Onsdagen den 24/6-09 Solig dag!

Vackert väder, solen skiner och jag kvittrar ikapp med svalorna som flyger in och ut genom stallet där jag står och borstar, pysslar och gosar med mina underbara hästar!

Idag har jag tränat min träningshäst som gör framsteg men som idag testade mig, jag vann och vi hade en rolig och givande tur i skogen.
Fortsatte med min nyimport Fákur (som jag ännu inte lyckats fånga på bild...) har börjat rida ut honom lite längre nu, ca 20 minuter skritt och tölt. Han är lugnast ute och har så fin tölt. Red honom på banan idag och han spände sig direkt så jag red bara skritt i stora 8-volter tills han sänkte halsen sedan slutade jag.

Sedan la sig Anna faktiskt i solen i 40 minuter, avslappnad? Neeej nej neeej... Bara svettigt, klibbigt och...åh jädrans kryp. Ne tack på med ridbyxorna och upp å hoppa på hästen igen!!!!
Det blevKristall som fick bära mig till Lina med Ófeigur jämte. Väl framme så sadlade jag av och stoppade dem i varsinn box. Stack och hämtade Sól som jag ska träna v. 26 och v.27. Å vilka framsteg de gjort Lina och hon.
STACKARS de hästar som får gå på banan och mala och mala. Det är inget liv för en häst att stroppa runt i någon slags inbunden trav runt runt runt på volt efter volt efter volt....
Jag går in på banan ibland för att kolla läget, men sedan: ut i skogen och träna där, i naturen. Resultat: Lydiga, villiga, pigga och glada hästar som går i form utan spänningar!! Varför håller de hästar som sett ridbanans fyra väggar dag efter dag kortare än de som tränas långsiktigt och i spännande miljö??
Så är läget med Sól, hon rids ute i skog och mark. Jag tog henne på banan 10 minuter innan jag red ut och hon gick på liten volt 7-8diameter i kort samlad tölt med välvd och rest nacke med gott undertramp. Hon hade kul. Hade hon haft det om hon varit "ridbanehäst" 4 gånger i veckan bara för att matte ska göra som alla andra? Ne e jag tror verkligen inte det. Jag var så imponerad. Och hon gjorde skänkelvikning, fram - bakdelsvändning utan problem.
Ja, imponerande.
Jag har ett mål med min ridning, glädje till varje pris! Det blir viktigare och viktigare för mig ju er jag arbetar med djuren.

Läste om en elit dressyr ryttare som tröttnat på "plågandet" av de stora dressyr hästarna som behandlades som porslins djur. De hade lindade ben dygnen runt, täcken även fast värmen sa nej, allt för att "skydda" pälsen. Bettsel till en förbannelse, inspänningar, sporrar och träning endas på plant underlag för att minska skaderisken. Utevistelse max 20 minuter/dag i små hagar gjorda för hönor. In i skrittmaskinen, varför? Är ägaren lat måntro? Eller har det gått för långt, hinner vi inte längre skritta fram/av våra hästar? Betäcka stoet? Jo de kan man men bara om man binder stoets bakben så hon inte kan skada den prisbelönta dyra hingsten som de handbetäcker med.

Så hon flyttade hem och började om. Med naturliga metoder. Hon har glada hästar som lever ett liv som ett flockdjur skall göra. Eller iaf i efterliknelse så gott det går i fångenskap.
Inte drabbas hon av fler skador för det och det går precis lika bra för henne nu som då!

Var har glädjen tagit vägen? Glöm inte att det är inte bara du som ska vara glad när du står med din prisrosett, djuret under dig ska också le!

Iaf, sedan kom mamma med Snót, och följde upp. Amanda kom också och vi red iväg mot linåsen och klättrade brant brant uppför i ris och sly. Nyttigt och hästarna frustade härligt när de kom upp och vi avslutade i bus trav/galopp på hemvägen!

Nu är de ute och betar och jag ska släcka för idag klockan är närmare 12...

Godnatt!

Tisdagen den 16/6

kl. 13.00

Mitt internet ligger nere...

Åsknedslag och jag väntar på att telia ska komma ut och fixa det...

Men måste få berätta att Skuggadís har fått en underbar Greifadottír!!!!

Hon är chokladbrun med svart man och svart/ljus svans med två vita strumpor bak och med en svart Greifi fläck på insidan av vänster bak. Sedan lite vitt på frambenen.

Hon ska heta: Grevinnan (på isländska då... vad de nu heter???) Ósk från Funni. Ósk betyder efterlängtad och hon är efterlängtad, dels att hon är efter Greifi och sedan att hon är just en hon!!! =)

Min nyimporterade valack Fákur har gjort sig väl hemmastad och vi skrittar korta rundor om 5-800 meter varje dag och han blir lugnare och tryggare för var gång. Helst vill han bara tölta men jag håller igen honom lite. Han ska tränas långsamt och försiktigt. Han är en så lätt stressad häst så blir det fel får jag backa så många steg. Så det är bättre att bara försöka göra honom trygg och bekväm nu den första tiden.

Vi hörs när jag är tillbaka med internet hemma!

Kram!


Måndagen den 8/6-09

Pust.. nu kan jag andas ut.

Tränat och tränat så jag har trott ett tag att ridkläderna aldrig skulle komma av från min kropp och att ridhjälmen varit fastvuxen...
Men oj så kul när det rullar och jag är mer motiverad än någonsin.

Den 30-31 maj drog jag, mamma, pappa och daniel med oss Snót och Kristall samt tre hundar till mönsterås för tävling.

Jag startade Kristall i femgång och stilpass. Snót i femgång och tölt.

På lördagen var uttagningarna och söndagen reds finalerna.

Jag hade inte planerat finaler och jag red bara för att rida och att det skulle ge erfarenhet. Och som jag red och som mina hästar showade.

Jag visste ju att Snót kunde sedan tiden på island. Men Kristall. Wow alltså drömmer jag?? Skalet är knäckt och han blommar.
I femgång kom jag till final med Kristall OCH Snót. Snót på 4:e plats och Kristall på 3:e i A-final. Jag kunde ju inte rida båda hästarna i och med att i finalerna rider man alla på en gång. Så jag valde den som presterade bäst och har mest kvar att ge så det blev kristall. Och vilken final han gjorde:

Tölt: 6,5-6,0-6,0-6,5-6,5
Trav: 6,0 rakt igenom
Galopp: samma utdelning som tölt
Skritt: 4,5 rakt igenom.
pass: 6,0-5,5-4,5-3,5-2,0

Totalt: 5,55 vilket var en enorm höjning från uttagningen då han hade: 5,27 totalt.

Det är passen och skritten vi måste jobba på. Tydligen är det inte helt ok i reglerna gällande flygande pass.
I reglerna står det att en VISS fyrtakt får finnas. Så det är ju en tolkningssak vad domarna gillar.
Jag fick en 6:a och en 2:a... Så det är ju enorm skillnad och detta pga "en viss fyrtakt"
Men det var tre islänningar som gav mig 4,5 till 6.0 och de om någon borde ju veta vad som är bra eller inte!?

Men vi ska träna på att få passen renare. Hade problem att lägga honom också för att det var från vänster galopp som vi är sämre på... Men öva öva öva!!

Sedan kan han trava för 6.5-7.0 inbillar jag mig men han var lite orolig i traven så jag fick det inte att flyta helt...

Men underbara Kristall!!!!! En dröm att rida. När de slängde upp 6:or och 6.5or så trodde jag att jag drömde!

I stillpassen låg han alla gånger men jag fegade och poängen blev därefter.

Snót gick som en klocka i femgången och var så lyhörd och takt ren. Hon var jämnast av hästarna men snäppet sämre än Kristall.

I tölten fick hon mellan 5-6.0 hela tiden och gick ut på fina 5.33 i uttagningen vilket gav b-final. Där gick det sämre och hon var trött stackarn. Tölta i 6-8 varv gånger 250 meter... det tar nog sitt...

Man jag är så stolt över min sessa som bättrade sig från 9:e till 8:e plats =)

Hennes plan är tävling i höst för kval mot sm. Sedan visa henne i vaggeryd nästa år. Om hon inte kvalar till sm så går hon i avel direkt efter visningen annars är det träning för sm och sedan avel.
Jag har insett att jag kan inte ha två tävlingshästar igång samtidigt + jobb + träningshästar... Det blir för mycket helt enkelt.

Kristalls plan är den samma fast han kommer fortsättas att tävlas även när han går in i avel, om vi klarar oss igenom visningen nästa år i vaggeryd.

Nu ska jag jobba lite..

Mitt internet hemma fungerar inte, något fel hos telia... suck

ha det gott!

RSS 2.0