga Soleys mamma), på en rid tur.. Vi tog lite bilder:

Jag och Snót, Inga Sóley och Dynur vid Vatnsdalsá som rinner ca 600 meter från gården!
(Är inte min prinsessa fin så säg!! Är så stolt av att vara hennes ägare och ryttare!)

image80


Jag och Snót, Stína och hennes häst Draumur, också vid Vatnsdalsá

image81

Vatnsdalsá!! Vackert eller hur!?!?

image82

Vi red upp och ner över kullarna och sedan längs med vattnet och fortsatte sedan under bron (alltså i vattnet) Om det hade varit sol ute så hade det varit som en dröm.. men vi fick tyvärr dras med mulet regn väder idag. Men roligt hade vi och hästarna var bus pigga!

Sedan lät jag Snót gå och beta lite gröngräs och jag begav mig in för att mocka ur hennes box. Det behövdes om man säger så!!! Nu är det rent och luktar fräscht där inne.

Nu är det kväll och jag ska spela lite kort med resten av folket här.

Imån kommer fortsättningen av träningen, ska skriva rent den ikväll bara!!

Ha det gott!

Kramar Anna

ps. lite fler bilder:

Sunna Margrét i en mycket söt mössa på en mycket söt flicka!

image83

Sunna Margrét och Mamma Inga Sóley!

image84

Bus flickorna Sunna Margrét och Jag! (mitt pannband får ni ursäkta, jag fick det när jag var 8-9 år från häst bokklubben Pollux. Men en sak är säker, det är det mest praktiska pannband jag har. Börjar bli lite slitet men det hänger med än!)

image85

JAG HAR TRÄFFAT SUDRI FRÁ HOLTSMÚLA!!!!!!!!

image86

Jag och mitt älskade gosedjur: Gosen! Har haft honom sedan dagen då jag föddes. Han följer mig än idag!!

image87

Fredagen den 16/5-08 Veckoslut!!!

kl. 20.00

Nu är ännu en vecka slut och för mig så väntas en ledig helg.

Idag började dagen mer eller mindre som vanligt.. Tränade de hästar jag har på Sveinsstadir för att sedan ha eftermiddagen till Hólabak (där vi också har ett par träningshästar, det är en gård som ligger 3 minuter från Sveinsstadir)
På Sveinsstadir så har jag nu två unga otama hästar.. tränat dem fem gånger ca så jag har fått på repgrimma på dem båda.. Men den ena han är lite svårare.. Så idag hade vi sken i lilla volten och jag kunde inte få stopp på honom.
Det var så här att jag hade fått på repgrimman och skulle sätta honom, för första gången i repet.. Gjorde detta utan problem, hade honom sedan i sitt enkla varv, höger.. Men ville därefter byta varv och gjorde detta som jag brukar.. Fattar höger handen närmast hans ansikte och sedan vänsterhanden har jag och viftar med den lilla svansen som blir över av repet.. Gjorde detta och han bytte varv fin fint.. men sedan sprang han bara i vänster varv i dryga tre sekunder och bytte sedan.. med rumpan mot mig.,. vilket resulterade i att han fick repet runt rumpan. Och han sprang, gode gud vad han sprang. jag försökte dra i repet så mycket jag kunde för att få honom att vända och lösa problemet. Men han ville inte lyssna så jag fick bara vänta... och vänta...oooooo vänta... till sist slutade han.. men upprepade samma misstag ett par gånger och jag lät honom bara springa.. till slut fattade han faktiskt och började koncentrera sig,

Dagen fortsatte sedan fint.. med regn tyvärr men ändå helt ok..

Kvällen så fodrade vi och gick sedan en snabbtitt till fårhuset för att se om det var mer lamm.. och det hade kommit ett som var tipp topp och mamman bara älskade honom. Så det var ett glatt slut på denna dagen!

I helgen ska jag:

- Städa mitt rum
-Tvätta
- Skriva färdigt sveinsstadir träningen
- Mocka ur Snóts box
- SOVA!!!!
...och förståss rida min prinsessa!!!

Ha det gott tills vi hörs igen!!

Torsdagen den 15/5-08 Trött...

kl. 21.20

En hel vecka ar snart gangen och jag ar makta trött.. Det har varit riktigt mycket denna vecka.. vilket ocksa resulterar i att jag ar för trött för att sla pa datorn..

Ska skriva ikapp i helgen da jag ar LEDIG!!!

Da kommer aven fortsattningen och förhoppningsvis slutet av min tranings rapport fran Sveinsstaðir!!

Kramar Anna till mina trogna lasare och stött palar!!

Måndagen den 12/5-08 Behaglig dag

kl. 20.00

Somnade sent igår och klockan ringde som vanligt på måndag morgon.. Jag ville INTE gå upp. Men kl. 7.30 var det bara att dra sig ur sängen.. Även om jag var trött så kunde jag känna en doft.. en doft som jag mycket väl känner igen.. men kunde det vara!?

Jo visst var det!
När jag kom upp till köket så hade Inga Soley gjort havregrynsgröt! Mmm kändes Nästan som hemma!

Jag tror jag har ätit havregryns gröt varje morgon i ca 18 år. Pappa har alltid gjort det, ett tag hatade jag det, för det blev liksom för mycket. Men nu, JAG SAKNAR DET. Så jag blev så glad och åt mycket!! Mmm.

Sedan blev det ridning av sex hästar ridna. Allt gick enligt planen och alla hästar var otroligt bra idag! Fick pröva ett 4:a årigt sto idag, väldigt fin och lovande. Och vilken utstrålning hon har!!

Klockan 1 så avbröt vi för grillning och massor med goda tillbehör. Efter det släppte vi ut hästarna på en betesplätt, men betet lockade inte alls så mycket som att springa och busa och leka! De såg spöken, ett efter ett! Så roligt att bara stå coh titta på dem!

Efter det så vilade jag två timmar för jag var inte i säng förän klockan halv ett igår...

Nu är jag lagom trött och ska faktiskt ta ett bad idag och sedan sova gott!!

Kram Anna


Söndagen den 11/5-08 Arbetshelg!

kl. 11.00

Söndag förmiddag och jag har precis varit ute och fodrat. Började klockan nio och brukar vanligtvis vara inne till tio igen.. Men det blev lite försenat för det var ett par lammningar i den lilla hagen ute idag... Två död födda tråkigt nog.. och då vill jag banna mig själv.. För när jag gick ut vid nio så tänkte jag att jag går först till fåren så jag ser om allt e ok.. Men jag gjorde inte detta utan började istället med häst stallarna som jag brukar. Men om jag hade lytt min tanke så kanske jag hade kunnat rädda de två död födda, iaf den som km som nummer två.

Det var så att när jag kom vid ca halv tio då låg mamman ner med fostersäcken (heter det så???) fortfarande fast i sig själv och lammet fortfarande kvar inne.. Dödsorsaken måste varit att den kvävts i säcken, och om jag då hade kommit en 30 minuter tidigare så hade jag säkert kunnat rädda den... Snyft! Men nu ska jag hädan efter ALLTID ta fåren först. Vi hade också på natten fått 3 friska och starka lamm + ett svart lamm som var nummer tre på samma får, detta är dock svagt men vi håller tummarna!

Ólis föräldrar kom igår och vi åt en god middag med hembakad pizza, pommes och cola. På kvällen så satt vi "kvinnor" med ett glas av Amiral med Is.. Mums va gott det va. Óli kallade det för "Kettlinga Vín" vilket gjorde att det var inga män som drack det... Kettling är typ..fjantigt, kvinno sak. Ólis pappa döremot gick rakt emot detta med Kettling och tog sig ett glas! Vi spelade också kort.. och vem vann!!?!?!?! Jo den svenska flickan! Hehhe JAG!!!

Ólis föräldrar, Magnús och Björg hade tagit med sin husvagn och ska stanna ett par dagar här.. Då blir det ÄN godare mat för Björg är kock!!! Mmm å massor av efterrätter!!

Nu ska jag vila en stund för jag har som sagt fodring denna veckan och då behöver jag sova...!

Förresten, Snót, hon är nu ägd av mig och min familj!!! Äntligen är det officiellt! Är så glad. Hon går så himla bra nu och hennes hovar håller på att bli riktigt fina och hon trmpar inte på sig själv lika mycket nu. Skönt.
La henne tre gånger igår i pass och läggningarna sitter fin fint. Nu ska vi bara få upp lite fart på det hela och sen ska vi ha en 7.5:a för pass på visningen. Hoppas ju på 8.a men det har hon inte tillräckligt med fart för. Men ALLT som blir 7 eller över är med storsta belåtenhet från min sida!!

Kram Anna

Häst träning på Sveinsstadir forts. Del 2

del II

Rättelse från del 1: Fel av mig att skriva unghäst. Ibland får vi ju in hästar som är helt otränade som är äldre hästar, upp till 7-8 år. Så rätt blir nu bara "häst".


Vid beröringen i början så berör vi hästen över hela kroppen och lägger armarna runt hals, manke och rygg.


Nu har vi kommit så långt att hästen vill vara med oss och inte längre är rädd och frågvis om vem vi är. Så då är det dags att börja vänja honom vid sadel.


Utrustningsträning:

Vi har ju redan vant hästen vid att saker kan hamna på ryggen med hjälp av repet. Nu byter vi ut detta mot en tömkörningsgjord. Har denna först bara i mitten av volten och låter den bara ligga där under första delen av träningspasset (då vi repeterar flyttning av rumpa, backning och följa. Sedan ett par gånger med repet, genom att kasta det över hästen. Nu är det dags att vänja honom vid gjorden och det gör vi genom att vi stryker först hästen med gjorden över hela kroppen. Sedan lägger vi den på plats och spänner gjorden löst. Låter sedan hästen springa ett par varv och stoppar sedan för att spänna åt gjorden. Detta arbeta görs så många gånger att vi känner att det är tryggt både för oss och hästen att få gjorden spänd runt magen. Efter det så tas sadeln fram och samma sak görs hör, först liggande i mitten och sedan visa sadeln och till sist lägga på sadeln och spänna gjorden löst, arbeta i volt och sedan spänna gjorden mer. Vad vi är noga med är att aldrig lägga upp stigbyglar och sadelgjord så att de ligger på sadelsitsen, det är bättra att vänja hästen vid lite släng och tryck från de olika grejorna som hör en sadel till än att smyga undan det. Vissa personer gör ju inte det och då har vi inte tränat hästen för att vara orädd för det.


Tränsningen sker första gången inne i stallet och bara med enkelt huvudlag. Om hästen har jätte svårt att acceptera bettet så låter vi dem stå och tugga hö med bett i munnen.

Nu är hästen van vid utrustningen och vi börjar sadla och tränsa inne i stallet och sedan går vi ut i volten. Vi har alltid repgrimma under tränset och ingen nosgrimma i början. Tyglarna fästs igenom bettringen och sedan hakas den i repgrimmans sidor. På så sätt belastar vi inte hästen i munnen så mycket då vi lär den tygeltag.


Kyssa stigbygeln:


Det sägs att du ska inte rida din häst med båda tyglarna (och båda skänklarna) i ett likvärdigt tryck förän du vet med dig att du kan hantera din häst med höger och vänster tygeltag (också skänkel) var för sig. Detta är detta som gör "kyssa stigbygeln" - övningen så bra!


Detta går ut på att du först från backen står exempelvis på hästens vänster sida, har tyglarna som om du skulle rida hästen och står med ansiktet riktat mot hästens ansikte. Lägger höger arm över sadeln och står tätt intill hästen med din överkropp, fatta sedan tygeln på vänster sidan med din vänster arm och ta ett tydligt tygeltag (ca 10 centimeter från bettringen) utåt-mot dig och sedan upp mot din högerhand som du håller runt framvalvet på sadeln.

Målet är att få hästen att böja villigt utan motstånd, och villa huvudet tätt intill sin egen hals och du ska i stort sett bara behöva styrkan med att ha tygeln mellan tummen och pekfingret.


I början dock kan det bli att hästen bara går emot tygeln och då får man vara envis och inte släppa "draget" utan hålla kvar och vänta på att hästen släpper efter. I början får man kanske inte huvudet mer vridet än kanske bara ett par grader men efter träning och upprepning så kommer de mycket snabbt att förstå vad du är ute efter. Vid uträtning så ska du ta hjälp av motsatt tygel med motsatt arm och på så vis ha det som kommando att det är ok att räta hvudet. När hästen börjar ge efter och vill böja huvudet och inte gå emot kan du pröva att stryka honom vänligt i pannan. När du kommer ännu längre i träningen så ska du kunna böja huvudet och sedan släppa tygeln och hästens huvude ska fortfarande vara böjt ända tills du ber, med hjälp av andra tygeln, att han ska räta på huvudet.

fortsättning av "kyssa stigbygeln" kommer när du kan sitta på hästen, och att sitta på hästen ska jag berätta för er hur det går till på sveinsstadir, men ni får vänta tills nästa del!!!!

Mvh Anna


Torsdagen den 8/5-08

Idag är jag för trött... så del två om träningen kommer imån!!! Håll ut!! =)


Träningen av hästarna här för mig går jätte bra! Hästarna som jag började med från början har nu blivit riktigt fina och skall i dagarna tillbaka till ägaren.

Fick in ett sto som skulle tränas. Hon va rund som en köttbulle.. Riden, så jag började bara på volten emd repgrimma och rep med sadel och träns på satt. Sedan var allt lugtn så jag gick in i stallet och satte mig upp.. när jag fick i foten i stigbygeln så sa heimir: Hon kommer bocka, HÅRT!
Undrade va han pratade om, jag gick undan och han satte foten i stugbygeln och ja.. hennes rygg var böjd som en pilbåge.. men upp skulle jag.. satt upp, fick i andra stigbygeln.. och mycket riktigt det bar iväg i bock språng INNE i stallet. Fick henne att lugna sig en aning och pressade henne sedan så hon gick ut ute.. väl ute så flög hon iväg i vild galopp och bockning. JISSES va de gick. Det va nog de värsta jag upplevt. Men jag måste få sträcka på mig lite för jag satt kvar  och fick henne att ge sig.

Idag så red jag henne igen.. samma visa upp i stallet, bock och sedan sken ut. Men idag var bockningen mer på ett ställe och än hårdare men då körde jag med tricket att bara PRESSA henne att springa fort rakt fram och få henne att tänka på ngt annat! Sedan var hon faktiskt fin.

Nu ska jag sova!

Kram Anna

Träning av unghästarna på Sveinsstadir! DEL 1Utrustning:

Isländska nosgrimmor, engelska nosgrimmor, en mängd olika bett.. de flesta av märket KK och
 tredelade med D-ringar, repgrimmor, rep (speciellt tillverkat för ledarskaps övningar från marken så väl som på hästryggen), sadlar av märkena Ástund och Draupnir, långa piskor (för att hjälpa att aktivera bakdelen.), samt en lång pisk speciellt utvecklad för arbeta från marken (dvs man jobbar med pisken på så vis att man kastar den över ryggen på hösten, runt benen, huvud, mage, rumpa osv.), boots av olika tyngder och modeller.Skoning: All hästar skos vanligt det första, dvs, 8 mm runt om. När hästen är inriden och klar för töltsättning då kan vi börja mixtra med skoningen lite.


Pass aktig häst: denna görs tyngre fram och lättare bak. (10 fram, först 8 bak men kan sedan bli 6 mm om det är extremt pass aktigt) Vi kan också göra fram hovarna större och därmed behövs större sko och då blir det än tyngre.

Trav aktig häst: Görs tyngre bak och lättare fram (8 mm fram och 10 bak). Extrema fall så sätts 6 mm fram och hjälper inte detta så böjs fram tån upp för att skapa ett rullande framsteg.


OBS! dessa speciall skoningar är inget som vi har på hästarna en längre tid. De är endast ett hjälpmedel som vi tar till då vi ska visa svår töltade hästar vägen fram till Tölt! Och vi börjar alltid med det normala och sedan så gör vi det mer avancerat i special fall.


Unghästar


Otama dvs ej rörda:

Först får de komma in i box, där de får stå i dryga fem dagar och bara aklimatisera sig. Där efter så börjar vi med att fösa ut dem i lilla inomhus ringen (volten). Där arbetar vi med dem lösa på så vis att vi föser dem runt oss med hjälp av kropps rörelser och repet. Efter en-.två ggr så börjar vi närma oss hästen så snart den börjar bjuda in oss och visar intresse, genom att: tugga, slicka sig om munnen, öronen åker isär, fisa, riktar huvudet mot oss eller sänker huvudet och gör volten mindre.


Utifrån detta så börjar vi närma oss dem genom att gå lite fram lite bak lite åt sidan.. till slut är vi nära och kan förhoppnings vis röra vid hästen. Går det inte röra så går vi in med dem i boxen igen och tar fram den "magiska handen" detta är en lång pinne och i toppen finns en uppstoppad handske. På så sätt kan vi röra vid hästen och vänja den vid kontakt utan att behöva vara inne i boxen och då riskera att både hästen och vi kommer till skada. När hästen är redo så ska grimman på och sedan fortsätter arbete i volten i rep. Detta är samma arbete som med de:


Tama unghästarna:


Börjar med repgrimma och rep i volten. Här utför vi alltid en och samma bas övning: Flytta hästens rumpa ifrån oss och ha all uppmärksamhet på oss.

       Detta görs genom att låta hästen springa runt i slak lina, när vi stoppar hästen så gör vi det genom att dra kraftigt och bestämt i linan och få hästens hals in mot mitten och rumpan flyttas ut. I början får man korta repet ganska rejält och rusa med hela kropps vikten mot hästens rumpa. Avslutar med att byta varv och sedan göra om samma procedur om och om igen. Något annat vi också gör är att stå med kort rep jämte hästen och med ryggen halvt vänt mot hästens huvud och med blicken stingt riktad mot hästens rumpa sedan rör man försiktigt med repet på rumpan och låter på så vis hästen gå ifrån oss med bakdelen och med oss med huvud och framben.


Efter det så börjar vi arbeta med repet genom att kasta det mot och på hästen. Detta görs: runt benen, över ryggen, över rumpa, ansikte, hals och mage. Allt för att vänja hästen vid att beröring inte är farligt och att rep eller piska aldrig kommer skada det är bara ett hjälpmedel som hästen inte ska vara rädd för, bara ha respekt för. Det är här som piskan med det långa repet kommer in, man kan också använda denna för att kasta över, under och runt hästen. Detta ger ett mycket gott resultat.


forts. följer


Måndagen den 5/5-08

kl. 20.30

I söndags var jag med Siggi Aevars och kollade på hingstar... Det gav mig ingen ny häst men det gjorde mig klar tänkande i huvudet iaf! Jag har haft besluts ångest i massor innan. Men nu har jag allt under kontroll....för ett par dagar till i alla fall. Ska åka till Hólar och kolla på en hingst nu i veckan.
En sak jag lär mig under denna resas gång är ALLA möjliga hingstar, namn stam och positiva negativa egenskaper.. OJ vad mycket olika hingstar jag sett och prövat. Jätte roligt!

Men det tar på krafterna och jag är idag jätte trött... Men när man vaknar och drar undan gardinerna och ser klarblå himmel och solsken då blir ialla fall jag, genast mycket piggare!

Nej jag skulle bara skriva en kortis idag för att säga att jag lever!!! (lina, hihi)

Nu ska jag ut och rida min prinsessa!

Kram Anna

Fredagen den 2/5

kl. 22.00

Tiden flög visst iväg sedan jag skrev sist, även fast den inte gått så fort just här. Vi har haft MASSOR att göra. På mindre än två dagar så kom det 6 nya träningshästar. Och med ett redan fullt stall och pressat tidsschema som det var innan nykomlingarna kom så blev det ännu mer stressigt och pressat.. Men nu i slutet av veckan så har det löst sig..

Min mage har sagt ifrån. Jag sköter mig bra med mat och bestämda tider osv osv.. men ändå så kniper det ibland, himla jobbigt men TACK för samarin! Underbara naturläkemedel. Finns inget bättre =)

Sedan så är inte allt vad det utser sig för att vara, det har jag fått lära mig av denna tiden också.. Sorgligt men sant. Jag vill inte berätta vad det handlar om, men en riktigt tråkig upplevelse.. Saker har förändrats trotts åtskilliga försök av förklaring och idéer.

Nu till det roliga!!!

På söndag så åker jag över dagen söder, för att träffa min tränares, Hinni, pappa. Han och jag ska tillsammans kolla på de hingstar som jag förra gången valde ut som interesanta! Hinnis pappa, Siggi, är huvuddomare på landsmót bedömningarna sedan 10 år tillbaka och en med mer kunskap får man leta efter. Så jag tror och hoppas att han ska kunna hjälpa mig till ett bra beslut.

Nu ska jag ta en liten bit pizza och sedan sova! Imån är det lördag och jag har ledig helg framför mig. Underbart!

Godnatt!
Anna

RSS 2.0