Onsdagen den 27/2-08

kl. 20.15

Vaknade av en jobbig klocka idag... jag som sov sa gott!
Men ænnu en dag skulle börja och hungriga hæstar stod i stallet, sa det var bara att vackert ta sig ur sængen och ut och fodra.
Men?? Det lyser...
Hemir hade inte kunnat sova sa han hade börjat fodra vid halv 8.. Vilken lyx! Nu kunde jag bara sætta mig ner med en kopp kaffe! (ja ni læste rætt anna har börjat dricka kaffe!!)
Pa Island ær det i stort sett oundvikligt att börja dricka kaffe, ALLA gör det. Men jag dricker inte rent kaffe, jag blandar i choklad pulver och ibland lite græddig capuccino mix! Mmmm sa gott, och vilken start pa morgonen!

Sedan flöt det pa i vanligt tempo.

Hade extra kul med tre av mina unghæstar idag. De har bara travat hittils. Men i torsdags sa bade jag och Óli att nu ær det dags att börja töltsætta dem lite försiktigt. Sa i mandags började jag och det gick bra med alla utom "dessa tre". Först idag lossnade det och det lossnade ordentligt!!
Red i och för sig i nedförssluttningar och med hals rem som hjælp, men vad gör væl det nær hæstarna bara töltade pa som ingenting. Det ær dagar som dessa som man inte vill byta detta jobb mot nagot i værlden.
Att veta att JAG startade att træna denna hæsten fran början. Och nu ær det JAG som töltsætter den! Det ær riktig LYCKA!

Sedan kom den hær tyska tjejen som jag berættade om i förr gar. Hon verkar ok... Jag menar hon har ju inte haft det lætt, och det ær underbart med mænniskor som Inga Soley som vill hjælpa ett barn som detta.
...sa Óli stannade inne fran 3 till 5..
Men det ær ju tævling pa fredag och jag ville ju træna igenom Snót och Tvinni (valacken jag trænar inför försæljning och tævling) pa tævlingsprogrammet sa dærför akte jag och Heimir till Þingeyrar ensamna med fyar hæstar.
Træningen gick kanon. Tvinni har lite prblem med ökad tölt.. eller JAG har PROBLEM med att sitta ordentligt pa hæstan.. Maste komma ihag: Axlar bak (citat fran Elín Ósk: "Make your boobs bigger"), tummar utat, armbagar in och hælar ner.
Snót ær tva olika hæstar nær man rider henne... Först ær hon passig, inget lyft och allmænt trakig.. Men nær man ridit henne i 30 minuter sa ær hon primmadonnan sjælv och helt fantastisk att rida och jag længtar varje gang efter att fa sitta pa hennes rygg!

Tævlingen næsta fredag ær Fyrgang inomhus i ett ridhus med matten 60*40 (tror jag), inte större iaf.
Ska bli jætte kul!

Nu ska jag sticka! hehe sticka en mössa! (maste öva sa jag kan göra en tröja!!)

Ha det gott. Kram Anna

Tisdagen den 26/2-08

Först nu i dagarna har det börjat kænnas i kroppen att hæst jobb inte ær en dans pa rosor.
Jag har manga hærliga och roliga stunder med hæstarna men att vakna halv 8 varje morgon och inte komma in föræn 19 - 20 tiden pa kvællarna det gör sitt till... Ett kroppsarbete som detta maste vara bland det bæsta att træna upp sin kropp pa... Sæger jag som statt och lyft skrot i ett par ar.

Idag var en sadan hard och lang dag...

Fodring...
Rider 6 hæstar
Fodring...
Lunch (somnar i 15 min)
Rider ytterligare 5 hæstar, varav en tappar en sko, vilket leder till att jag far promenera hem vilket tog 30 minuter... 30 værdefulla minuter som jag skulle ha hunnit gjort mycket annat med...
Kör lite hæstar till en annan gard och tar hem nya..
Lagar staket (eller aa Óli lagade staketet och jag gav hammare och spik ! )
Mockar ur 5 boxar helt...
Inslæpp (gar för en gangs skulle helt smært fritt, tackvare denna underbara Kolla! Vad skulle jag göra utan henne ? ? ?)
Fodring... som slutar med att jag för hand maste bæra ut ca 200kg hö som blivit mögel pa...(en bal av 20 som ær sanna och naturligtvis hænder det idag...) Vilket ocksa leder till att vi maste ha in en ny bal för att fullfölja kvælls fodringen...
....allt detta leder i sin tur till att Óli sticker in huvudet i stallet kl. 19.45 och fragar om det hænt oss nagot!?
Sa skönt med en chef som bryr sig!!

Detta extra arbete var vad jag gjorde idag och sen har ju Heimir en del ocksa och ni kan ju tænka er va tungt det hade varit om nagon av oss hade behövt vara helt sjælva...!?

Man kan væl sæga att baksidan med att arbeta med hæstar ær att det inte alltid gar som man vill... Men det ær væl ocksa lite det som ær det charmiga att varje dag skiljer sig fran den andra!

Sammanfattat... Mycket mer skriver jag inte ikvæll... Idag SKA jag i ett bad...!

Kramar Anna

Mandagen den 25/2-08

kl. 19,40

Idag kom jag in tidigt, va inne redan 18.45.kændes skönt för jag har haft trakig værk i ryggen idag...

Dagen började med att jag red en oinriden hæst för första gangen.. det gick jætte bra, förutom att han hela tiden vill ga över mig. Men vi far træna vidare, jag fick massor med tips av Óli (ni hör ju sjælva, det ær mer som en skola æn ett jobb, underbara mænniskor)

Sedan var Anna Jonasson med om den andra værsta bockningen i hela sitt liv. Jag stood inte pa bena efterat för jag va sa skakig...
Jag började med att longera hæsten i fraga, allt gick lugnt och fint och jag satt upp... Han lyssnade fint och allt kændes som det skulle. Men fran ingenstans sa bara brakade han loss. Óli som red utanför rundkorallen skrek:
-Vrid hans huvud.
A vad jag försökte vrida huvudet, men mest av allt ville jag bara halla mig i sadeln. Det kændes som han aldrig slutade och jag var riktigt næra att flyga av. Men jag höll mig faktiskt kvar och fortsatte sedan att rida. Men jag var RIKTIGT skakis. Hæsten ville verkligen ha mig ur sadeln. Men jag överlevde denna gangen!

Sedan flöt dagen pa som vanligt, lite bættre æn vanligt eftersom vi blev færdiga innan kl. 19.

Imorgon sa kommer det en tysk tjej till garden som ska bo hær, længe... vad jag fattat. Hon ær fran nagot form av hem i Tyskland, hon har det tydligen inte sa lætt.. Hon ska bo hær och hjælpa till med sysslor utomhus.

Just nu sa ær det mycket træning av hæstar och inte sa mycket ridning som jag kan slappna av pa och njuta av det underbara landskapet... trodde ni ja! haha Det gar bara inte att træna en endaste hæst utomhus utan att titta upp mot himlen och kænna værme fran den stralande solen och vinden som slar mig vaken i ansiktet... Doften av fridfulll havsvind och med bergen som tryggt omsluter oss... Det ær min arbetsmiljö...varje dag!

Bilderna jag la in igar var tagna nær snön var borta... men nu ær den hær igen och det ær jag glad över.

Nu ska jag plugga lite glosor och meningar pa islændska och sedan lockar ett hett bad för min stela rygg!

Men först bild pa varat rum dær vi förvara den öppna ensilage balen till hæstarna...
Dörren har blast bort...beviset pa den harda vinden vi dras med...

image57

Ólis bil, en Chevrolet!! Och mycket viktigt för Óli, Det ær INGEN "CAR" det ær en TRUCK!!!
(krævs mer æn B-körkort...)

image58

Bilder Söndagen den 24/2-08


Titt ut!!!


image53


Ær det inte vackert sa sæg!?!?!?

image54

Den hær bilden ær bland de vackraste jag har! Mina ögon bara drunknar i den!!! (ps. denna utsikten lever jag med varje dag)

image55

Spökhistorian om Sveinsstaðir

Ja nu ska jag försöka skriva ner den sanna spökhistorian som hænde hær fran 1812-1930, och fortsætter æven æn idag.


                                                 Historien om Kullarna kring Sveinsstaðir

Det var en man (Friðrik) och en kvinna (Agnes) som jobbade för en man i en by som heter Vatnas. Mannen de arbetade för, Natan, var en dalig man och behandlade inte Agnes och Friðrik væl.


Sa en dag fick Agnes och Friðrik nog och det uppstod ett brak som slutade med att huset brann och att Natan brann inne.


Nær regeringen började luska i detta sa var det enda resultat de kunde fa fram, att Agnes och Friðrik hade dödat Natan.


Det slutade med att Agnes och Friðrik blev dömda till döden - halshuggning.

Det dröjde över vintern, ca 1-2 manader innan halshuggningen kunde ga i verket för regeringen var tvugna att hitta Natans farbror som skulle utföra halshuggningen.

Dagen da halshuggningen skulle ske sa samlades alla farmare runt omkring för att titta. Detta för att de skulle fa se att gör ni som Agnes och Friðrik da hænder detta...

Huvudena höggs och sattes sedan pa stora palar, som sattes væl synliga för alla som gick förbi dem och saledes kunde paminnas om vad som hænder om man dödar nagon pa det viset som Agnes och Friðrik gjort.

Man valde att græva ner kropparna i en grav jæmte en kulle pa Sveinsstaðirs marker.

Palarna med huvudena stod utanför en kvinnas hus. Och den första natten sa försvann huvudena fran palarna. Ingen kunde första vad de hade tagit vægen. men det var kvinnan i huset som hade gett order till pojken som arbetade för henne att plocka ner huvudena. Eftersom hon inte visste vad kropparna lag sa begravdes huvudena under staketet som gick kring kyrkan i Þingeyrar (garden som ligger 6km fran Sveinsstaðir) Detta hænde ar 1812 och det var ocksa det sista aret som dödsdommar fran regeringen i Island utdömdes.

Ar 1930 fick Ólis farfar ett brev fran en kvinna i Sverige. I detta brevet sa stod det exakt var kropparna lag och var huvudena lag. Det stod ocksa att han skulle græva upp huvudena och kropparna, ta ut stickorna ur huvudet som hade anvænts för att fæsta huvudena pa palarna. Sedan skulle han sætta huvudena pa rætt kropp enligt beskrivningen i brevet. Det stod exakt vilket huvud som tillhörde vilken kropp. Dærefter skulle han begrava de hela kropparna i gravar tillsammans sa att de kunde vila i frid.
1930 var Ólis far endast 15 ar gammal och han var med sin far nær kropparna togs upp.

Men historian slutar inte hær. Mitt emot gardshuset (det Óli och Inga-Soley bor i nu) i Sveinsstaðir sa finns det ett litet hus. Dær bodde det en kvinna som hjælpte Ólis far (Magnús) att passa avelsstoan som gick precis utanför hennes hus. Hon hade nagra egna hæstar dær ocksa... En dag gar kvinnan till Magnús och berættar att det saknades en mærr fran flocken sedan tidig morgon. Magnús tackade, men tog det inte sa allvarligt. Han trodde mest att hon gatt undan för att föla, för att sedan komma tillbaka igen.

Men det gick mot kvæll och mærren syntes inte till. Magnús beslöt att ga ut och leta.. Tillslut skymtade han stoet som stod uppe pa kullen, samma kulle som de halshuggna kropparna legat under,  i graven, lag hennes nyfödda föl pa rygg och kunde inte ta sig upp. De stora svarta korparna hade börjat flyga runt fölet i væntan pa mat. Men fölet ræddades och togs sedan in och gavs namnet Friðrik fran historian.

Sedan fick alla föl efter den mærren namn fran historian om "the hills".

Sa fort man döpte fölen till namn fran de daliga personerna i historian sa hænde det alltid skumma saker med dessa hæstar och det ledde ofta till döden.

En hæst döptes till Natan, efter mannen som brann inne. Detta var en elak man, hæsten dog da den træffades av en buss.

En annan döptes till Blöndal, mannen som utfærdade halshuggningen, denna hæst dog i en drunknings olycka.

Sedan var det ju Friðrik som var den första hæsten fran mærren, han var en hingst med stor kapacitet och skulle bli mycket bra. Pa den tiden fanns det ett stall som regeringen hade. Hit kunde man læmna sina hæstar mot betalning, och sedan fa dem trænade av den bæsta træanaren och fodrade med den bæsta maten. Och slutligen visade pa en stor avels visning. Hit skickades Friðrik. Han visades pa avelsvisningen och det gick mycket bra. Man gjorde sedan en film fran denna visning som alla kunde titta pa.
Filmen va uppbuggd sa att först visades en huvud bild pa hingsten tillsammans med resultat, namn och förældrar. Men det var bara det att nær Friðriks huvud visades sa hade  de som gjort filmen satt dit fel huvud, de hade tagit ett rött hæsthuvud med blæs... Friðrik har ingen blæs han ær hel röd. Sa hæsten Friðrik blev pa sa sætt ocksa halshuggen av regeringen.

...och dær halshuggningen skedde, blir græset alltid grönare æn pa andra stællen. Om det ær p.g.a blodet fran halshuggningen det vet man inte..

Jag och Inga Soley pa en hærlig söndags ritt i det vita islændska landskapet, knappt ett moln och helt stilla och fridfullt!!

image52

Idag började jag sticka.. Tænkte försöka göra en tröja. Men jag började med en mössa, för att fa in snittsen! Se om jag haller ut en hel tröja!

Nu ska jag sova...
Jag har en spök historia till om garden.. men den far vænta lite!
Ma sa gott!
Kram Anna

Förændringar

Om internet tænker fungera ordentligt sa ska jag fixa min blogg lite och göra den lite "större"
Det kommer ialla fall att bli tva nya kategorier:

- Snót frá sveinsstöðum
- Bilder fran sland


...och i morgon sa lovar jag att den omtalade spök historien ska komma in pa min blogg... sa hall till godo en dag till!
(kan inte skriva ner den nu för jag ær inte hemma och kan inte fraga Óli om lite detaljer jag behöver...men UHU va den ær æcklig...)

KRAMAR ANNA


Lördagen den 23/2-08

kl. 13.40

Igar var det en laaang dag. Hade pa torsdag kvællen egentligen planerat att jag skulle vila hela fredag kvællen för jag har varit sa trött det sista. Men det blev istællet full rulle fran kl 8 pa morgonen till 2 pa natten...

Ja... fredagen började med fodring och tillsyn av hæstarna i vanlig ordning. Sedan red jag en del unghæstar. Varför det bara var en del var för att vi efter lunch skulle slæppa dem pa vægen och fösa dem till granngarden Þingeyrar.

Óli var mycket nöjd med mig igar för jag jobbade sjælvstændigt och mycke och jag fick ater igen höra han sæga:

- Jag ær glad att jag har dig hær!

Men jag hade en liten dust med han jag arbetar med. han har længe hackat pa mig och tyckt att mycket jag gör inte ær rætt och han har ofta "tagit-över" nær jag jobbar, puttat ivæg mig nær Óli bett mig göra nagot. Egentligen bara sma detaljer men efter att fa höra detta lite varje dag sa gör det att till slut rinner det över och jag klarar inte mer. Och det kom igar.
Jag skulle rida hingsten, Óli var ute och red. Jag hade tænkt för mig sjælv att idag ska jag upp pa honom jag kan inte ga och vara rædd för honom mer nu. Han har bockat kratigt med mig och nær han gör det sa ser jag hændelsen med mitt sto hemma, framför mig. Jag akte av och slog mig rejælt och hade ont i över en vecka. Hingstar ær ju trotts allt större och har mer kraft æn ett sto. Ja ialla fall, jag bad Heimir att han skulle halla i honom nær jag satt upp i stallet. Till svar far jag att det inte alls ær nödvændigt för han bockar inte han bara hoppar lite. (sæger han som inte ens sett mig nær jag rider honom) sedan heter det att han kan rida honom istællet och att jag ær i stort sett fjantig som inte vagar... Da sa jag ifran och menade att ber jag dig om hjælp att halla sa antingen gör du det eller sa sæger du nej. Jag vill inte höra hur duktig du ær och hur fegjag ær för det ær faktiskt ett farligt jobb vi sysslar med och jag ville ta sækerheten först.
Det hela slutade med att Anna tjurade upp pa hingsten sjælv, red honom i stallet först, sedan ut i lilla ringen och sedan ut pa vægen. Han höll sig faktiskt lugn idag och jag kænde kænslan av en liten gnutta trygghet.
Men jag ber Óli næsta gang!

Det blev lunch och vi gjorde klart för att rida till Þingeyrar med vara hæstar lösa pa vægen. Det hela började som vanligt: Förbereda linor pa stallbacken, sætta för grindarna vid de olika hagarna længs med vægen mot Þingeyrar. Och det viktigaste av allt ha en som sitter i bil och kör före oss för att stanna vid de manga grindarna som bestar av rör i marken med læskiga avstand som orsakar en garanterad död för hæstarna om de sætter hoven dær.

Sedan slæppte vi ut hæstarna i paddocken och samlade ihop dem till en klunga. Jag och Óli skulle rida i tæten och Heimir skulle driva tillsammans med Kolla. Men det var ett problem som hænde... Heimir började driva och sedan ska de svænga höger ut pa vægen mot Þingeyrar... men hæstarna valde vænster.. Mot den stora vægen... De flesta i flocken vænde mot rætt riktning nær Kolla försökte vænda dem men Heimir fick gallopera fortare æn nogonsin för att precis hinna upp tre st som minsann inte ville vænda. Med hjærtat i halsgropen sa var vi nu i rætt riktning. jag och óli töltar pa framför för att ge avstand sa att flocken ser oss som ledare. Men nær vi vænder oss om sa har en grind ramlat ihop och hæstarna ær nu pa væg in i ett av fælten som leder tillbaka till stallet. Óli rider efter dem och far dem tillslut att ga ihop i klunga igen för att kunna driva dem ut pa vægen... igen.
vilken dag, och detta var första gangen jag har sett Óli riktigt arg. Och jag var glad att jag inte var den som drev.. men jag har en svag kænsla av att det ær min tur næsta gang. Och da ska jag inte driva som en kærring ;)

Sedan flöt allt pa som vanligt. Jag red en ny hæst som vi har i træning för att flickan som æger den inte far honom att resspektera henne. Han var riktigt trevlig stundtals men stundtals ocksa mycket envis och bestæmd. Pa hemvægen hade jag den bæsta ridturen nagonsin med Snót. Hon var sa bra, mjuk, spænstig och pigg. hade det varit en tævling sa hade vi slutat i A-final =) hihi. Till och med Óli höjde pa ögonbrynen.
Tror att detta var vad Snót behövde, GLÆDJE!!!! Vi har trænat mycket nu det sista och det blir trakigt i længden. och nær jag satt dær pa hennes rygg och kænde henne sprudla av glædje da hörde jag Linas ord i mitt huvud:

- Hæstarna maste ibland bara fa ha kul! ....och det hade vi, i MASSOR!!!

Det ær tre tjejer som jobbar pa Þingeyrar och de bjöd in mig pa middag och "ett" glas rödvin pa kvællen. Oj vad trevligt vi hade och vilken god mat. Föl kött och potatis i ugnen med en vit græddig sas och en fantastisk sallad. Vilket avslut pa en hard dag.

Det blev en sen kvæll och jag gick inte upp föræn kl. 13 idag.

Ikvæll ska jag till Elín ósk och titta pa film och dega.. Ska blir riktigt skönt!

Hoppas ni har det bra hemma i smaland!

Kramar Anna

Torsdagen den 21/2-08 Min och Daniels dag!!

Först: Grattis ælskling pa varan dag! Saknar dig och vill vara i din famn nu. Ælskar dig!


Ja jag har ju varit lite franvarande ett tag nu men jag ska försöka ater berætta i en förkortad version.

Detta var min arbets helg...

Lördag:
Var nervös precis hela dagen inför is tævlingen pa kvællen. Jag at inte mer æn en gang pa 15 h, men jag at desto mer efter tævlingarna.

Och hur gick det??

Det gick inte sa bra maste jag tyværr sæga. jag gjorde en del grova missar i den ökade tölten och det drog ner mina poæng rejælt. Men jag hænger inte læpp för det, för jag hade en av mina bæsta stunder denna kvællen. Det var en mæktig tævling med mycket publik och ngr av Islands bæsta ryttare och hæstar var pa plats. Tænk att jag fick tævla mot dem!!!
Óli kom inte till final heller.. Han red pa Dynur (Dinur.... har skrivit hans namn fel innan rætt ær DYNUR) Dynur ær ju inte riktigt færdig men de gjorde en fin insatts ænda.

Söndag:

Det blev ju en sen lördag och jag var inte i sæng föræn kl. 03.00 och jag fick sovmorgon till kl. 10, men valde att ga upp kl. 9 iaf för jag vill inte att hæstarna ska komma i orutin. och de strunar ju faktiskt i om jag sovit ngt inatt eller inte, de vill ha sin mat ænda! Men efter det sa valde jag att ga in och sova igen.. det slutade med att jag sov till kl. 2. men det var vælförtjænt tycker jag.
Efter det sa hjælpte jag Óli inne i far huset, han skulle börja rensa ut skiten fran en av de stora boxarna. ( 1 box á 30st far) Men nær jag öppnade dörren sa slog stanken mig sa hart i ansiktet att jag næstan vænde i dörröppningen.
 Det var inte sa komplicerat att hjælpa honom. men jag fick halla tungan rætt i mun ett par ganger för det handlade om balans och styrka pa samma gang att fa bort gallrena ifran golvet sa att Óli kunde köra in med traktorn och med hjælp av skopa köra ut skiten.
Sedan begav jag mig till hæstarna och fixade för natten.
In, kolla pa tv och sedan sova. (at en del godis sins emallan ocksa!!!)

Mandag och Tisdag var tva vanliga dagar med arbete i stallet och med de manga unghæstarna.

Onsdag. Óli var inne hela dagen med spy sjukan. Inga-Soley och Sunna-Margret slog honom följe senare pa eftermiddagen.
Jag trænade hæstar ensam... Sa jag valde att bara ta de hæstarna som jag litade pa skulle vara lugna. Men... hæstar ær inga maskiner... det fick jag sanna mina ord uppleva idag... 4 av 5 unghæstar bockade værre æn nagonsin. Hingsten levde rövare i sækert 10 minuter. Men efter att en envis Anna bevisat att hon inte tænkte ge sig sa gav han sig tillslut och jag fick sitta stilla i sadeln ett par minuter iaf... Han ær numera Ólis hæst i ett par dagar sa jag kan fa slippa hans bockningar ett tag.. Se om bossen kan fa ordning pa honom.

Torsdag.

Tævlingar för Óli. Jag hængde med och kollade, tillsammans med Elín Ósk och Heimir. Vi satt som klistrade pa læktaren och jag och Elín höll varandra hart i handen ett X antal ganger. Det var riktigt spænnande.
Óli red för 6.87 i fyrgangs uttatgningen vilket ledde till en delad första plats in i B-finalen, vilken han senare vann. Vinsten i B-finalen gav en plats till A-finalen dær han rider hem 3.e platsen och 25.000 islændska och en fin fin pokal!! samt poæn pa 7.27

Lænk med proffs bilder fran tævlingen: http://www.eidfaxi.is/Frettir/Birtinggreinar/3518

Sedan blev det torsdag och jag började dagen kl. halv nio för det blev ju sa sent igar. Jag gick ut och fodrade, ensam... igen... den första dagen var det næstan skönt att vara lite för mig sjælv men nu börjar det bli trakigt.. Men Óli och Heimir kom ut vid halv elva och sedan var allt næstan som vanligt förutom att det gar lite langsamt med Óli och hans mage. Heimir gar runt och snörvlar och haller sig för pannan och jag vill inte vara i nærheten av ngn av dem.

Och vædret idag, det var himmelskt. Ingen vind, knastrande snö under hovar och fötter. Pa morgonen var det en STOR mane som lyste upp det vackra islændska landskapet och senare pa dagen sa fick vi njuta av en stralande och varm sol!!! Det kændes inte som en dag pa jobbet utan det var bara manga sköna ridturer. Hæstarna kænde nog av vart muntra humör för det var blande de bæsta och lugnaste dagarna vi haft pa længe med unghæstarna.

För övrigt ska jag sæga att jag haft mycket dalig sömn denna veckan och ær vældigt glad över att jag ær ledig lör-sön.

Ska skriva varje dag nu igen sa længe som internet vill fungera korrekt.

Hoppas ni haft det bra under tiden jag varit "borta" och tack æn gang för era fina "oro-kommentarer"

Kram Anna

Onsdagen den 20/2-08

kl. 00.30

Ær nu hemma efter att kolla pa Óli nær han tævlade...

Var tvungen att skriva nu för...

ÓLI OCH GÁSKI SLUTADE PA EN FIN 3.E PLATS!!!! GRATTIS!!!!!!!!!!!!!!!!

De fick först rida B-final. Den vann de och det betyder att de fick rida i A-finalen ocksa.. Gáski var trött men gjorde en KANON insatts!!! Vilken kæmpe till hæst!

Nu ska jag sova!!!

Onsdagen den 20/2-08

Hej!

Anledningen att jag inte bloggat pa sa længe ær för att vi har haft internet strul... Men nu ær jag tillbaka och jag lovar att skriva sa snart jag kan.

Det ær för nærvarande bara jag som jobbar... Alla andra ær sjuka och ligger inne och spyr... sa jag haller mig gærna undan, men det medför ocksa mycket att göra sa jag ær aningens stressad.
Men iman kommer det in nytt inlægg och nya bilder!!!

Kramar Anna

ps. Lina: Pratade med mamma igar och hon sa att du ringt och varit orloig för mig. Det var fint gjort och det værmde gott i mitt hjærta! Kramar

Fredagen den 15/2-08

kl. 18.00

Idag blev vi klara tidigare æn væntat. Vi ska ju aka och tævla idag.. eller Óli och Heimir ska tævla jag væntar till iman pa isen. Men vi trodde att det skulle bli stressigt att hinna att bli færdiga med stall jobbet.

Dagen började som vanligt.. eller aa jag försov mig och ingen væckte mig... sa Heimir fodrade sjælv dem dummisen, han kunde ju bara skrikit pa mig.

(lite skryt om mig sjælv, följer nu....)

Sedan red vi unghæstar och nær jag tog en av mina unghæstar som jag precis börjat tæmja, sa fanns det ingen i nærheten som jag kunde be om hjælp.. Sa jag tænkte.. Ah jag försöker sjælv för det ær en ganska lugn hæst (ganska före lugn för att det ær ju trotts allt en unghæst...) Sedan kom Óli ridande förbi och sag mig pa ryggen pa en oinriden unghæst... Han sa:

- Jag ær glad att jag har dig hær! Sedan red han vidare.

Kvar stod jag med ett mækta stort leende pa læpparna.
 
Sedan inne i stallet sa han:

- Jag ær glad att jag har dig för att du æe duktig och kan vara sjælvstændig, har egna ideér och tar egna initiativ.

Sedan kom det et par som skulle hæmta en av de hæstarna som jag har i træning för dem. Jag skulle precis rida ivæg pa den galna hingste sa Óli red honom för dem. Nær de sedan akt sa klappade han mig pa axeln och sa:

- Du har gjort ett jætte bra jobb med honom Anna!

Anna ler mycket stort....igen    =)

Nu ska vi aka sa jag skriver færdigt ikvæll eller iman pa dagen...

Ha det gott sa længe! Kramar Anna

ps. Hall tummarna för Óli och Heimir

KL. 00.40

Nu ær vi hemma fran tævlingarna och det med gott resultat.
Heimir slutade 5:a/5 i B-finalen.
Óli slutade 4:a/5 i A-finalen. Ólis hæst var mycket fin men Óli hade lite problem att fa honom upp i den korta tölten, hæsten ville bara fram, fram och fram.
Inga sura miner och alla var nöjda och glada...

Men jag tog med mig ett minne fran denna tævlingen som jag ær mindre glad över...

- Anvændandet av stangbett.

Av de ryttare som tævlade idag sa var det 90% av dem som red pa stangbett och av dessa 90% sa var det 89% som inte förstatt innebörden med ett stangbett. Da pratar vi om hastar som reds med hart spænd kedja och med en ryttare som hænger i tygeln HELA tiden.
Den enda förklaringen jag sjælv kunde fa ut av detta var att ryttarna ifraga hade satt stangbett pa sina hæstar för att de var sa harda i munnen... (harda i munnen, förklara för mig var i en hæsts mun den kan bli hard???) De sætter stangbettet in för att de inte klarar av att hala sina hæstar med ett vanligt bett. Men de kan inte tænka sig att træna bort problemet med den "harda munnen"? Varför inte försöka göra det njutbart och rida för bade ryttare OCH Hæst!?!? Varför ska man alltid packa pa hæsten en massa extra? Varför inte bara göra det naturligt och sa enkelt som möjligt??

Nu ska jag sova... Jag har en ytterligare lang dag imorgon, jag ska ju træda isen tillsammans med Snót. =)

God Natt och Sov Gott

Kramar Anna

Torsdagen den 14/2-08

kl. 19.15

Hej!

Idag ær det alla hjærtans dag och jag vill först skicka en hælsning till alla mina vænner och min familj. Tack för att ni finns och störtar mig, det betyder otroligt mycket!!

Jag var rædd för att mitt knæ skulle vara daligt idag, men allt kændes bra tills jag satte pa mig mina ridbyxor. Da började det spænna... Sa jag gjorde nagot som jag angrar nu... Tog tva starka smærtstillande och band ihop knæet sa hart som jag vagade. Sedan pa med ridbyxorna igen och ut.. Efter 1 timma kænde jag inte smærtan sa jag jobbade pa som vanligt, trotts Óli och Inga Soley som förbjöd mig.. Men jag vill bara inte missa en dag tillsammans med hæstarna och mina arbets kompisar hær. Jag har sa mycket roligt.. Ville ju kunna træna Snót idag ocksa inför IS TÖLT tævlingen pa lördag kvæll.

Jag fick en lektion av Óli pa Snót pa vægen. Hon gick...KANON och jag fick massor av beröm av Óli. Bara hoppas hon ær pa lika gott humör pa lördag. Iman ær det bara en kort skritt runda som gæller för att hon inte ska stelna.. Funderar pa att lata henne ga ute hela dagen iman.. men jag vill ju inte att hon ska bli skitig.. uj uj uj nu börjar anna hantera hæstarna som modeller... inte bra! hehe

Sedan beslöt vi att ta alla hæstar lösa pa vægen mot en annan gard: Þingeyrar. Det ær 6 km dit och staket længs med hela vægen sa de kan i stort sett bara springa at ett hall om de inte bestæmmer sig för att vænda.. Jag och Heimir red i tæten och Óli dær bak, sedan hade vi Inga Soley i bilen længst fram ifall ngt gar snett. Det var en rolig ridtur æven fast det bara var en stræcka rakt fram pa en grusvæg. Vi red varsinna hæstar dit och sedan stannade vi pa den andra garden i en halvtimma ca och sedan tog vi varsina andra hæstar pa hemvægen. 
   Væl hemma sa aterstod det stall skötsel och da.... AJ vad det pulserar i benet.. ville bara lægga mig ner och somna..

Værktabletterna och bandaget hade gjort sitt och jag hade arbetat fastæn benet egentligen inte var redo för det... Sa nu sitter jag hær med mitt pulserande ben. Ine alls roligt. Bara hoppas att jag inte förstört det nu sa jag inte kan tævla pa lördag.
Men Óli berættade en historia att han dagen innan en tævling hade ridit in i ett staket med en galen hæst och fastnat med benet. Han hade sa ont sa han kunde inte sta, men han skulle tævla en viktig tævling dagen efter sa han tog massor av værktabletter och tejpade sedan ihop benet sa det blev styvt och sedan snörade han fast sig sjælv i sadeln.. Och vet ni, Han vann!! Sa da ska jag nog kunna klara en tvling med lite værk i knæet...! hehe

Nu luktar det kyckling gratæng ifran köket och jag ær mækta hungrig

Ha det gott! Kramar Anna

ps. spökhistorian som jag berættade om, den kommer i helgen!!

LANDSMÓT 2008

Okej alla!!!

Hall i er...

JAG SKA TILL LANDSMÓT!

och vet ni vad...?

Jag ska....................... TÆVLA PA LANDSMÓT!

Okej djupt andetag.. JAG, ANNA JONASSON SKA TÆVLA PA LANDSMÓT.

Nu finns det ju en del att tillægga..

Det började sa hær..

Óli kom in och sa till mig

- Anna!?
-Eh.. ja (pga hans finurliga ansikts uttryck, blev jag lite osæker pa vad han ville mig..)
- Ska du aka till landsmót?
- ....ja, jag ska ju dit med er...
- Ja, vill du rida pa landsmót?
- (min första tanke va: han vill att jag ska rida ngt sto pa en av avels visningarna...) eh nja kanske,om jag far klara instruktioner sa jag inte gör bort mig...
- Men vill du tævla pa landsmót?
- Eh VAAA??? nu ær det inte roligt ifall du skojjar med mig nu..
Ett mycket allvarligt ansikte tittar pa mig och sæger:
- Nej
- Eh...okej... men tævla pa landsmót...det ær en av de största och mest vælkænda tævlingarna i værlden..
- Ja men du ær duktig och vi ska tta en bra hæst at dig!

Okej sa, sa gick det till nær Anna fick reda pa att hon ska tævla pa landsmót!

Nu ska vi ju inte ta nagot i förskott för jag maste förstass kvala till landsmót och jag har bara en chans pa mig.
Sedan ska jag ha en hæst som ær tillræckligt bra.. det blir nagon i stallet, bara det att vi vet inte vilken av dem æn.. Helst vill jag ha Snót men Óli tror inte hon kommer ha hunnit bli tilræckligt bra och ska hon betæckas och visas sa tyckte han att det va smartare att ta en av de andra bra hæstarna i stallet...
Jag ska tævla i klassen "ungflokkur" eller ngt liknande hette det. Det ær för de som ær under en viss alder.. 22 tror jag..


JAG ÆR I CHOCK TILLSTAND.

Nu ska jag bara træna hart och malmedvetet sa att detta kan bli verkligehet.

Och jag har en otroligt bra coach.. Óli har redan börjat.. och jag kan tænka mig att han tænker halla pa tills tævlingsstart.. För jag behöver verkligen hjælp. Gud vad spænnande detta ska bli. Nyper mig i armen ofta nu...

Fragade han verkligen om jag ville tævla pa Landsmót?? Næ det maste vara en dröm.. Eller...?Onsdagen den 13/2-08

kl. 17.00

Vaknade pigg och glad, av lukten av nybakat bröd. Mmm va gott med varmt alldeles nytt bröd med smör, ost och apricos marmelad.. Satt længe vid frukosten idag ænda tills jag blev pamind av mig sjælv att det ær hungriga hætar och hundar ute!!
Men efter frukosten nær jag borstade tænderna sa hade jag visst vaknat till ordentligt.. för jag kænde att det gjorde otroligt ont i knæet nær jag böjde mig ner.. Va e nu dettatænkte jag. Æh sækert inget allvarligt..

Men vid första hæsten som jag trænade idag sa kænde jag bara en ilning genom knæskalen och ner mot smalbenet, blev helt styv i vænster ben och hade otroligt ont. Nej jag  bara vill inte detta, försökte tænka pa ngt annat och trænade vidare med hæsten.. Men AJ va ont det gör.. Vad har jag gjort?
   Tog hæsten in till stallet och gick sedan in i huset och fragade Inga Soey om hon hade nagot bandage som jag kunde linda runt knæet..
Væl omplastrad gick jag ut igen och det kændes mycket bættre, sadlade en hæst till, satt upp och... Nej det gar bara inte "#$%& vad ont det gör. Sa d blev till att ga till Óli och sæga att jag tyværr inte kunde rida idag men att jag skulle göra lite stall arbete istællet. Men han skickade in mig för att vila hela dagen istællet. Med motiveringen att han tyckte det ær bættre du vilar helt en dag æn att du ær borta i fem.
Sa nu sitter jag hær.... eller aa ligger... TRAKIGT!!!! Och vet ni vad?? Idag ær det kanon fint væder ute.. sa dær hærligt kuligt, utan vind och med en sol som tittat fram bakom bergen hela dagen... och Anna maste vara inne.... USCH!

Följde i och för sig med Inga Soley till affæren och handlade lite.. Köpte Voltaren gel ocksa att smörja pa knæet. Hoppas det hjælper. Ska ju tævla pa lördag och jag maste træna Snót. Nu var ju Óli snæll och tog henne idag, men jag vill kunna rida henne sjælv för annars kommer jag vara æn mer nervös pa tævlingsdagen.

Har inte sa mycket spænnande att skriva om idag sa jag sætter ut li bilder istællet:

Ég og Sunna Margret að leika okkur

image48


Ég á Þorrablótinu

image49


Ég og Björgvin á fjórhjólinu

image50

Skilur þú ? ? ?

Tisdagen den 12/2-08

kl. 19.50

Hej alla!

Idag var en laaang och tröttsam dag. Har inte ens rækningen pa hur manga hæstar jag har trænat idag.

Óli var borta i Akureiyri med Inga Soley och hennes förældrar för att stæda ur nagot hus.. Sa det var jag och Heimir som jobbade ensamna och det betydde extra arbete men ænda minst lika manga hæstar som skulle trænas.

Óli bad mig træna Dinur och Eðall (hans andra tævlingshæst av 3), och visst tackade væl Anna ja till det erbjudandet..
De gick jætte bra idag med alla hæstar och all træning flöt pa bra.

...och sa var det ju hingsten, jag red inte honom igar utan jag "læt" Óli rida honom, det var ju trots allt mandag och han hade vilat i tre dagar. Men det gick jætte bra och Óli red ut honom pa vægen och han va jætte snæll..
Men idag sa var det ju min tur, jag var mækta nervös innan jag kom upp pa ryggen. Red honom inne i stallet dær det var halt och han inte kunde fa fæste för att bocka.. det gick bra sa jag red ut i volten och dær började han bocka hej vilt. Fick stopp pa honom och tænkte, ÆH va fasen.. sa jag styrde honom ut pa vægen och vad hænde da?? Han gick fint som ett lamm och lydde minsta lilla!! Puh nu ær min rædsla över den hæsten borta.

Och kors i taket jag har lagat middag tva nger i rad!! Inte daligt, men det var inte sa værst avancerat. Korv med bröd ena dagen och hamburgare med bröd næsta. Och sallad förstass och lite friterade pommes.

Det ær ju tævlingar næsta helg och jag ska vara med pa den som ær pa is, det ska bli kanon kul. Jag och Snót trænar pa och vi gör framsteg varje træningsdag. Hon ær sa ödmjuk och tacksam att arbeta med. Vi trænade pa kort væxlat med ökat tempo tölt. Sedan gjorde vi manga övergangar skritt, snabbt upp till trav och sedan skritt snabbt upp till tölt. Gjorde ocksa manga galopp fattningar. Hon var sa duktig. Længtar till varje træningspass med henne.

Nu ska jag æta en macka och sedan kila till sængs det ær en ny rolig och spænnande dag i morgon ocksa.

Förresten maste bara beræta att mamma och pappa skickade ett kort, lite tdningar och godis till mig pa alla hjærtans dag.. Pa kortet hade de klistrat fast en tuss av Classics pæls. Jag satte næsan mot det och.. hoppas...hoppas...hoppas... JA, DET LUKTAR CLASSC!!!!

Ha det gott!!

Kramar Anna

Mandagen den 11/2-08

kl. 22,20

Det blev en sen kvæll idag. Pratade længe med daniel pa msn, med web camera!! Tænk vad bra det ær med moderniteter ibland!

Jobbet rullade pa fint idag och det började med en dag med ett væder som var mycket milt och jag trodde det skulle halla i sig ett par dagar... men som sagt væder ombytena hær ær enorma och det vænder fortare æn kvict, idag gick det pa ca 8 timmar. Sa nu ær det hard vind ute och med snö som piskade ossi ansiktet som nalar nær vi red.

Det var en hæst som jag red idag som skenade för mig. Vi har vældiga problem att fa denna hæstan att över huvudtaget att lyssna, han vill bara springa. Han gör aldrig ngt bara springer vældigt fort.
Sa Óli har sagt till mig att nær hæstarna ær sadan sa ær det oftast bæst att bara lata dem springa och pusha pa dem æn hardare sa att jag ænda bestæmmer. Detta har funkat vældigt bra pa ett par andra hæstar jag trænar i stllet, sa jag tænkte mig göra lika dant med denna herren..
Men idag sa gick det lite för fort och han bestæmde sig för att bocka ivæg i full galopp och sedan svænga skarpt av pa en annan væg æn den vi skulle vara pa. Jag ramlade inte av, men det var en aningens halt dær han valde att svænga sa han ramlade och lag platt pa mage en stund och jag stod pa bada fötterna över honom och væntade pa att han skulle resa sig igen, vilket han gjorde och fortsatte sedan att bocka.. suck, fick tag i stigbyglarna och tryckte pa honom ænnu hardare.. Vi galopperade i sækert 1-2 km innan han valde att sakta ner och sedan ga lagom lugnt. Jga jobbade med honom 1 över en timma i bara galopp och han var inte ens flasig nær vi landade i stallet. Ska fortsætta göra sa hær pa honom æven om det kommer ta tid.
Ofta ær det bættre att i början lata dem göra som de vill, sa længe det handlar om saker som att vilja springa fort - da trycker man bara pa dem hardare, de vill inte ga kvar pa vægen - da later man dem bara springa vid sidan av vægen och man trycker bara pa dem hardare till de sjælva kommer pa att det ær smidigare att ga pa vægen, de vill bara springa till utgangen av paddocken - las alla utgangar och rid med slak tygel lat dem bara springa förbi och till utgangen men med ænda resultatet att du bara trycker pa dem att springa fortare och fortare, till slut förstar de att det ær helt enkelt mycket bekvæmare att lyssna.
Och va alltid noga med att ha slak tygel.

Nu blir det inte mer skrivande ikvæll för jag vill sova nu.

Óli ær pa ett möte om en stor is tævling som annordnas varje ar, det var först tænkt att det skulle komma ett 20 tal ryttare, men det slutade med över 200 starter förra aret och nu har det æven blivit pris pengar i potten. Sa pa mötet organiserar de och ordnar och fixar med detaljer och sponsorer...
Sa vet ni nagon hemma i sverige som vill sponsra en is tævling för alla topp ryttare fran island sa ær förslag mottagbara!! Det kommer att vara værldsmæstar ryttare och landsmót vinnande hæstar pa startlistan och EN AV ISLANDS STÖRSTA TÆVLINGAR!!

...en liten detalj, om jag fixar en sponsor sa far jag tævla pa denna tævlingen!!

Godnatt!! Kramar Anna

Söndagen den 10/2-08

kl. 20.00

Nu har jag varit med om mitt livs första Þorrablót. Och det med en kænsla av glædje och lycka. Det var en otrolig fest och en minst sagt konstig mat...


Med konstig mat..


Jo, festen var I en lokal med stolar och bord uppstællda I en halvmane lite upphöjt ovanför dansgolvet I mitten. Pa ena sidan fanns det en scen dær ett live band spelade och underhöll hela kvællen.


Vi kom till festen kl. 20.00 och satte oss vid varat borde som hette "Sveinsstaðir" Hær satt:

Jag, Óli, Inga Soley, Elin Ósk, Heimir, sedan var det Ólis förældrar och lika sa Inga Soleys, det var en væn till Inga Soley och Ólis Lille (mycket viktigt att poængtera att det ær just LILLE bror för han ser ut att vara store bror för han ær nagot sa kolosalt stor, inte tjock, bara stor!!) bror Gilsi

Nær vi sedan skulle ta mat sa gick vi ned till dansgolvet dær det stod bord uppdukade likt ett svenskt julbord, med skillnaden att det stod FAR pa menyn.

Det fanns: Farskalle (med tunga, ögon, hjærna och.. ja allt en skalle kan tænkas innehalla), sedan fanns det sill, torkad fisk (URK), ett bröd liknande en pannkaka I form fast hard som ett knæckebröd och med en smak som jag inte riktigt kan beskriva men HIMMELSKT GOTT!, sa kommer vi till det underliga, den sura maten.. Det var nermald færsliknande bitar som lag upplagda pa fat och de fanns fartestiklar, lever, blod, och en færs blandning av far skalle. Det fanns bade som sur variant eller icke sur. Jag föredrog den icke sura.

Sedan fanns det en röra med salt hæst kött som var mycket gott, haj kött - vældigt starkt och en konstig seg konsistens, Jag smakade allt utom far skalle och testiklarna.. (testiklarna har jag ju rakat ut för innan, genom pa tvingning fran Óli. Han hade sækert jætte roligt!!


Efter vi ætit klart sa flyttades vi ned med stolar och diverse dricka till dansgolvet för att sitta framför scenen dær de hade underhallning I form av ett skadespel som handlade om personligheter fran olika gardar. Dærirbland ocksa Inga Soley och Óli. Alla skarttade gott och æven jag fick mig ett par goda skratt salvor, trotts svarigheterna att första vad de sa.

Sedan skulle det koras nya "skadespelare" till næsta ars Þorrablót, och Inga Soley och Óli blev ett par av dessa. Sa hær fina blev de I sina kronor:

Inga Soley

image44


Óli (han ær inte sa full som han ser ut, han var bara lite svar att fanga pa bild...)

image43Sedan bars stolar upp, tillbaka till borden och vi satte oss ner igen och pratade, skrattade och hade saaa roligt. Alla var mana om att jag skulle vara med i samtalen sa det pratades en blandning av svengelsislændska. Haha maset ha latit vældigt roligt för andras öron!! Jag rakade en gan sæga till Ólis pappa att jag börjar första allt mer och mer islændska nu. Skulle jag aldrig sagt för nu ær det ENDAST islændska fran hans sida.. Men vad gör væl det?? Ska jag læra mig sa ska jag.


    Och nu Lina, var det dags för körsangen som du sa skulle vara sa vacker!!

....OM den var, oj oj oj alla fran hela salen klæmde i och sjöng sanger fran ett höfte som var upptryckt, dagen till æra. Det var sa vackert, alla sjöng med kænsla, glædje och tro! Jag sjöng sa gott jag kunde. Och vilka vackra latar det var, æven fast jag knappt förstod ett ord sa fick jag mig ænda en klarhet: DE ÆLSKAR ISLAND!!!!!

Resten av kvællen sa spelade bandet alla möjliga latar bade pa islændska och engelska och alla dansade och hade roligt. En san blandad skara med folk och aldrar men anda hade alla en rolig och uppskattad stund. Tack för att jag fick vara en del av detta, det kom till att bli ett mine för livet.

Festen slutade kl. 03.30 och vi var hemma vid 04.00, lagom trött och seg I kroppen efter en sa lang men otroligt rolig kvæll tillsammans med mina islændska vænner.
 Óli bad tidigare pa kvællen att han skulle fa ringa en av mina kompisar hemma i Sverige.. Sa i bilen pa væg hem sa ringer jag Monika... (vem kan væl passa bættre æn min roliga væn Monika =) ???) Óli pratade pa knagglig svenska med en nyvaken Monika i andra ænden... Hihi Undra om hon förstod ett ord av vad han sa.. Men roligt hade vi och sækert Monika ocksa ;) Kul att fa prata med dig igen, sa længe sedan.

Lite bilder fran festen:

Óli, Elín Ósk och Inga Soley

image42

Elín Ósk och jag

image45


I all glædje maste jag bara fa sætta in detta som min mamma skrev: (Casper och Sam ær familjens tva andra hundar)


En mrgon när jag skull gå till jobbet,klockan hade ringt,så stog
Classic vid min säng och tittade på mig,jag undrade vad han nu ville
mig.Jag gick upp och gjorde mig iordning,och Classic hade inte kommit
ner.Jag tog mitt kaffe och smörgås,Casper och Sam satt vid min sida
och väntade på en bit smörgås som vanligt.Jag ropade på Classic flera
gånger,men han ville inte komma ner,så jag gick upp för att se var det
var med honom,då låg han i din säng långt uppkrupen på din kudde.Då
förstår jag när han stog vid min säng,han ville nog bara säga att han
längtade efter sin Matte.så han var lite tjurig den dagen,men det gick
över.Jag har kvar dina lakan isängen som du hade innan du
åkte,såClassic känner din lukt och trygghet.

Ett par tarar rann nedför min kind, min bæsta kompis, min tattit!!
Jag saknar honom sa...Det værsta ær att jag inte kan förklara för honom att jag kommer hem igen.. Han tror att jag övergett honom..

Anna och Classic, Julen -07

image46


Classic, hösten -07

image47

Saknar dig min vovve, Matte ær snart hemma igen, det Lovar jag dig!!


Lördagen den 9/2-08

kl. 15,30

Idag har jag inte gjort mycket alls. Vaknade ett par ganger pa natten av att det stormade vældigt hart.. Nær jag sedan steg upp pa "morgonen" kl. 10.30 sa var det alldeles svart pa rutorna pa ena sidan av huset.
Heimir sa ocksa att det ena fönstret i stallet, det vi Snót hade lyckats blast upp och sedan blast ivæg. Men genius Anna fixade det!!! Hehe

Lyckligtvis sa var det inget mer som hade förstorsts av stormen. Jag var mækta orolig igar nær jag gick till sængs för det riktigt slog i rutorna och dörrarna. det var spöklikt i rummet.

Tog en ridtur pa Dinur och Snót idag. Óli ville att jag skulle træna Dinur "Low and Slow" Men dinur hade andra tankar idag och var inte alls pa humör för "Low and Slow" Men da blev det ænnu mer för Anna att visa att hon minsann kunde bestæmma över honom och fa honom att ga som Óli vill ha honom. Och i slutet av arbetspasset med Diunr sa var jag nöjd och belaten med træningen och hur han skötte sig. Han har en fantastisk förmaga att vilja vara til lags och æven om han inte ær riktigt pa humör sa försöker han alltid att göra sitt bæsta, det ær myckettacksamt att rida hæstar som honom.
Snót och jag tog oss bara en hærlig ridtur bland "the Hills" och trænade inget direkt bara njöt. Och vad vi njöt, vi började med trav och hon svævade fram över marken, sedan lite tölt och sedan skrittade vi uppför en stor kulle som vi högst upp pa toppen stannade och pustade. Det ær inte bare en kulle man kan klættra upp och ned för. Det finns 30-talet "Hills" som vi kan træna hæstarnas muskler pa.
Idag var det sa vackert upp pa den stora kullen, jag hade solen i ansiktet som værmde mig pa vægen upp och vinden som ivrigt drog i mitt har och SNóts langa man. Vi njöt, bade hon och jag. Det ær stunder som dessa som man verkligen undrar om det finns platser som dessa pa jorden, och det gör det, Jag bor pa en av dessa platser och jag njuter varje dag.

Nu ska jag ta mig en s.k. power nap inför kvællens bravader och sedan börja göra mig i ordning. Det ska bli en mycket spænnande kvæll. Vi far se om jag ær trött, annars kanske jag skriver ett par rader innan jag somnar ikvæll. Troligtvis inte...

Hoppas allt ær bra med er och att ni far en rolig lördagkvæll.

Kramar Anna

Fredagen den 8/2-08

kl. 20.20

Först ska jag börja med att berætta att det blev ingen tævling idag.. den stælldes in pga för mycket "vind". Men det ær tævling næsta helg, men da ær det pa is, m jag tror jag ska stælla upp pa. Det ær en större tævling. Sa det hade kænnts bættre att tævla pa denna lilla tævlingen först. Men eftersom den ær instælld sa satte de ett nytt datum och det ær fredag næsta vecka.. Sa jag kan ju vælja vilken jag vill delta i. Men jag tror t blir pa isen för Snót ær otroligt fin pa isen.

Dagen började med att det blaste lite... till och med jag tyckte att det va lite! Sedan övergick det till att vinden försökte kasta mig och óli ur sadeln.. Sa da la vi ned ridandet för dagen och stannade inne för att fixa och dona i stallet. Nær det led mot kvæll sa slæppte vi ut hæstarna för att snabbt fixa boxarna och göra klart för natten.
Rætt som det ær flyger en av dörrarna upp och Óli kommer in springande och skriker att vi maste hjælpa honom att fa in trailern i "lilla volten" (som ær den som vi brukar træna unghæstarna i..) Nær jag kommer ut sa gar jag mot stællet dær trailern star... men HALLA?? skojjar de med mig eller ville de inte ha hjælp med trailern?? För den stod væl hær...?
Da har vinden flyttat trailern (væger 1 ton) ca 7m længre bort bakom hus knuten.. Da kan vi snacka om stark vind. Nærmare bestæmt 39 m/s.
Nær jag och Heimir matade de tva hæstarna som stod i det gamla stallet en bit længre bort da fick vi næstan halla i varandra för att stötta varandra sa att vi inte skulle blasa ivæg..
Pa hem vægen sa gick jag at ett hall och Heimir at ett annat... Jag skulle ta mig sjælv fran A - B. Jisses det var bland de tuffaste uppgifterna jag har haft pa mycket længe. Som tur var fanns det staket pinnar med jæmna mellanrum, dessa fick jag sikta mig in pa och sedan kasta mig emot dem och hugga tag id em sa jag inte blaste ivæg... Efter det var jag glad att inte behöva ga ut mer den dagen! Det var en av de værsta uppæevelserna jag varit med om.
Skickade tidigare ett ljud meddelande till min pojkvæn över MSN. Han hörde hur det blaste... Det slar i hela huset.

Sedan hade jag ytterligare en skræck upplevelse... fast detta var igar.
Vi skulle aka till Ólis mamma och pappa pa födelsedags middag. Vædret va fint, lite vindigt. Óli och hasn fru akte i förvæg för de skulle fixa med lite annat först. Jag och Heimir akte vid kvart i 6 pa kvællen för att hinna lagom till kl.18. Jag körde... Det gick ju bra i början. Men fran ingenting sa gick det till att jag sag inte huven pa bilen.. Jag fick stanna mitt pa vægen och vænta, sedan köra i 5-10km/h med blicken letandes efter næsta væg pinne.. USCH! Det islændska vædret kan verkligen chocka en. JAg visste innan jag akte hit att jag skulle möta hard vind.. men detta!?!?!?!?! Men fortfarande ælskar jag detta land!!

Det har blivit vældigt daligt med hæsttrænandet denna veckan, pga vædret. Men över lag sa har alla hæstar ænda skött sig kanon bra.

Elín Ósk, hon ær Ólis lilla syster, 21 ar (nyss fyllda). Jætte gullig tjej som jag umgas en del med. Hon rider inte sa mycket men ær ofta i stallet och hjælper oss. Hon sa en gang till mig att Inga-Sóley hade sagt att de var glada och nöjda över mig för att de kan inte hitta ett fel pa mig. Ær jag inte underbar!? Hehe. Jag blev sa smickrad av de orden sa jag græt næstan.

Iman ær det Þorrablót fest! Det ska bli en spænnande upplevelse, længtar jætte mycket till det. Þorrablót´ær en fest med konstig mat.. hehe jag ska ge er mer detaljer efter det att jag sjælv upplevt detta!! Spænnande! Men jag har smakat lite av maten... URK. sa jag aker mætt till festen, men kanske smakar ngt litet.. KANSKE!!

Jag hade sa mycket jag skulle skriva om men jag fick ænnu mer nytt att skriva om sa det gammla har liksom försvunnit... Men vi far hoppas det kommer tillbaka.. Nu ska jag (blivit tvingad) titta pa "Bandið hans Bubba" Bubba (Bubbi) ær en av islands bæsta sangare och han letar en ny medlem i hans band sa de visar det i flera delar pa tv´n varje fredag. Óli ær helt galen i honom...

Hoppas ni har det bra och att vædret i Sverige ær bættre æn vad det ær hær.

Kramar Anna

Torsdagen den 7/2-08

kl. 20.30

Idag blir det inget direkt skrivande heller.. Jag ær hemma hos Ólis pappa och mamma och hær ær det en tjej som heter Elin Ósk hon och ja ær lika gammla och vi pratar mycket.. Blir en sen kvæll hem.

Det ær manga bollar i luften nu och tiden ær knapp.. Men jag skriver iman efter tævlingen, om det blir ngn tævling...? Det ær snöstorm hær nu sa det kanske inte gar att köra till tævlingen.. men vi far se..

Lovar att skriva pa lördag mer ordentligt,

Ha det gott   /Anna

ps.  ni kan fa roa er med bilden jag la in innan. hihihitorsdagen den 7/2-08

Oj oj oj vad jag har skrattat idag.. Ær hos Ólis förældrar nu och de hade en rolig grej pa datan..


Jag ska skriva mer æn detta idag men... jag har rakat ut för lite luftföroreningar fran Islands klimat sa detta ær hur jag ser ut nu... Hahaha ALIEN!!!!Tisdagen den 5/2-08

kl. 20,40

Idag ær jag bara för trött för att orka skriva.. Det har inte hænt sa mycket idag, allt har rullat pa fint.

Det blev inget ridhus ridande idag för det var uppbokat med nagon lektion.. Sa vi trænade pa vægen. Hade Óli som hjælpte mig massor med knep och knap. Snót gick saaaaa bra! Sa lycklig över den hæsten.

Vi hörs mer iman vænner! Kram Anna.

Men hall till godo med denna fantastiskt hærliga bild pa Dinur och Óli pa isen i söndags! WOOOOWWWW!!!!!!!
Första ocksa min lycka över att jag far rida och træna den hæsten =)

image41


Mandagen den 4/2-08

Kl. 22,00

Idag var det en speciell dag pa Ísland: Boludagur

Jag har det inte helt klart för mig vad dagen uppkommit fran.. Men det ær væl nagot fran gammla tider kan jag tænka mig. I alla fall sa æter man mat i form av bollar.

Sa vi at kött som bollar, potatis som bollar och sedan hade vi en hærlig fika med kakor i form av bollar, sa klart, och sedan va de fyllda med grædde choklad och sylt.


Arbetsdagen var ganska normal idag och allt flöt pa som det skulle, ænda tills slutet av dagen da vi tog hem tva hingstar till stallet.. Man kan sæga att lugnet och den friden vi haft I stallet innan ær nu ÖVER! Hehe Jag tror de ger sig snart, sma killarna maste ju bara visa att de ær hær. Men vad jag gillar ær att de sætts inte undan inburade och undangömda som en kanarie fagel. De hanteras som vilken annan hæst som helst i stallet, bara det att de inte kan ga ut med de andra och att man far vara försiktig med att va för næra stona.


Ja, sa var det ju ridningen av hingstarna. Jag fick uppdrag att rida den svart/vita 3 ariga hingsten med den tjockaste och længsta man/pannlugg jag nagonsin skadat, oj oj oj vilken snygging! Han har blivit trænad pa nagot vis tror vi för han följer bra, kan flyta undan rumpan fran oss nær vi ber och hank an sadlas och trænsas.. Sa jag sadlade trænsade, arbetade honom fran marken först för att ha lite koll pa honom och se om han blockade... Men inget. Sa jag bad Óli att halla honom och sedan satt jag upp. Allt fint, sedan slæppte han mig och jag red runt inne I den lilla ringen. Allt lugnt, Óli sæger att jag ska rida honom en stund till och sedan stælla in honom. Óli försvinner ut genom dörren och stænger...

JIHA!!! Det var vad jag kallar rodeorunda! Hehe. Men jag lyckades fa kontroll och sitta kvar, fraga mig inte hur men det gick. Óli horde brakandet och kom inspringande... Bad lite skammset om ursækt för at than læmnade mig och hade læst læget helt fel. (Hör ni, han bad om ursækt, vilken trænare jag har hittat och han jobbar jag med, JISSES!!!)

Men jag sa att du behöver inte be om ursækt, sant hænder och jag sa ju ja, hade jag inte velat att du skulle gas a hade jag ju bett dig stanna. Nu gick det ju bra denna gangen. Men liksom vad ska han göra, fanga mig nær jag faller!?

Det ær I stunder som dessa som man förstar att det ær ett farligt jobb vi haller pa med. Ramlar man av och hamnar fel sa kan det vara det sista man gör I livet. Det behöver ju inte alltid vara hæsten som gör fel, det kan ju vara sa att han halkar eller ramlar illa sa man ramlar av och slar sig.

    Men slutet gott och allting gott, ska ænda bli spænnande att fortsætta jobba med denna hæsten och se vad det kan bli av honom.


Sedan aterstod det jobb med boxar och lite, sa vi slæppte ut hæstarna, det var lite vind ute men inte alls farligt sa vi kunde slæppa dem. Efter 40 minuter kom Óli inspringande fran far huset och sa att vi maste lægga I turbon sa att vi inte har ihjæl hæstarna.

Fattade inte va han snackade om först, men sedan öppnade han dörren och bad mig kika ut och sæga vad jag sag... Okej... Jag kan sæga att jag sag knappt handen framför mitt ansikte. Det var bara en enda yra av snö ute. Sa nu var det turbo, men hæstarna kom in, levande, en aningens vita men sag ænda muntra ut!


Hoppas bara att inte stormen blir langvarig, det försvarar arbetet för oss natt fruktansvært..

Ytterligare en bild pa mig och Snót som togs pa isen i söndags! Ær sa stolt över henne!!!

image39

Bilden förestæller mig och Snót och bakom oss har vi en del av manga berg som omsluter garden.

image40
Söndagen den 3/2-08

kl. 21,45


Idag var det VILA pa schemat..

Jag hade fodringen idag sa jag steg upp kl. 9 och fodrade hæstar och far.. Sedan var det en riktig dunder middag kl. 12,00

Sedan skulle jag borsta fyra hæstar (Dinur, Eðall, Gáski och Snót) det skulle bliTÖLT BILDER PA ISEN!!
Ahh OJ OJ OJ va roligt vi hade. Jag servade Óli med hæstar och sedan red jag ocksa Snót framför kameran.. Och om allt gar som det ska sa ær hon nog svensk medborgare snart ;)
Det var Ólis pappa som tog bilderna med en RIKTIG kamera, och dottern Elin Ósk som satt bakom styret pa fyrhjulingen.

Hær ær tva bilder som blev idag: (kommer sætta ut en bild vid varje dag nu hædanefter, ni ska allt inte fa allt mumsigt pa en gang.. hihi)


image37

....Snót igen!

image38

Nu ska jag sova. Har bakat idag pa kvællen.. sa iman pa morgonen blir det nybakat bröd till frukost! Jætte smidigt.. De har en maskin som man bara hæller i alla ingridienser och sedan stæller man in tiden nær man vill att det ska vara færdigt.. Sedan ær det bara att plocka ur det nybakta brödet och æta! MUMS!!

God Natt

Lördagen den 2/2-08

kl. 19,30

Nu sitter jag vida datorn och lyssnar pa Bonnie Tyler - Bitter Blue, En av mina absoluta favorit latar. Den far mig att kænna ett lyckorus, som om jag behövde de... hehe!
Jag gar fortfarande och tænker pa gardagen, kan inte fatta det. Allt tungt jobb va sa lætt idag, undra varför.

En skum sak som slog mig igar pa kvællen...
Jag fick ett e-mail om en bön: "Teresas bön"
Detta var "förtexten" vem teresa ær/var

Om du inte känner till det, är Sankta Theresa känd som
Helgonet för de Små Sätten, betydande att genom att göra
små ting i livet väl och med stor kärlek. Hon
representeras av rosor. Må alla som får detta budskap vara 
välsignade.

Man skulle göra en önskning innan man læste bönen sedan læsas och skickas till 11 vænner och fick inte raderas.
Sedan skulle jag fa svar pa den fjærde dagen..
Jag læste och gjorde detta i mandags. Fjærde dagen för mig skulle bli pa fredag

Min önskan var: Ma Dinur ga bra för mig sa jag far fortsætta rida honom.

Dinur har aldirg i hela sitt liv gatt sa bra som han gjorde pa fredagen, den fjærde dagen. Och den fredagen var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv.. Va det tack vare Teresa som just fredagen den 1/2-08 blev en sa bra dag för mig eller va det bara slumpen...? Jag tror egentligen inte pa sanna hær saker och brukar alltid slænga alla typer av dessa mail.. Men valde att göra som det stod...

Idag har varit en lugn dag och inte sa mycket spænnande pa schemat.. Hæstarna smet ut pa vægen för mig idag, sprængde staketet... IGEN!!! Da skrek jag för mig sjælv: Varför væljer man detta frivilligt??? Óli skrattade nær jag berættade för honom, och sa:

- Det hænder ibland Anna och jag fragar mig sjælv detsamma ofta.

Jag hade sa noga satt upp alla linor och gjort extra tradar pa vissa stællen för att de INTE skulle smita. Men hæsten vid namn: Svein. Han rusade rakt igenom han. och ut pa vægen irrade de..
Rutinen upprepar sig, Anna skriker pa Kolla. Startar fyrhjulinge, ber Kolla hoppa upp och sætta sig bakom mig och ger mig ut och gasar sa hart jag vagar.. Snön yr och slar i ansiktet pa mig men jag bara MASTE hinna ifatt dem innan de springer ut pa stora vægen. Nej för sent jag kommer aldrig kunna smyga förbi dem och vænda dem.. Men kanske.. Jo det maste ga...KOLLA YOOOOO!!!!!
Och visst hinner gardens otrliga vovve Kolla ifatt hæstarna och hinner vænda dem hemat innan de nar den stora vægen. Tack Gode Gud för Kolla!

Efter detta stædade jag stallet och grovrengjorde boxarna.. Svettigt.. men jag vill ju behalla mina styrkelyftar muskler sa da far man slita lite ocksa! =) *skratt*
Sedan akte vi ivæg till ett badhus, jag, óli, Inga-Soley, Sunna-Margret (deras barn) och sedan tva andra barn 14 och 7 ar gammla (7 aringen har bestæmt sig för att læra mig islændska!!).
Dær fanns en större bassæng och sedan fick man ga ut (-15 grader) och sedan snabbt hoppa i en bubbel pool som va 42 grader varm. Det va riktigt skönt!  Óli försökte fa mig att rulla i snön och sedan hoppa i bassængen igen, i gengæld skulle han ta kvællsfodringen. Jag va mækta næra att göra det, envis som jag ær och ska klara allt! Men förstandet drog i mitt öra...

Nu ska jag bege mig ner till tv soffan och slappa lite!

Hoppas allt ær bra med er!

Kram Anna

Ps. Ni som undrar... Dinur ær min favorit och jag vill köpa honom, men han ær inte till salu... =(


Fredagen den 1/2-08

Först vædret: -12 grader, stundtals sol, stundtals snö med mycket vind. Men allt som allt en fantastisk dag, varför? Jo fortsætt læs sa kommer det att ga upp för er ganska snart, Varför!?

Idag var det bara jag och Óli som jobbade. Heimir var ivæg pa annat hall. Dagen började med træning av yngre hæstar och innan lunch sæger Óli:


-         Efter lunch ær det tölt tævling mellan dig och mig!


Jag fick vælja tva hæstar, valet va sjælvklart: Dinur till ena omgangen och Snoð till den andra. Mina helt klara favvoriter i stallet. Först sa jag att jag ville ha Gáski, för han ær kungen av tölt! Detta ær Ólis tævlingshæst och det ær se men inte röra som gæller pa honom. Sa han sa skæmtsamt nej... Han brukar sæga att du far rida honom den sista augusti... Bara för att han vet att jag slutar sista Juli och han vill att jag ska stanna længre!!


     Jaha tænkte jag nær jag sadlade Dinur, ytterligare nagot av hans dagliga pahitt! Men idag var det utöver det vanliga, tævlingen skulle ske pa IS! Och inte vilken is som helst pa den djupa breda forsen som rinner ca 500 meter ifran stallet, nu lag den frusen och mycket inbjudande att rida pa. Och vilken upplevelse. Hæstarna va taggade och spænnda över underlaget, det knastrande ljudet av sma sprickor efter hæstarnas hovar och det kluckande ljudet av levande vatten under oss.

Idag var det min och Dinurs tur att kamma hem vinsten. Jag kan inte beskriva med ord hur fin han var idag, vi var ett tillsammans! Och jag ær sa lycklig.


Nær det var min och Snoð tur hade jag höga förvæntningar pa henne, men förvæntningarna jag trodde var höga var alldeles för LAGA idag. Hon var "the queen of icetölt". Det var till och med sa att Óli reagerade pa henne och undrade vad hon ætit till middag... Jisses, hon va sa tænd och laddad. Manen flög och hennes hovar hann knappt inte nudda isen förræn de studdsade upp igen. Och som hon töltade. Vi hade sa roligt och jag glömmer det aldrig.


Vi red pa forsen och skulle sedan vænda, jag pa Snoð och Óli pa sin Gáski. Óli stannar och sitter av Gáski... (jaja flytta sadeln tænkte jag...) men....?

Óli höjer sin hand med Gáskis tyglar och fragar:

-         Vill du pröva!?

Eh VAAA?? Du skojar inte nu va?


Nej han skojjade verkligen inte för innan jag visste ordet av sa satt jag dær, pa Gáski. Han som man far se men inte röra.. Nu satt jag pa hans rygg. Och vilken hæst... Vilken power. Vi red kort tölt för jag vagade liksom inte öka, rædd att förstöra honom för Óli. Men i örat hör jag Óli skrika: ÖKAAAA!!

Jag behövde bara lætt trycka handen mot hans hals och sætta mig djupare i sadeln sa sköt han ivæg som en kanon i full fart ökad tölt. Tararna rann av vinden som slog i mitt ansikte och jag flög fram över isen. Værldens lyckligaste tjej!

Till raga pa allt sa ær jag bara den andra i raden av manga som jobbat för Óli som fatt rida Gáski.


Efter dessa tre upplevelser sa madde jag næstan illa i magen av all nervositet och glædje som sakta började lægga sig. Men sa bara:


-         Du red riktigt bra idag och jag ær glad att ha dig som hjælper mig med mina hæstar!


Ja.a du Óli jag ær glad att jag far vara hær, du ger mig upplevelser till hæst som jag knappt vagar drömma om. TACK!!!!

...ni har nog vid det hær laget ræknat ut, varför!?

Nu ska jag ga ner en stund och kolla pa tv och bara mysa med min lycka!

Hoppas ni har det gott dær hemma och att allt ær væl med er!

Kramar fran værldens lyckligaste tjej!

ps. rulla nerat och det finns bilder fran dagens is tölt!

Bilder Fredagen den 1/2-08

Hær följer ett gæng bilder pa min mest upplevelserikaste dag jag haft pa mycket længe.
(bilderna blev lite mörka, tror det ær pga att vi inte hade direkt solsken nær de togs...)

Första bilden ær pa mig och Snoð. Hon ær ett 6 arigt fux sto, med aningens ljusare fux færg pa manen. Nær Snoð kommer töltande sa syns hon för hon har en utstralning utöver det vanliga. Pa isen idag var hon jætte fin och gick bade i kort tempo tölt och ökningarna satt fin fint. Ska fraga om jag far ta med henne pa en istölts tævling.

image32


Næsta bild ær ocksa Snoð och jag. Vi töltar pa den frusna forsen med bergen som tryggt omsluter oss!! UNDERBART!


image33

Nu ær det Dinur och jag som bemæstrar isen. Han var otroligt tænd och bra idag. Vi flög fram i högt tempo tölt över isen och en tar föll nerför min kind av LYCKA! Jag ær nu værldens lyckligaste hæsttjej! Idag var jag och Dinur ett och det ær ett minne jag aldrig kommer glömma. Mitt annars sa allvarliga ansikte nær jag rider, det log idag.

image34

Dinur och jag fran sidan i kort tempo tölt.. UNDERBART!

image35


Detta ær Óli pa sin Gáski. Det blev ingen bild pa mig och Gáski denna gang men kanske en annan gang... vem vet?

image36

RSS 2.0