Träning av hästar, från början, på Sveinsstadir!

Jag har ni skrivit ihop hela (den tänkta delen som jag ville lägga ut) tränings tipsen från SVeinsstadir och så som vi gör här!

Utrustning:


Isländska nosgrimmor, engelska nosgrimmor, en mängd olika bett.. de flesta av märket KK och tredelade med D-ringar, repgrimmor, rep (speciellt tillverkat för ledarskaps övningar från marken så väl som på hästryggen), sadlar av märkena Ástund och Draupnir, långa piskor (för att hjälpa att aktivera bakdelen.), samt en lång pisk speciellt utvecklad för arbeta från marken (dvs man jobbar med pisken på så vis att man kastar den över ryggen på hästen, runt benen, huvud, mage, rumpa osv.), boots av olika tyngder och modeller.

Skoning:

All hästar skos vanligt det första, dvs, 8 mm runt om. När hästen är inriden och klar för töltsättning då kan vi börja mixtra med skoningen lite.
Pass aktig häst: denna görs tyngre fram och lättare bak. (10 fram, först 8 bak men kan sedan bli 6 mm om det är extremt pass aktigt) Vi kan också göra fram hovarna större och därmed behövs större sko och då blir det än tyngre.

Trav aktig häst: Görs tyngre bak och lättare fram (8 mm fram och 10 bak). Extrema fall så sätts 6 mm fram och hjälper inte detta så böjs fram tån upp för att skapa ett rullande framsteg.

OBS! dessa speciall skoningar är inget som vi har på hästarna en längre tid. De är endast ett hjälpmedel som vi tar till då vi ska visa svår töltade hästar vägen fram till Tölt! Och vi börjar alltid med det normala och sedan så gör vi det mer avancerat i special fall.


Hästarna


Otama dvs ej rörda:

Först får de komma in i box, där de får stå i dryga fem dagar och bara aklimatisera sig. Här kommer något som jag älskar med Sveinsstadir, att boxarna är öppna och utan galler vilket gör att hästarna kommer närmare oss människor och saker som händer i stallet.
      Där efter så börjar vi med att fösa ut dem i lilla inomhus ringen (volten). Där arbetar vi med dem lösa på så vis att vi föser dem runt oss med hjälp av kropps rörelser och repet. Efter en-.två ggr så börjar vi närma oss hästen så snart den börjar bjuda in oss och visar intresse, genom att: tugga, slicka sig om munnen, öronen åker isär, fisa, riktar huvudet mot oss eller sänker huvudet och gör volten mindre.

Utifrån detta så börjar vi närma oss dem genom att gå lite fram lite bak lite åt sidan.. till slut är vi nära och kan förhoppnings vis röra vid hästen. Går det inte röra så går vi in med dem i boxen igen och tar fram den "magiska handen" detta är en lång pinne och i toppen finns en uppstoppad handske. På så sätt kan vi röra vid hästen och vänja den vid kontakt utan att behöva vara inne i boxen och då riskera att både hästen och vi kommer till skada. När hästen är redo så ska grimman på och sedan fortsätter arbete i volten i rep. Detta är samma arbete som med de:


Tama hästarna:

Börjar med repgrimma och rep i volten. Här utför vi alltid en och samma bas övning: Flytta hästens rumpa ifrån oss och ha all uppmärksamhet på oss.

Detta görs genom att låta hästen springa runt i slak lina, när vi stoppar hästen så gör vi det genom att dra kraftigt och bestämt i linan och få hästens hals in mot mitten och rumpan flyttas ut. I början får man korta repet ganska rejält och rusa med hela kroppsvikten mot hästens rumpa. Avslutar med att byta varv och sedan göra om samma procedur om och om igen.

  Något annat vi också gör är att stå med kort rep jämte hästen och med ryggen halvt vänt mot hästens huvud och med blicken stingt riktad mot hästens rumpa, rör man försiktigt med repet på rumpan och låter på så vis hästen gå ifrån oss med bakdelen och med oss med huvud och framben.

Efter det så börjar vi arbeta med repet genom att kasta det på hästen. Detta görs: runt benen, över ryggen, över rumpa, ansikte, hals och mage. Allt för att vänja hästen vid att beröring inte är farligt och att rep eller piska aldrig kommer skada det är bara ett hjälpmedel som hästen inte ska vara rädd för, bara ha respekt för. Det är här som piskan med det långa repet kommer in, man kan också använda denna för att kasta över, under och runt hästen.
(dessa övningar görs inte bara pang på utan man förbereder alltid hästen för allting med "mildare" metoder. Tänk vad du vill uppnå men plocka sedan ned det i mindre "lättare" bitar.

     Även för att vänja hästen vid framtid sadelgjord så använder vi repet. Detta görs genom att man kastar repet över ryggen på hästen med lite swing så att man kan fånga repändan utan att behöva böja sig ner efter den, då hästen inte vet riktigt till 100% vad du ska göra med rep och hand under hans mage, eftersom han inte är van vid detta. När du sedan har repet runt magen på honom så gör du försiktigt det tajtare så det kommer ett lätt tryck som från en sadelgjord. Sedan lättar du snabbt så fort hästen accepterat trycket. Gör sedan detta fler gånger och från båda sidor. I alla övningar är det mycket viktigt att komma ihåg att göra allt från båda sidor. När hästen accepterar detta väl så kan du om en-två ggr (kanske behöver fler ggr) börja att bara lägga repet över ryggen och sedan stryka bestämt men försöktigt med handen under magen och greppa repet och sedan fortsätta på samma sätt som ovan. Detta ger ett mycket gott resultat.


tillägg:

Vid beröringen i början så berör vi hästen över hela kroppen och lägger armarna runt hals, manke och rygg.


Hov träning:

Att lära hästen att lyfta hovarna gör man i många steg.

Första steget är att han lär sig att vara orädd för repet som kommer runt hans ben.

Nästa steg är att kunna stryka honom på benet ända ner till hoven.

Nästa steg är att kunna be honom att bara lyfta hoven och vara stilla och då blir berömmet att vi släpper hoven och stryker honom på halsen.

Nu börjar hästen bli van vid hanteringen av hans hovar så nu följer detta:

För att lyfta höger framhov:

Stå vid sidan av hästen på dess högra sida med ditt huvud i samma riktning som hästens. Lägg din vänstra hand på hästen manke (aningens längre ner) ha sedan handen starkt och stabilt placerad här. Med din högra hand stryker du hästen bestämt på framsidan av benet och ger ett lätt tryck med vänster handen på bogen (i början kan du behöva trycka till lite för att få över tyngdpunkten på hans vänstra framben), när hästen sedan lyfter hoven så vrider du dig och ställer dig med huvudet mot hästens rumpa. Härifrån ska du också kunna sätta hästens hov mellan dina framben för att underlätta för den hovslagare som ska sko hästen.

När du sätter ned hoven så gör du det genom att snurra runt så du får ansiktet i riktning med hästens ansikte och sedan med vänster hand återigen på hästens bog, och med häger hand låter du hoven sakta ställas ned på marken igen. Stryk hästen över halsen och tala om för honom hur duktig han varit.

Viktigt! Vänta alltid tills hästen står still i alla övningar du visar honom. För får han belöningen när han stökar runt då är du från början igen. Målet är ju att han ska kunna stå lugnt och stilla i allt vi gör och vara avslappnad. Så då är det viktigt att han gör det i alla små detalj övningar vi visar honom.

Vänster framhov görs på samma sätt men med motsatta händer.

För att lyfta hästens högra bakben:

Stå på hästens högra sida med ansiktet riktat mot hästens rumpa, lägg din högra hand på hästens höftben och stryk sedan med vänster handen på hästen BAKSIDA eller UTSIDA av benet. Tryck sedan med höger handen på höftbenet så att vikten går över på hästens vänster sida och dra sedan benet bakåt uppåt med din vänster hand. Lägg sedan ditt högra ben bakom hästens ben och dra sedan bestämt benet ut i "kratsläge".

Vid nedsättning av bakbenet så tar du tilbaka höger handen på höftbenet och sedan med vänsterhanden om hästens ben så tar du bort låret och sätter sedan ned hoven försiktigt.

Hästens vänstar bakben görs på samma sätt men med motsatta händer!

Indelningen av moment i den här övningen:

- Strykning

- Hålla stilla i luften

- (framben) lägga benet mellan dina egna ben

- (bakben) lägga benet på låret och dra det bakåt.

- Nedsläppning

Att ha handen på manke eller höftben så här är också en säkerhet, ifall hästen börjar konstra och kanske kan ramla över dig. Då känner och ser du detta bättre om du gör som ovan!

Nu har vi kommit så långt att hästen vill vara med oss och inte längre är rädd och frågvis om vem vi är. Så då är det dags att börja vänja honom vid sadel.


Utrustningsträning:

Vi har ju redan vant hästen vid att saker kan hamna på ryggen med hjälp av repet. Nu byter vi ut detta mot en tömkörningsgjord. Har denna först bara i mitten av volten och låter den bara ligga där under första delen av träningspasset (då vi repeterar flyttning av rumpa, backning och följa. Sedan ett par gånger med repet, genom att kasta det över hästen. Nu är det dags att vänja honom vid gjorden och det gör vi genom att vi stryker först hästen med gjorden över hela kroppen. Sedan lägger vi den på plats och spänner gjorden löst. Låter sedan hästen springa ett par varv och stoppar sedan för att spänna åt gjorden. Detta arbeta görs så många gånger att vi känner att det är tryggt både för oss och hästen att få gjorden spänd runt magen. Efter det så tas sadeln fram och samma sak görs här, först liggande i mitten och sedan visa sadeln och till sist lägga på sadeln och spänna gjorden löst, arbeta i volt och sedan spänna gjorden mer. Vad vi är noga med är att aldrig lägga upp stigbyglar och sadelgjord så att de ligger på sadelsitsen, det är bättra att vänja hästen vid lite släng och tryck från de olika grejorna som hör en sadel till än att smyga undan det. Vissa personer gör ju inte det och då har vi inte tränat hästen för att vara orädd för det. (naturligtvis, först gången sadeln åker på så tar du bort stiglädrena helt, de kommer på när hästen är trygg i sadeln)

   Tränsningen sker första gången inne i stallet och bara med enkelt huvudlag. Om hästen har jätte svårt att acceptera bettet så låter vi dem stå och tugga hö med bett i munnen.

Nu är hästen van vid utrustningen och vi börjar sadla och tränsa inne i stallet och sedan går vi ut i volten. Vi har alltid repgrimma under tränset och ingen nosgrimma i början. Tyglarna fästs igenom bettringen och sedan hakas den i repgrimmans sidor. På så sätt belastar vi inte hästen i munnen så mycket då vi lär den tygeltag.

Viktigt! Att med allt som du sätter på hästen i början, skall tas av i arbetsringen. Så att hästen lär sig att allt som kommer på den också kommer av. Bästa sättet är att i korta stunder ha nya grejor på rygg och ansikte, låt det ta ett par gånger till innan du leder hästen in i stallet med sadeln fortfarande liggandes på ryggen. Skynda långsamt, men jobba så snabbt att du inte tråkar ut hästen och på så sätt skapar problem.


Kyssa stigbygeln:


Det sägs att du ska inte rida din häst med båda tyglarna (och båda skänklarna) i ett likvärdigt tryck förän du vet med dig att du kan hantera din häst med höger och vänster tygeltag (också skänkel) var för sig. Detta är detta som gör "kyssa stigbygeln" - övningen så bra!

Detta går ut på att du först från backen står exempelvis på hästens vänster sida, har tyglarna som om du skulle rida hästen och står med ansiktet riktat mot hästens ansikte. Lägger höger arm över sadeln och står tätt intill hästen med din överkropp, fatta sedan tygeln på vänster sidan med din vänster arm och ta ett tydligt tygeltag (ca 10 centimeter från bettringen) utåt-mot dig och sedan upp mot din högerhand som du håller runt framvalvet på sadeln.

Målet är att få hästen att böja villigt utan motstånd, och villa huvudet tätt intill sin egen hals och du ska i stort sett bara behöva styrkan med att ha tygeln mellan tummen och pekfingret.

I början dock kan det bli att hästen bara går emot tygeln och då får man vara envis och inte släppa "draget" utan hålla kvar och vänta på att hästen släpper efter. I början får man kanske inte huvudet mer vridet än kanske bara ett par grader men efter träning och upprepning så kommer de mycket snabbt att förstå vad du är ute efter. Vid uträtning så ska du ta hjälp av motsatt tygel med motsatt arm och på så vis ha det som kommando att det är ok att räta hvudet. När hästen börjar ge efter och vill böja huvudet och inte gå emot kan du pröva att stryka honom vänligt i pannan. När du kommer ännu längre i träningen så ska du kunna böja huvudet och sedan släppa tygeln och hästens huvude ska fortfarande vara böjt ända tills du ber, med hjälp av andra tygeln, att han ska räta på huvudet.

fortsättning av "kyssa stigbygeln" kommer när du kan sitta på hästen.


Vidare utbildning av den tama hästen:

Nu har vi kommit så långt att hästarna som var både otama och tama är redo för detta:

- Uppsittning

- Skoning

- Tygeltag

- Gå framåt och stanna

- Stå fastbunden


Nu upprepas inte repträningen så mycket, bara i vissa träningspass för att hålla det vid liv eller om man stött på några speciella problem under träningen.


     Här på Sveinsstadir så lägger vi på sadeln ute i ringen och sedan leder vi in hästen i stallet och binder honom, för att sedan hänga på hästen, från båda sidorna och sedan sitta upp. Om detta går bra så ger vi oss för dagen. Nästa gång sitter vi upp helt och låter medhjälpare flytta på hästens rumpa, runt, runt och runt från båda sidor.


   Nästa steg är att med hjälp av repet i handen fortfarande fäst under hakan i repgrimman, kunna sitta själv på hästen och styra den åt ett håll i taget, sedan byta sida genom att svinga repet framför ansiktet på hästen. Om hästen inte vill flytta rumpan när du har huvudet böjt enligt "kyssa-stigbygeln" så kan du dutta honom på rumpan med hjälp av det överblivna från repet. Detta är han ju van vid från markarbetet och ska inte bli rädd för detta om det tränats ordentligt.

    Första gången vi sitter upp ute i volten så har vi alltid med hjälpare med som håller i hästen. Första gången så går hästen helt på kommandona från medhjälparen men sedan börjar vi vid varvbyten smyga in tygeltag från den som sitter på ryggen och samtidigt använda rösten; Whooo. Sedan smyger vi in halter och allt detta endast med hjälp av "kyssa-stigbygeln".
      När ryttaren sedan känner sig trygg med hästen så släpper vi linan i mitten och medhjälparen bara står i mitten och hjälper till med igång sättningar och varvbyten genom att gå de vägar som jag gått innan vid markträningen. Allt detta är bekant för hästen och därmed blir han inte stressad av att han nu har någon på ryggen för det är det enda som är nytt och allt annat känner han sig trygg med.

      När detta är okej så börjar vi arbeta mer och mer självständigt med hästarna och börjar bara med lite repetion av markarbetet för att sedan sitta upp utan hjälp. Alltid med hästens huvud böjt åt den sidan som vi sitter upp på. I början när vi arbetar själva så brukar vi ha bara repet under hakan eftersom det är det som hästen är mest van vid. Sedan bara avsluta med att "kyssa-stigbygeln" ett par gånger åt varje håll.

      När hästen accepterar tygeltagen och stannar bra så börjar vi med att låta hästen följa en trygg häst ut på vägarna. Vi rider väldigt kort i början. Och här kommer den viktigaste av all saker:


"Hetsa inte upp dig ifall hästen väljer att springa vid sidan av vägen, bara ha långa tyglar och låt honom välja den väg som passar honom bäst. han kommer i sinom tid komma på att det är mycket lättare att sprina på vägen än vid sidan av den. Det du bryr dig om är att han går i den riktning du vill INGET annat, han får själv välja tempo. Vill han galoppera så låt han göra det, var bara alltid beredd på att kunna ta med en tygel ifall han börjar konstra. Att du rider korta sträckor är inte för att hästen inte orkar utan för att du inte vill ha honom till att börja vända.. Om han känner att det är så långt varje gång han ska ut och ridas då kommer han börja tycka det är tråkigt och antingen inte gå alls eller springa ifrån dig.."


Jag skulle kunna skriva mycket mycket mer, men då skulle det sluta med överbelastning av kontot! Men ni får mer en gärna ställa frågor om det är något ni undrar eller tycker är oklart!


Ha det gott!

//Anna Funni Jonasson




Kommentarer
Postat av: Lina

Jättebra skrivit, Anna!

Jag hoppas att detta inte är sista avsnittet!

2008-06-15 @ 11:36:34
URL: http://linahallberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0