Torsdagen den 31/1-08

kl 21,30

Januari börjar lida mot sitt slut och jag kænner mig mer æn nöjd efter denna manaden.
Började planera min islandsresa redan januari 2007 och det var menat att jag skulle aka till ett annat stælle och redan i juni/juli 07. Men det blev inget av det, blev mækta besviken och trodde liksom att nu blir det inget Island. Men Hinni sa att han kanske hade ett stælle till, men da till januari 08. Och visst blev det av, nu sitter jag hær... Pa Island. Islandshæstarnas rike! Och det ær den mest oförglömliga upplevelse som jag nagonsin kommer att fa tror jag.

Först nær jag landade pa denna omtalade ö sa tænkte jag væl mest.. jaja Island. Alla pratar ju om det som om det vore det mest fantastiska du kan uppleva.. jaja
MEN DET ÆR DET MEST FANTASTISKA DU KAN UPPLEVA!!!! Det ær liksom sa annorlunda fran det vi har hemma i sverige. det ær en helt annan atmosfær. Man förstar verkligen att det ær hær som islandshæsten verkligen hör hemma. Jag förstar nu att jag ska inte dra in mina hæstar bara för det blaser lite snö ute och ær kallt. De trivs faktiskt i detta vædret. De ær födda och uppvuxna för att klara hard kyla och stark vind.
 
Att sitta pa hæstryggen, tölt, med snön som viner och en  frustande pigg hæst som tryggt tar dig över fælten, som aldrig verkar ta slut, med vinden som slar upp manen i ansiktet och med blicken riktat mod de snötæckta glaciærerna... Det ær ISLAND de!! 

...nu till arbetet... det flöt væl inte p riktigt som det skulle odag... vi hade ju snöstorm fran onsd natt till hela torsdag och stormar fortfarande.. Vilket gjorde att vi bara kunde vara utomhus periodvis. Det har ju ocksa kommit in lite nya unghæstar sa det ær allmænt rorigt i stallet just nu..
                 Unghæstarna som kom in ær vilda och inte det minsta engelægna att bli rörda vid. Sa da plockar vi fram "den magiska handen" det ær en handske som ær uppstoppad, sedan fastsatt pa en længre pinne. Pa sa sætt kan vi röra hæstarna med en "hand" utan att behöva ga dem sa næra. Nær de kænner sig trygga med det (inte hoppar, stegrar och slar med benen) da kan man börja nærma sig och tillslut röra vi dem med den riktiga handen.

Efter lunch sa stoppade vi in 6 hæstar i trailern och körde dem till ett ridhus dær vi red. Jag red Snoð, med henne trænade jag volter och sidövningar för att mjuka henne och sedan övade jag pa töltprogrammet jag ska rida fredag næsta vecka. Hon va lite passaktig i den ökade tölten sa vi ska pröva med boots næsta gang. Men snacka om lyxliv, hær rider jag och trænar mitt program MED ett proffs som sæger hur jag ska göra, planera svængarna, planera ned tagningarna i god tid.. o.s.v. o.s.v sedan far jag, mamma och pappa, höra mycket: sitt rakt och för att vara ordagrann: SIT ON YOUR ASS!!!! Men ibland far jag faktiskt fraga mig sjælv, ær det verkligen sant, far jag betalt för att göra detta? Det ær ju som att ga pa en skola med alla nya saker jag lær mig HELA tiden.
    Red ocksa Dinur i ridhuset. Och nu har det blivit allvar med hans træning, det far INTE vara fel.. Sa jag kænde mig iaktagen av Ólis ögon hela det ridpasset ... Efterat sa han skæmtsamt, det va værst va du satt bra pa Dinur idag. (TACK gode gud att jag gjorde bra ifran mig) Sedan fick jag en klapp pa axeln och vænliga ord som sa: Det sag riktigt bra ut idag. (Annas hjærta LER!!!!!, tycker sa mycket om den hæsten och vill alltid kunna göra bra ifran mig pa honom för jag kænner en san æra över att fa rida den hæsten. Det ær ju Ólis bliviande tævlingshæst och han tror starkt pa honom. Oftast brukar ju de flesta ægarna till en sa fin hæst inte lata "sma flickorna" rida pa dem.. Men antingen ær det ngt med honom eller mig som gör att jag faktiskt far rida och træna hans FINA hæstar! Det gör mig sa lycklig att jag ær anförtrodd att fa göra det!
 
Nu ska jag sova tænkte jag... Har ju helg fodring denna veckan.. och jag ska faktiskt træan lite unghæstar pa helgen för det har varit lite konstigt denna veckan med væder och nya hæstar hit och dit. Kænner att tiden har varit knapp med alla hæstar för det har varit sa mycket "runt i kring jobb".

Hörde att en snöstorm va pa væg in över Smaland?! Men de flesta kanske börjat stælla in sig pa var nu?!

Ha de gott och ta hand om er! Kram Anna

Onsdagen den 30/1-08

Det va ngt skumt med blogg.se igar sa jag fick inte ut nagot pa min blogg.. Sætter ut det jag skrev, idag istællet. Som tur var hade jag kopierat hela inlægget innan det började krangla..

kl. 19,50

Idag ringde klockan...och den ringde... o ringde... PANG! En grinig och trött Anna steg motvilligt ur den varma sængen och tog en laaaangsaaam frukost..
Ut i stallet... Tænda lyset... men.. tænda lyset... AH KOM IGEN... tænda lyset... Jahaaa ska jag fodra i mörker.. Neeejj inte en chans... SNÆLLA funka..
 BÖÖÖ
UAHHHHHHHHHHHHHH
Heimir Im gonna kill you!
Och sedan skrattade Heimir och Óli mycket gott at mig resten av denna dagen. Och grinig som jag va... hehe

Trænade pa morgonen de unghæstarna som jag brukar rida. Allt flöt pa bra, vilket jag inte trodde det skulle göra eftersom alltid nær man har daliga dagar sa gar allt snett.. men inte idag, sa ett leende började sprida sig i mitt ansikte... litet leende!!

Efter lunch akte vi och læmnade fyra av vara hæstar i ett annat stall och tog hem fyra nya unghæstar.. Det andra stallet har inga bra træningsplatser för just de unga hæstarna sa vi beslöt att det ær bættre och ta dit ngr av vara ridhæstar som vi kan træna pa vægarna runt den garden och sedan ta hit unghæstarna till vara trænings inhægnader. Men det ær fortfarande 4 st unghæstar som ær kvar dær borta som ska trænas.. varav tva st ær hingstar... De ær RIKTIGT FINA exteriört.. ska bli spænnande att se hur de blir efter traning.. och vet ni vad det bæsta ær?? Att jag ær med och trænar dem!!
Det ær ett sant kanon stælle jag jobbar pa sa jag far nypa mig i armen pa morgonen nær jag börjar jobba...

Vædret... Nja de senaste dagarna sa har det varit vældigt klart och kallt. Inte mycket blast. Ett helt ok væder att jobba och vara i. Solen tittar da och da fram bakom bergstopparna och isen ligger blank och hal pa de flesta vægarna runt omkring garden.
          Imorgon ska det visst blasa in en snöstorm över den norra delen (dær vi bor) sedan ska det bli -20 grader kallt pa lördag.. och + 5 grader pa söndag.. Hmmm vilka væder ombyten det ær... fa se om det verkligen kan vara riktigt att det pa en dag kan ga fran -20 till +5...

Idag skulle vi ha akt och lyssnat pa en förelæsning som handlar om hantering och træning av unghæstar, en lærare fran Hólar som haller i det. Men stormen ska komma in inatt den hade visst redan börjat i vissa delar av landet sa de bestæmde att stælla in..
Nær vi gick in efter kvællsfodringen sa kændes det faktiskt ovanligt lugnt för att vara Island... sa ngt ær nog pa gang.

Ska ju tydligen tævla næsta fredag pa stoet jag tycker sa mycket om, Snoð. Idag red jag henne efter hennes nyskoning igar. Oj oj oj! Vilken hæst. Allt funkade fin fint! Och vet ni vad!? Jag tænkte hela tiden pa att bara ha det roligt.

Nu ska jag faktiskt krypa till sængs för jag har kænnt mig himla konstig de tre senaste dagarna.. Vill inte bli sjuk nu. Vill Ha varendaste dag jag kan hitta hær pa denna garden! Har sa roligt!!

Kram Anna

Ps. Om ni som læser fran mig har ngr fragor till mig, kanske ni vill aka till Island eller undrar om ngt hur vi trænar hæstarna... vad vi fodrar dem med.. ja allt ni bara kan komma pa. Sa kan ni antingen skriva en "kommentar" i min blogg.. eller ocksa maila mig pa: [email protected]
Jag har æven hær fran garden ett par hæstar som ær till salu. Sa vet ni ngn som letar islandshæst fran Island sa far de gærna kontakta mig eller ocksa Óli!









Tisdagen den 29/1-08

En klok man skrev till mig:

"Om du bara tar det lungt och gör det som du verkligen är duktig på så går det hur bra som
helst,bara njut och ha roligt,ta det för vad det är, en rolig upplevelse på en häst som inte är färdig.Du skall inte sätta press pådig själv utan slappna av och upplev.Det hade varit fint om man hade kunnat vara med."




kl. 22,00

Idag blir det inte sa mycket skrivning för jag ær jætte trött. skulle lagt mig vid halv 9 idag för att sova igen. Men sa kom hovslagaren kl. halv sju och det drog ut pa tiden kan man sæga.. Men jag ville gærna titta för han skor med glödande skor! Han stoppar in dem i en ugn han har med sig och sedan trycker han fast skon och det medför manga fördelar.

Idag vaknade jag ganska pigg och gick ut och matade med Heimir sedan hjælpte jag Óli med faren och sedan drog arbetet igan med unghæstarna. Hann dock bara med en unghæst och sedan for vi till en granngard för att hjælpa till att hæmta in ett par hæstar.
 Denna hagen som hæstarna gick i ligger precis jæmte den "stora vægen" (90 væg med mycket kurvor och otæcka krön vid vissa stællen, bl.a. hær..) Oj tænkte jag undra hur han far hæstarna till sin gard som lag 300 m længre bort pa vægen æn vad grinden var och sedan ytterligare ca 300 m in. Hmmm...?
Jo det gick till sa hær:

                 Vi gick in och særade pa de hæstar vi ville ha och de vi skulle lata va kvar ute. Nær vi fatt de vi ville ha med oss i en samlad grupp da öppnade de grinden och föste ut hæstarna pa den "stora vægen" och sedan kastade vi oss in i bilen och körde efter dem. Ska be att fa tala om att jag satt som ett fragetecken hela den biten och bad till gud att ingen bil skulle komma... Den bönen gick inge vidare för vi fick möte av en stor buss. Passagerarna i den bussen hade iaf ngt roligt att titta pa en stund!!

Men allt gick bra och vi fick tryggt in hæstarna pa garden. PUH!
    Detta ær hæstar som vi ska hjælpa honom att træna. En man med mycket bra hæstar men inte rider sa mycket, sa vad passar væl bættre æn att kalla in Team Sveinsstaðir!?!?

Sedan var det hem och fodra och slænga i sig ngt att æta och sedan jobba ifatt det vi missade pa morgonen. Men att jobba ifatt med levande varelser som jobb ær inte det lættaste! Manga förstar sækert vad jag menar med det!

Nu ska jag knyta mig. Ska ha mer tid att skriva iman, ær bara för trött just nu.

Kram Anna

ps. Jag sag mig sjælv som ganska væltrænad med tanke pa den sport jag utövar utöver hæstarna, men att arbeta kroppsilgt 5 dagar i veckan och mer/mindre æn 10/dag ær nog den bæsta træningen tror jag. Har sadan træningsverk i kroppen sa jag tror inte det ær sant!

Mandagen den 28/1-08 (skrev lite fel i förra mandagen...)

... det ær angaende den dær tævlingen.. Óli sa nu att det ær pa fredag næsta vecka.. jag hade missuppfattat!!
Men han sa ocksa.. da vet du vad som væntar och du kan ladda ordentligt..
Uahhhh du menar vara nervös tva veckor FÖRE tævlings start!
Men Inga-Soley sa lugnande att du har inget att vara nervös för, bara rid och ha kul med Snoð som du gör hær hemma, da gar hon jætte bra!

Och Tack Lina och Ann för ert stöd!!! Ska i detalj beskriva hur tævlingen var och förmodligen med bilder ocksa om min digital kamera ær lydig denna dag!

Nu ska jag krypa till kojs för att vila till en ny spænnande dag pa Sveinsstaðir imorgon!

Kram Igen

Mandagen den 28/1-08

kl. 20,00

Idag hade vinden. HRM STORMEN försvunnit och vi hade en solig dag med ca 9 minus. Pigga hæstar efter helg vilan! Det gar ju an att ha pigga inridna hæstar men nær unghæstarna som vi precis börjat rida pa utomhus ær vilda.. da ær det att halla sig i. För Hej va det gar!
Idag fragade Óli om han fick pröva Dinur en svæng. Visst sa jag (han fragar alltid först, æven fast han ær chef.. hmmm??) Sa vi red ut, jag pa ett svart sto som liknar en mini friser, inga-soley pa sitt sto och Óli pa Dinur da. För min del blev det inte sa mycket ridande.. HRM jag tittade mest, pa den mest fantastiska hæst jag nagonsin sett tror jag. Oj va flott han va och sa med den færgen han har med, me fyra vita ben =)
Eftersom jag har trænat honom i drygt tre veckor nu sa var jag lite smatt nervös nær jag tillslut va tvungen att fraga Óli:
- Vad tyckte du?
- Anna!! Han ær mjög mjög Flott!!!! (vet inte om jag stavade det dær rætt men det betyder: Han var mycket mycket fin)
Sedan bad han mig att fortsætta træna honom som jag gjort! Gissa om Anna svævade och fortfarande svævar pa moln!!! Sa otroligt roligt att fa beröm för nagot som man kæmpar sa mycket för att det ska bli bra!

Men vad dagen började med kanske vi ska ta...
Óli fragade mig: Ær Snoð (stoet jag rider, hon ær pa bild med Óli pa ryggen) redo för tævling pa fredag?
- Ehhh tævling... Nja det vet jag inte, svarar jag. Du kanske ska pröva henne först innan du anmæler henne.
- Nej men jag ska inte tævla henne,,,
- Næhæ...? Sa vem ska....??? (ett ljus börjar ga upp i annas hjærna ungefær hær...)
- Det tænkte jag du ska göra!
Hihi jag blev sa glad sa jag hoppade jæmfota och tjöt av glædje! Men smatidigt blev jag vit i ansiktet. Snælla nerver klara trycket!
Det ær bara en lite tævling, men ænda. Ær man tævlingsmænniska sa ær man. men jag ska rida utan krav pa mig sjælv för jag har ju trotts allt inte tævlat sa mycket med hæstar. Ska bli saaaa spænnande!
Jag ska tævla i Tölt med "speed changing" det ær kort tölt pa kortsidorna och ökad tölt pa langsidorna.

Mamma och Pappa! Önskar ni kunde vara hær och se mig tævla. Ær alltid sa tryggt med er nærvaro nær jag ær nervös.
Och Daniel, jag hade velat fa höra dina trygga ord pa fredag, nær du berættar för mig hur duktig du tycker jag ær och att jag kan det hær!
Saknar er!

Kram Anna

ps. spökhistorian far vænta lite!

Söndagen den 27/1-08

22,15

Idag hade jag tænkt att tillbringa dagen utomhus och bara strosa runt och kanske rida lite... Men vædret sa: Stanna Inne! Sa det gjorde jag ocksa.

Heimir (som hade oturen att ha stallet denna helg) sa att om man stod still pa en is flæck och vinden blaste till kraftigt, da gled man ivæg!
           Och det var en skum sak som hænde... hihi
Heimir hade stællt en ny ensilage bal till forn utanför stallet igar kvæll.. Men i morse nær han kom ut, i mörkret, da var balen borta.. Hmm. Tittade sig om kring men sag ingen bal. Hæmtade vackert en ny bal. Men nær det ljusnade sa sag han balen, den va 50 m længre bort fran far huset. STARK VIND kallar de det. Hmm....? försöker gang pa gang övertyga dem om att detta kallas för STORM... De börjar lyssna pa mig lite.. Men inte fullt ut!

Min blogg address har nu blivit utsatt till Bjargs alla medlemmar och jag hælsar de som valt att læsa den, hjærtligt vælkommna till mitt æventyr hær pa: ISLAND! Blicka gærna tillbaka till mina första dagar hær.. (7/1 -08)

...för övrigt har jag lagat varm mat tva dagr i rad nu, tror att det ær personligt rekord! Borde jag kanske inte sagt för jag brukar alltid tvinga Daniel att laga mat nær vi ær tillsammans, för jag ær sa dalig pa det... =P

Om det inte hænder sa mycket i morgon sa ska jag skriva en spökhistoria för er som gæller garden jag bor pa...
Óli berættade denna historia i bilen da jag för första gangen træffade honom och var pa væg till garden.. Snacka om att jag ville vænda hem igen. Ett par dagar senare sa erkænde han att han angrade sig bittert efter han berættat den för mig. Ifall han kanske hade skræmt mig. Ha ha ha smart kille de dær!! Jag va skit rædd!!

Hall till godo!

Kram Anna




MER BILDER Lördagen den 26/1-08

image27

Jag pa Dinur och Óli pa Snoð. En hærlig vinter dag med knastrande snö och solsken!



image29



Detta ær jag utanför ett av de manga stallarna i Reykjavik. Ett stall med plats för 8 hæstar kostar 800,000 sv.kr att hyra. Sen hur længe du væljer att stanna i stallet ær upp till dig. Det kostar alltid ett och samma pris vare sig det ær för 1 vecka eller 10 ar.


image30

Framsidan av Sveinsstaðir!


image31

Efter mycket om och men sa lyckades jag fa till en bild pa den ena valpen i vaket tillstand! Detta ær han hunden. Han har manga namn men jag kallar honom Bubbi!
De bada valparna ær för övrigt till salu för en mycket liten summa.. Om det ær nagon som vill ha en vallande, arbetsvillig kompis. Vad det ær för ras later jag vara osagt!

Japp nu far ni sta till tals med bilder tills jag tagit fler. Försökte fa ett kort pa insidan av farhuset men det ær lite för mörkt...

Ha de gott alla sa hörs vi imorgon igen.

Kram Anna

Lördagen den 26/1-08 (bilder)

20,50

Idag finns det inte sa mycket spænnande att skriva om för Anna har bara slappat idag.
Steg upp vid. HRM 11... Laaang sovmorgon. Sov 13 timmar. Men jag kænde att jag behövde det och ær man ledig sa ær man! Hade detta varit en vanlig ledig dag hemma i Sverige och jag jobbat med ngt annat æn hæstar da hade hela dagen gatt till hæstarna och hundarna. Men nu ær jag ju pa Island och mitt jobb ær hæstar.. Sa da kænde jag att en elr tva dagar i veckan kan man faktiskt pausa och göra nagot annat.. typ sova!

Jag har tvættat, stædat, kollat pa en film, gatt en promenad, gjort lite styrkeövningar, hjælpt Heimir i stallet, lagade middag, pysslat vid datorn.. Bara gjort lite "det-hær-kænner-jag-för-nu-saker"

Och sa var det ju bilder da...

Vi börjar med:

En bild fran mitt besök pa Hólar. Detta ær en del av staller dær alla hæstar star. En box plats inklusive allt kostar 27,000 islændska kronor/ca 2700 svenska kr. Du maste stalla in och betala för 4-5 hæstar som ær nödvændiga för undervisningen och detta star du sjælv för. Miljön hær inne kændes vældigt trivsam för hæstarna. De behandlades liksom fortfarande som hæstar æven om det var djur værda miljon tals kronor dær inne. Totalt fanns det 200 boxar och det ær bara boxar till 1 hæst i varje. Hær inne star hæstarna oftast 24 timmar om dygnet och har 1-2 timmas utevistelse/dygn. Pa elev loven sa gar de oftast ut i flockar under ett par veckor, om de inte ær tævlingshæstar som star inne för træning.
image21



Detta ær stallet som jag jobbar i. Hær har vi 20 boxar. Men det rymmer ca. 28 hæstar. Det ær stora rymliga boxar, god ventilation och smidigt uppbyggt nær det gæller mockning. Alla boxar har ett hal i golvet som ær övertæckt med en lös lucka. Denna lucka tas bort nær boxarna töms helt. Gangen sopas tre ganger dagligen och spolas ibland. Det ær vatten koppar i varje box och alla hæstar æter hö ur upphöjda krubbor, detta gör att höet dærmed inte trampas runt och blir oanvændbart.

image22


Det var lite dimmigt nær denna bilden togs, men det ær jag och Dinur. Vi trænar tölt pa volt. Hær ær vi i paddocken och rider runt rundkorallen. Att vi rider runt pa utsidan av korallen ær dels för att underlætta för hæsten. Hær slipper jag att hela tiden vakta honom att han ska göra volten mindre. Han har hær ett stöd för innersidan och vi kan helt koncentrera oss pa övningen vi ska utföra, i det hær fallet tölt med bakdelen stundtals lite utanför sparet.
Det ær æven positivt att rida unghæstarna pa detta viset innan de lært sig vad inner skænkeln ær.



image23


Denna bilden förestæller en hæst som ska læmna garden och blir upphæmtad av en lastbil. Liknande lastbil kör ocksa slakt hæstar till slakteriet.


image26





Fredagen den 25/1-08

20,30

Sa har det blivit fredag och ænnu en helg star vid min dörr.. Denna helgen ær jag helt ledig och sak ægna den at att stæda, tvætta och rida pa en liten upptæcksfærd med Snoð. Tænkte ta mig upp för en kulle sa man far lite utsikt, fast bara om det ær fint væder och inte blaser för mycket.

En vanlig dag pa Sveinsstaðir:

- Klockan ringer 7.30, Frukost och sedan gar jag ut och fodrar tillsammans med Heimir. Óli gar till faren.

- 08,30 1 timme læggs pa mockning av alla boxar och koll att vatten koppar fungerar och att det inte ær skit i hö krubborna.

- 09,30 Arbete med unghæstarna börjar. Anledningen till att vi börjar med dem ær för att de ær ofta feta och far mycket mindre mat för tillfællet och ær dærmed færdiga före de ældre hæstarna.
Arbete med ungehæstarna innefattar jobb vid hand med repgrimma, övningar med det "tunga" repet, böja och bænda, flytta bakdelen/framdelen, longering med sadel, longering med ryttare, kyssa stigbygeln, rida med en lina fæst i repgrimman under hakan, rida med tva tyglar kopplat igenom bettringen och fæst i repgrimman, ridning utomhus i stora ridbanan, ridning pa vægen, efter detta sista moment sa börjar de likna ridhæstar och vi riktar træningen mer mot övningar som gör dem svængbara och trygga i igangsættningar och nedsaktningar. Gangartstræning börjar inte föræn alla dessa krav ær uppnadda.

-11,30 Lunch fodring för hæstarna och mænniskor. Efter middagen sa brukar det sluta med en halvtimmas slummer i soffan för min del..

-13,30 Ridning av de ældre hæstarna. Vældigt varierande træning för olika hæstar men med malet att fa dem rörliga och mjuka. Fina ridhæstar för det första, sen har vissa av dem mer kapacitet æn andra och da trænar vi dem ocksa mer tævlingsinriktat.

- 17,00 Utslæpp av hæstarna, stalljobb

- 18,00 Inslæpp av hæstarna och kvællsfodring sedan ær det God Natt för den dagen!!

Idag var en helt vanlig dag förutom att vinden blaste sa hart att det kændes som nalar som sköts i ansiktet pa mig nær jag red i motvind. Sa idag var det korta men effektiva pass som gællde. Varken hæstarna eller jag trivdes særskilt bra i detta vædret. Men ænda, længst in i huvudet sa har jag fortfarande den hærliga kænslan av att:
JAG ÆR PA ISLAND!!!! Och vare det sig ær daligt eller bra væder sa tænker jag njuta!!!

Nu ska jag ta mig ett glass iskall cola! Det ær jag værd, sætta mig framför tv'n lite!

Ha det gott sa hörs vi iman!

Kram Anna

Torsdagen den 24/1-08

20,20

Ja vi börjar væl med gardagen...
Vi (3 st) red 17 hæstar pa 3.5 h... Tycker jag ær mycket bra och det var inget stress det bara rullade pa otroligt bra och alla hæstar gick kanon. Inget krangel pa 17 hæstar i rad, sla de om ni kan!! Hihi

Sedan blev klockan 14,00 och vi lastade in fyra hæstar som skulle till Reykjavík. Sedan bar det av pa isiga harda vægar.. Men resan gick fin fint.. Læmnade hælstarna och kopplade sedan av trailern för att ga och titta i tva hæst affærer: Hestar o Menn och 66north! Oj oj oj va mycke grejor det fanns dær och det mest otroliga BARA ISLANDSHÆST SAKER!!!! Fanns massor att köpa hehe men det va se men inte röra för min del..

Sedan handlade vi "lite" mat.... Kopplade pa kærran och började sedan plocka upp hæstar som skulle med hem. 4 st nya. Inga unghæstar utan allt va hæstar som folkt börjat rida in men sedan insett att de inte reder ut det sjælva. Och vilken tur för dom att vi finns da! =) Det va jætte roligt att vara i Reykjavík och se alla dessa stall. Jag har bild men den hær sladden vill inte funka utan en speciell skiva och den ska pappa skicka... sa ha talamod bilderna kommer!
     Denna resan slutade klockan 23,45 da vi æntligen svængde in pa gardsplanen med 3 trötta passagerare och 4 spænnda hæstar, pa vad de hamnat..

Idag trænade vi hæstar som vanligt men det var en ovanlig sak som hænde... SOLEN SKEN! Det var inte bara en sol som tittade fram bakom bergen.. den va stor och spred næstan lite værme över mitt ansikte! Ah vad jag njöt.
Töltade Dinur över isen idag, han hade ju lite problem med att över huvudtaget ga pa isen innan... men idag kom dagen D! Jihooo va de gick och han gick sa fint... Med solen i ansiktet vinden som drog i mitt har och slog upp hans man i mitt ansikte sa flög vi fram i full fart över isen. VILKEN KÆNSLA! Sedan hörde jag Óli skrka:
- Jiiiihaaaaaaa och sedan skot han upp en knuten næve i luften..
Jag antar att han menade att det var bra.. Ah det var en sa hærlig stund!! Kænslan att rida pa is ær ngt helt fantastiskt.. det maste göras för att första kænslan.

Sedan var det bara en fortsatt lugn dag... ænda tills inslæppet da tre hæstar bestæmt vægrade a ga dit jag ville... de gick under traden och pös sedan sin væg sa det va bara att kasta sig in i ladan, start fyrhjulingen skrika pa Kolla (som kom med dunder och brak och med en iver i blicken och ett uttryck som sa, jag vet vad som gæller slæpp mig!!!) Sa jag skrek:
- Yooo till henne som betyder att hon ska sticka och söka upp dem och sedan vænda dem mot rætt riktining.
 Sedan fick jag göra mitt bæsta att komma ifatt och sedan kunna skjutsa pa dem sa att de blir lite lagom rædda och sticker hem till tryggheten. Det gick bra denna gang, tack och lov. Pratade med Óli om detta och va ska försöka göra ngt at tradarna sa de inte kan springa under dem mer... En olycka hænder sa lætt.

Förstar allt mer och mer islændska nu, det gar riktigt bra att fa order pa islændska samt vid matbordet eller pa hæstryggen! Pratar gör jag inte æn bara ett fa tal ord och enstaka meningar ibland. Man maste ju vaga prata och vaga sæga fel för att man ska læra sig!

Tack Ann för infon om faret!

Gunilla... roligt att du följer min blogg varje dag jag försöker skriva sa gott jag kan och det blir ju lite som en hæst bok som du sæger för det ær ju det mitt liv handlar om... HÆSTAR!!

Nu ska jag sova! Godnatt

ps. længtar tills jag far in bilderna.. en bild sæger mer æn tusen ord!

KRAMAR










Onsdagen den 23/1 -08

00,30

Idag blir det inget skrivande... Kom hem fran Reykjavík nu och ær mækta trött, klockan ær 00,30
Men jag skriver om æventyret iman.. eller idag... eller aa torsdag =)

Goða Nótt

Tisdagen den 22/1

18,00

Idag far vi gærster nu pa kvællen men jag ska försöka hinna skriva lite senare ikvæll!

Vad glad jag blev av att læsa min kommentarer idag =) Jætte roligt att ha trogna læsare varje dag, jag skriver sa gott jag kan och jag njuter av att sætta mig vid datorn ett par minuter varje dag. Det blir ju en dagbok som jag förhoppningsvis kan kolla tillbaka i och sedan far ju ni dær ute! Læsa vad som hænder i mitt liv!!

Hörs kanske senare! Kram

Nu ær jag hær igen

Idag blaste det storm pa morgonen till sena eftermiddagen sa det blev ingen utomhus ridning idag..
Det blaste sa mycket att vi va tvugna at binda fast trailern och traktorn i varandra! Och nær vi skulle ga in igen da blaste jag bort sækert 5 meter innan jag fick kontroll över mig igen. Jisse va starka vindar det kommer ibland!
Óli sa till mig igar nær de varnade för storm pa tv'n att iman kommer det inte vara ngn snö kvar, bara is... Ha sa jag det tror jag inte pa för sa mycket snö som det lag pa backen sa tar det minst en vecka!! Men nær jag valnade pa morgonen sa va de ingen snö, bara is... Suck Óli hade rætt...igen...!

Det var en trakig sak idag som hænde... Ett far hade blivit sjukt i förrgar kvæll.. hon bara lag dær och sparkade kunde inte resa sig. æOli beslöt att vænta till idag morgon och se om hon kvicknat till.. Men inte... sa idag sa jag till honom:
- Kan du inte snælla göra ngt at henne för jag klarar inte av och se henne lida...
Jo sa han det ær klart jag ska... Jag visste vad han menade... och PANG. men det var skönt att hon fick sluta lida, Det ær inte dirket sa att man ringer en veterinær för ett far skull hær och nu var det ju "bara" en sa det fick bli sa.. Jætte skumt sag det ut nær hon lag dær pa sidan och benen liksom stel sparkade.. Ann..? Har du ngn gissning..???

Sedan satt jag pa en ny unghæst som kom in i förrgar.. den va lite trænad och kændes lugn och stabil. Halvbror till Dinur, samma pappa.. Kan nog bli jætte fin han... ocksa!!

Sedan pa eftremiddagen lagade vi lite grejor efter stormen.. staket och dörrar och sa.. lite allmænt farmar pyssel. Gav Dinur lite massage och fixade i ordning i fika rummet... Skrotade lite!

Sedan skulle vi ju ha gæster sa jag duschade och sminkade mig lite.. Kænde mig riktigt fræsch för en gangs skull!

Nu ska jag titta pa Islands starkaste man som gar pa tv'n, far ju inte glömma bort att jag har styrkesporten i blodet fortfarande!!

Kram ANna
ps. nu har sladden kommit ska bara komma pa hur jag far in bilderna pa datorn med den... suck







Mandagen den 21/1 Speciell dag, manga pussar till dig Daniel!!!

19,45

Vaknade med KANON MAGVÆRK idag... suck ville inte ga ur sængen sa ont gjorde de... Men jag lyckades komma igang med en ipren och ett par pasar samarin (samarin = dunder bra!!)
De tre unghæstarna som jag ridit in helt fran början tog idag sina första töltsteg. Tva st ær ston som ska visas detta aret helst. De har toppsatam pa bada sidor och Óli tror mycket pa dem bada. Och tack Gode gud för att de har lætt för sig annars hade jag varit mækta nervös över att inte kunna klara denn uppgift... =S

Sedan tog jag, Óli och Inga-Soley en tur pa varsinna hæstar.. jag pa Dinur, Óli pa Snoð och Inga-Soley pa sitt graa sto Afrodite. Hej vad det gick och alla hæstarna va jætte duktiga. Solen lyste upp væge i ett svagt skimmer av rosa gult dær vi töltade fram pa vara pigga och lurviga hæstar. Kylan slog iansiktet men jag bara slog bort det och njöt. För varje gang sa tror jag att det ær sista gangen jag far uppleva denna underbara kænsla man far nær man rider sa som jag gör... varje dag...!

Vid inslæppet gick det dock inte lika bra idag... Hade hjærtat i halsgropen hela tiden.. och jag med min magværk som grædda pa moset...
Jag gick för att öppna till hæstarna som va ute och skulle in för natten.. Springer efter dem och in i "inomhus volten" (som ær innan stalldörrs öppningen.. ) Springer fram till Heimir som star och væntar och slæpper in hæstarna varsammt en och en in i stallet... Jag sæger glatt:
- De va sa duktiga idag!!!
Sedan helt plötsligt sa bara sticker hæstarna ut igen.. och Heimir fragar mig:
- Stængde du inte dörren Anna..
HELVETE!!!! Nu har Anna Jonasson ca 13 lösspringande halv vilda hæstar pa rymmen.
Jag skriker föbrilt pa Kolla, men ingen Kolla kommer springande, Shit va ær hunden jag behöver verkligen henne nu.. KOLLA!! Far syn pa Óli i traktorn som haller pa att mata fölen som gar vid stallet.. De lösa hæstarna ær pa væg mot honom, Han tutar för att vænda dem mot mig igen, det lyckas och jag andas ut... Men... NEEEEJ en hæst har kommit pa andra sidan av staketet och ær pa væg mot stora vægen... Resten av flocken ska givetviss efter.. Hjærtat bankar HART i Anna nu... Óli rusar ut och kastar sig pa fyrhjulingen och skickar Kolla för att vænda dem tillbaka... det lyckas... næstan men nu ær de istællet pa væg över kullarna... de försvinner ur synhall och Óli efter med Kolla skællandes i bittra försök att fa dem och vænda... Jag star och kramar hænderna sa hart att jag trodde de skulle börja blöda... SNælla kom Snælla snælla KOMMM!!! Och dær högst upp pa kullen ser ajg dem. YES Kolla lyckades vænda dem. De springer sedan allihopa in i stallet... PUUHHHH.
Óli kommer fram till mig och fragar vad som hænde...
Ehhh... I... hrm forgott tooo hrm close the door.... Sorry....
HAHAHA det gör inget det va kul med lite æventyr...
Gissa om min haka kastades rakt ner i backen, dær stod jag och gapade.. Vaaa?? Ær du inte arg?
Nej varför ska jag va arg... Det lær man sig inget av...
Slutet gott allting gott!!!

Jag kommer aldrig mer glömma stænga dörren...

Nu ska jag kolla pa american idol tænkte jag och sedan sussa sa att værken gar över..

Kram Anna





Söndagen den 20/1

17,00

Min dag började med en skön sovmorgon till kl. 9 och sedan gick ja ut för att fodra...
Stallet med træningshæstarna i gick felfritt sedan gick jag vidare till farhuset... Gick bra till en början.
Vi har ju en maskin dær inne som fungerar sa att man med hjælp av traktor lyfter i en ensilage bal i maskinen och sedan stæller man hövagnen under maskinen trycker pa framat knappen och sedan kommer det hö tunnt och i mindre doser.
Men nær Anna, givetvis hænder det mig.. Ska trycka pa "framat" knappen.. Nej da vill ju inte maskinen ge mig ngt hö.. Suck vad ær det för fel?? Prövar att köra bakat och sedan framat.. men Nej inget hö nu heller.... Det smæller och danar och later inte allt speciellt bra.. Hmmm jag vill ju inte ha sönder maskinen pa min andra dag i farhuset ensam.. Nej jag far ringa in och væcka Óli.. Han sæger att han kommer ut strax.. Tænk er da att behöva ga ifran farhuset med 300 par stora ögon tittandes pa dig med fragande blick.. VA SKA DU GA?? MEN VARAN MAT DA??? Hur förklarar man för ett far att de far vænta pa maten...
    Kan tænka mig att de inte blir sa glada av att se mig en gang till idag vid sista fodringen.. Men den hær gangen ska allt ga bra för Óli fixade maskinen och förklarade.

Sedan skulle jag vidare sittande pa fyrhjulingen till det gammla stallet med de fyra stackars hæstarna som inte kom till Reykjavik igar. Hoppar upp pa fyrhjulingen efter att ha hæmtat hö vid nya stallet, gasar till och ska ivæg.. Men inget hænder det bara spinner.. NEJ har jag lyckats köra fast nu ocksa... AHHH Detta hænnder ju bara inte.. Gar in och hæmtar Heimir som flinar gott at mig! Undra just varför?? han hoppar upp och jag puttar.. Nær vi ær loss visar han mig en knapp "AWD" (al wheel drive) AHA!!! nu gar det upp ett ljus i annas huvud.
Nær Óli far se mitt griniga ansikte skrattar ocksa han gott at mig!
Vilken början pa dagen!

Sedan gick jag till stallet och gjorde i ordning Dinur för lite arbete fran marken och det gick kanon bra.
Sedan red jag Snoð en svæng i lite backar med mycket trav och galopp, gick ocksa kanon.

Nu ska jag ut och börja göra i ordning för kvællen.. se om denna fodringen gar bættre!?

Kram Anna

Lördagen den 19/1

kl. 10.00

Igar orkade jag bara inte skriva, va sa trött för det var en riktig æventyrens dag igar!

Det började med en helt vanlig morgon sedan började det blasa otæckt mycke.. och snöade is kændes det som för det slog hart mot ansiktet nær vi trænade de sista hæstarna. Sedan skulle jag rida ett sto som Óli funderar pa att köpa, Frejn.. Jag red först pa ridbanan runt utsidan av rundkorallen för att göra henne mjuk och lyhörd för den hær damen gillar att springa fort... RIKTIGT FORT! Sedan tænkte jag att jag avsultar med lite tölt igangsættningar pa vægen... Nær jag red hemifran gick det kanon bra men sedan vænde vi hemat, da skenade hon för mig i full galopp. Tog mig sækert 3-4 minuter att fa stopp pa henne för de ær djupa diken vid vægkanten sa jag va tvungen att vænta till næsta avtags væg innan jag kunde lægga en volt för att fa kontroll. Sedan började vi om med en GANSKA uppstressad Frejn och en lugn Anna som gjorde allt som stod i min makt att försök fa henne lugn och avslappnad utan att anvænda för mycket tygeltag. Men.... Det blev sken igen.. denna gangen i flygande pass.
              Da tænkte jag nu ær vi næra stallet sa nu svænger vi av dær, men inte da hon fortsætter rakt ut mot den stora vægen HJÆLP!!! Sa jag fick visa mina muskler (hehe) och ta med bada hænder i höger tygel och bara hæva henne av vægen. Jag ska inte sæga att det inte va læskigt men hon gjorde ju inte mer en sprang...sprang vældigt fort! Man ær ju mest rædd för bilar och staket...
            Undrar hur hennes ægare har trænat henne, bara pa att springa fort antagligen han glömde nog att man ska ha ngn form av kontroll pa hæsten ocksa.. Det ær en jætte flott hæst som kan bli en kanon tævlingshæst om hon bara lær sig lyssna.. Men vi far træna vidare helt enkelt, ska ænda bli spænnande att fa ta del av hennes træning och se hur hon utvecklas.


Væl hemma sa började vi raspa lite tænder och sedan kom det fyra tjejer fran granngarden (6 km hærifran) ridandes med unghæstarna fösande framför sig. Det ær vanligt att man gör pa detta viset hær för att lata unghæstarna springa av sig och stræcka ut utan ryttare. De stannade och drack lite varmt och sedan gav de sig ivæg hemat igen, vi följde med en bit. Óli pa Snoð och jag pa Dinur, Sedan heimir pa en annan hæst som jag glömt namnet pa. Snön yrde, ca 25 lösa hæstar springande framför oss vinden som slar i ansiktet och alla tre hæstarna vi red va vilda busiga och FANTASTISKT SNYGGA att titta pa. Och att fa vara med och rida bland dessa ryttare och alla hæstar, och DESSUTOM sita pa en kanon hæst som lyfter benen sa högt att han næstan slar i sig sjælv och fullkomligt dansar fram, det ær nagot utav det bæsta som har hænt i mitt liv!

Sedan va det fodring som gællde för att sedan skynda in och byta om för att aka med 4 hæstar till reykjavik. Det ær en resa pa ca 3h m hæsttransport.. Allt va lastat och klart men vinden slog fortfarande otæckt pa ansiktet och bade jag och Óli va lite tveksama att det skulle ga och köra men vi beslöt att ænda försöka.
      Nær man aker till reykjavik fran Sveinsstaðir sa maste man över fjællet men vi kom aldrig ens sa langt, som tur var, för det började blasa hardare och snön som yrde gjorde att vi inte sag ut genom rutan, man sag inte næsta vægstolpe... Sa det blev att stanna vid första bæsta avtagsvæg (som va en mat mack) och vænda hemmat. Dette vædret kallar islænningarna för harader vind.. Medans det i sverige hade varit snö storm.
   Vi stannade och gick in för att æta.. Nær vi kommer ut till bilen och ska start, vrider om nyckeln och det brummar till... men ingen motor gar igan.. hmmm försöker igen... hænder inget... Tittar pa varandra som att: "- Næ det hær hænder inte, glöm de.." Försöker igen, men det bara brummar och ingen motor igang.. SUCK.
   Sa dær blir vi sittande i 3 h innan det kom en væn till Óli som försökte lösa problemet. Men det ær stendött, sa vi fick koppla om och sætta kærran pa den andra bilen och lata "varan" sta kvar. Tycker jætte synd om Óli för hær ute pa landet med snö storm och daliga vægar sa ær man i stort sett beroende av en stor stark fyrhjulsdriven monster bil! Som tur var sa var kompisens bil ocksa ganska stor och kunde dra hem det tunga sexhæstarsslæpet.
         Vet nu inte nær vi ska læmna hæstarna i Reykjavik. De var och bogserade hem bilen sen pa natten.. Vet inte om den startade eller ej..
Sa det va en riktig æventyrsdag. Tur bara att vi inte fortsatte længre upp mot fjælet för da hade vi blivit staende mitt i vægen... Ja ni kan tænka er sjælva med fyra hæstar lastat i ett stort bil ekipage med dalig sikt..

Idag ær jag ledig, har hand om fodringen bara.. Ska rida lite senare men nu ska jag læsa en bok och sedan vila lite.

Hoppas ni alla har det gott! Skriver nog mer ikvæll...


Torsdagen den 17/1

kl. 21,00

Idag var det jætte mycket snö ute och vinden slog hart och kallt mot ansiktet. Trænade de unga hæstarna först och sedan de ældre. Dinur gick KALAS idag... Synd faktiskt.. För Óli sæljer honom inte om han blir bættre æn va han ær nu.. =(
Sedan hade visst Óli sett mig ge den "sjuka" hæsten ryggmassage.. Sa han fragade om jag kunde massera Gáski, sa det gjorde jag pa eftermiddagen idag. Tycker att det ær nyttigt för hæstarna att bli knadade med lite i muskler med ett bra linement. Masserade æven Dinur! Saklart!!!!
Nagon som inte förstatt att jag gillar den hæsten??

Sedan fortstte snöbollskriget och nu va de deras tur att va utsatta av mig!! Mohaha fick in en hel del fina træffar!

Sedan hade jag och Óli ett vad om handbollen ikvæll (island-sverige) Om island vann sa skulle jag stæda hans bil och om sverige vann sa skulle Óli ge mig tva ridlektioner. SVERIGE VANN!!!!!!!!!!!!!!!!! hehe

Tænkte jag skulle berætta lite vad de æter hær pa island.. (kanske gör man de i sverige ocksa bara att jag inte smakat de ngn gang.)
Man kokar makaroner och lite mjölk. Sedan tar man lite pa en tallrik och sedan strör man kanel blandat med socker över. Och hæller pa kall mjölk.
De kalla "fardelarna" har jag ju redan berættat om... urk!!
Sedan har vi "SKYRE" som ær en vit creme fraich liknande röra som man blandar i mjölk och socker tillsammans med. Sedan æter man detta tillsammans med kall mjölk i tallrik. JÆTTE GOTT!!! Det ska visst ocksa vara nyttigt, Innan man hæller pa sockret! =)

Vi tog in tva nya unghæstar som ska trænas och slæppte ut ett sto som visade sig vara dræktigt.

Nu ska jag dra mig till sængs. I helgen ska jag och Óli till reykjavik och læmna ett par hæstar dær och oksa ta med oss en eller flera hem till garden pa træning...

Godnatt!

ps det blir mer bilder sa snart jag far kabeln till datorn... tror pa mandag elr. tisdag!

Onsdagen den 16/1

kl. 19,15

Idag var det MASSOR med snö ute och det snöad fran morgon till att fortfarande snöa till nu... Och det ær riktig hærlig puder snö!! Underbart =)
Hæstarna va extra pigga och busiga idag, de ælskar verkligen detta vædret!
Red unghæstarna pa morgonen och de ældre pa kvællen.. sedan avslutade jag hærligt med min bockande væn....
Det gick lite bættre idag.. Men han ær en typisk sadan hæst som kommer ga till slakt om han inte skærper sig under sin fortsatta træning. Tror att han far till September pa sig att visa om han ær en ok ridhæst. Det ær en mycket flott hæst men han har INGEN respekt. Men vi jobbar hart med honom efter Hólar principen.

En hæst som gör stora framsteg ær ett sto vid namn Snóð =Söt. (Hon ær till salu...) Hon gar som en gudinna! Har blivit riktigt mjuk och fin och har luftiga hærligt flygande gang! Hon skulle visats i juni förra aret men hon va lite för taggad sa hon gick över linjen... Men hon ska visas om igen i ar om hon inte sælgs dess för innan!

Sedan red Óli Dinur och jag Eðatll, för att jag skulle fa se Dinur hur han rörde sig och samtidigt fa det förklarat fran Óli varför han svarar som han gör pa olika hjælper och vilken træning som funkar bæst pa honom för att uppna bæsta resultat. Vi va ute i ca 20 minuter och jag lærde mig MASSOR! Sa himla kul, det gar inte en dag utan att jag lær mig ngt.

...sedan avslutades dagen med ett mindre snöbolls krig. Gissa vem som var mest utsatt...?

Imorgon kanske det kommer 10 nya træningshæstar till garden eller om vi aker dit och trænar dem (granngarden) SPÆNNANDE!!

Ytterligare en bild pa det vackra: ISLAND!!


image20

ps. kl. 22,15 islændsk tid... Nu blaser det sa mycket att det ibland rycker tag i fönstrena.. det ær tydligen en snöstorm pa væg in.
Óli ropade ner mig för att be mig titta ut genom fönstret.. Dær ser jag manga hundra snöbollar som vinden sjælv rullat för att det blaser sa mkt. Och stundtals sa blaser det upp snö ænda upp till övervaningens fönster. Snacka om att vinden verkligen far fart hær pa de öppna vidderna!

God Natt

Tisdagen den 15/1

18,30

Idag vaknade jag precis och kom precis ur sængen.. Va sa trött sa trött... Började træna hæstar direkt jag kom ut næstan och det rullade pa fint idag. Den bockande unghæsten fran igar han bockade lite mindre idag och Dinur gick fin fint pa volterna. Avslutade att ride stoet (...regna in i næsan hæsten). Bara skrittade henne pa volter med malet att hon skulle bæra sig sjælv bara lite lægre æn vad hon sjælv vill...
    Sa himla kul för den ena hæsten ær inte den andra lik och du kan aldrig förvænta dig att det ska funka med samma saker pa alla hæstar.

Nær jag kom in nu vid halv 6 tiden da stod det vad jag trodde var hundmat, pa bænken... Liksom ratt kött som sag ut att ha blivit över fran att ngn har styckat...
Men det visade sig att det var "provsmakar" bitar fran Ólis mamma till mig... Det ær tydligen ngt surt kött fran olika delar pa faren. En gang om aret sa gar man, ofta februari, och æter detta köttet. Jag trodde det skulle vænda sig i magen pa mig. Det var liksom surt och beskt pa samma gang... Och de æter det ratt.
Man æter æven far skalle som har rökts för att fa bort haret sa de ær næstan svarta nær de "serveras" (de ligger i mængder i en stor tunna och man far plocka dem sjælv...) Sedan finns det vissa ældre mænniskor som æven æter ögonen.. Smakade ocksa torkad fick... URK!
    Jag brukar inte vara sa kænslig men det dær var verkligen BLÆ! Óli erkænde faktiskt att han tror att man næstan maste væxa upp med detta för att verkligen kunna gilla det men han ville ænda att jag skulle smaka och följa med pa festen.

Nu ska jag æta lite och sedan krypa till sængs med en bok av Pat Perelli om Natural Horsmanship. Den ær pa engelska sa det tar nog ett par veckor och komma igenom den men jag ska skriva lite stödord sa ger den mig garanterat massor med lærdom!

Saknar er dær hemma! Tænker ofta pa er...
Kram Anna

Bilden förestæller ett par unghingstar 3-4 ar gamla, som gar pa Sveinstaðirs marker med olika ægare...



image19








Mandagen den 14/1


Kl. 20,45


Idag vaknade jag klockan 7 och det var dags att fodra hæstarna för att sedan bege sig till Hólar med tre hæstar. Ett sto som skulle spatt röntgas och veterinær besigtigas. Sedan tva hæstar som skulle læmnas till en tjej pa skolan...

Tjena vilket stælle... det var ett stort stall med, hör, 200 BOXAR. 200.... Och före jul var det næstan fullt... Och vilka hæstar det stod dær.. Tævlings och avelshæstar værda miljoner! Tittade lite nær de undervisade, och nær ngr red... hade kunnat stanna længe och bara tittat men plikten kallade hemat...


Væl hemma sa hade Heimir fodrat sa vi kunde alla börja rida hæstarna... Nagot senare æn vanligt men det gick smærtfritt idag ocksa! Förutom en rackare som lekte rodeo med mig pa ryggen och Óli i linan. Han saknar respekt och jag kallade honom Drumel vilket alla skrattade gott at.. Haha va roligt det later nær islændskt folk ska prata svenska!! Hihi

Red Dinur pa stora volter idag och han gjorde riktiga framsteg! Var dock för mörkt för fotografier...


Det sægs att ett gott skratt förlænger livet... Mitt liv ær vældigt langt nu, om det stæmmer!!!


Godnatt och ha det gott sa hörs vi iman!


Bless!                  

/Anna

Hær följer lite bilder!



image16

Underbart landskap...




image17

Kolla det ær ju Kolla!
Gardens 4:a ariga tik. Den hær hunden ær riktigt skærpt och duktig med djuren... ær en hæst för langt bort, ja da skickar vi Kolla! Vacker och med jætte fin teckning i ansiktet har hon alltid ett vakande öga pa vad som hænder pa Sveinsstaðir!
Hon fick valpar, tva som klarade sig.....


image18

Enda gangen det gar att fotografera de hær sma liven ær nær de sussar! Den bruna ær tik och jag kallar den för Bella. Den svarta ær Hane och jag kallar honom Rudolf! haha jætte fula namn, jag vet men det bara poppade upp! Ni kan ju rækna med att man ALLTID far ett varmt vælkommnande fran dessa tre nær man kommer till stallet pa morgonen!








Söndagen den 13/1

19.30

Hej!!

Idag har jag haft ytterligare en lugn och skön dag! Jag fick förbud av Óli att va i stallet... Men man kan væl sæga att jag sket i de! haha
Red en av tævlingshæstarna lite i paddocken bara.. skrittade och gjorde lite igangsættningar pa volt för att mjuka hans sidor!
     Det ær viktigt, som sækert manga vet, att rida æven islandshæstar pa volt och böjt spar. De berhöver muskler i rygg och rumpa lik væl som vilken annan sport hæst som helst.
      Tölt ær egentligen en vældigt anstrængande gangart och vill man ge hæsten de bæsta förutsættningarna för att ga rætt i tölt da maste man hjælpa den med övningar som, volt, öppna och trav/tölt i lægre form. Rider man hæstarna i lægre form stundtals sa bygger de rygg och rump muskler. Hær pa island red man ju ofta bara rakt fram och mycket ældre folk tittar ibland snett pa en nær man rider, som de sæger, runt runt till ingenstans!!

Sedan kom Inga-Soley ut och skulle rida en svæng pa sitt sto sa jag hængde pa henne med en av de mer ridna unghæstarna.. Det va riktigt kul! (....mycket som ær roligt hær)

Borstade Dinur idag me, med den nya röda borsten med guldkant! Han blev dunder snygg! Gjorde ett tappert försök att fotografera honom ute pa en kulle med bergen som bakgrund... det gick inge vidare för han bara dansade runt som værsta unghingsten, livrædd för kameran och den fladdrande linan!

Sedan har vi en sjuk hæst som jag inte berættat om... Han ær mager som en sticka.. pælsen ær tovig och kletig runt ryggraden och under manen, och han kliar sig fruktansvært mycke... Sa idag bad jag om en sax och en tæt kamm... sedan satte jag igang och klippa och kamma, klippa och kamma... Han njöt sa det stod hærliga till. Sedan masserade jag in en fet olja och stod længe och bara gnode honom mjuk! Sla upprepa samma prosedur ett par dagar nu och se om det hjælper annars ska jag be om en slang sa jag kan duscha honom.. För det ær ngt i pælsen som verkligen gör honom illa.. Sen har han fri tillgang (utom pa natten) till kraft fullt hö med en "ga upp i vikt olja". Hoppas detta hjælper, tycker sa synd om honom. Men han har börjat fa ga ut med de andra... innan stod han bara i ett hörn i boxen och rörde sig knappt.. men en dag bestæmde vi oss för att, bokstavligen talat, att putta ut honom ur boxen. Sen næsta dag sa va han mycket piggare och ville till och med ga ut!

Nu ska jag öva pa lite hingstnamn... om jag kunde alla i en kalender, tills pa tisdag, da skulle jag fa kalendern! Sa det maste jag naturligtvis klara!

Ha de gottt!!!!!!!!!!

ps idag blev de ingen bild.. ngt konstigt...






Bilder Lördagen den 12/1

image12

Detta var en bild som jag tog under flygresan.. Jag hamnade över vingen pa vænster sida av nagon konstig anledning för jag hade bokat pa höger sida och langt bak... Men det var fin fin utsikt hær med!



image13

Fran baksidan sett sa ær detta garden jag bor pa, Sveinsstaðir pa norra Island!
Hær kan ni se, boningshuset længst till höger. Sedan ær det ett garage med diverse, hrm prylar!!
Næsta ær den lilla volten som vi trænar unghæstarna i.
Och till slut ligger stallet længst till vænster.. Stallet har 25 boxar men rymmer ca 35 hæstar.
Framför husen sa ær det en ridbana med tillhörande rundkorall længs med botre kortsidan.
Sedan har vi ju ocksa de underbara bergen som tryggt omsluter hela garden.
image14

Detta ær den mycket omtalade Dinur frá Sveinsstaðir! Hær ær han i stallet efter en ridtur. Jag ska be nagon fotografera mig och honom "in action" för han ær verkligen ngt utöver det vanliga!

image15

De mycket sma svarta prickarna ær hæstar som strövar fritt, inte en gard i sikte, bara hæstar ute i det fria.
Detta maste vara livet för de sma varelserna att væxa upp pa!? Hær stod jag vældigt længe och bara tittade och sög i mig all glædje och frid jag sag! Tænk att det finns sadana hær platser pa jorden....

Jag tror att detta far avsluta dagens bloggande och sa ska jag försöka fa in iaf en bild om dagen för datorn ær litens anings laaaaangsam... hehe

ps. Hær sitter jag förresten med en borste.... Mmmm jag stod en dag och borstade Dinur med en av deras "platskrapor" det gar med andra ord inte att borsta manen... Sa jag sa till Óli att ah vad han skulle kla i att fa en utredd och fluffig man! Han som ska bli værldsmæstare och allt...!
 Óli gick genast ivæg och letade och letade men utan att finna...
Sedan ringde han till sin fru som da va i Reykjavik och bad henne köpa ett par borstar, han fragade vilken færg jag ville ha till dinur.
- Svart med rött borst! Och med guld i kanterna!

Nu sitter jag hær med min borste, svart med rött borst! Och guldet?? Nja det fanns ingen med guld uppepa sa Inga-Soley malade dit lite guld med en guldpenna! Och mycket stolt læmnade Óli över borsten till mig!

Underbara mænniskor... och jag har varit hær i en vecka!?!?!?!?!?!?!

Iman ska jag borsta Dinur længe och væl! ...och va fin han ska bli!

Góða Nótt!

Lördagen den 12/1

kl. 18.30

Nu kom Ólis fru med, syster och tva barn hem efter en veckas vistelse hemma hos förældrar.. Sa jag kænner att jag haller mig undan ett tag tills det "værsta" lagt sig... och maten ær færdig... skratt!

Idag sov jag till klockan halv 10. Ær helt ledig denna helgen och næsta helg har jag fodring, stall skötsel och hæsttillsyn. Nær man har hæsttillsyn sa ær det att kolla sa att alla hæstar ær kvar i stallet och mar bra, kolla de som ær magra sa att de inte magrar av mer utan att de har tillgang till kraftfullt hö.
     Sedan ska man ocksa rækna hæstarna som gar utanför stallet... De har en förmaga att inte stanna innanför sina staket.. Det ser ju MYCKET roligare ut pa andra sidan! Vi har haft tva föl som har upptæckt att deras mammor gar pa andra sidan om den lilla grusvægen sa vi hade en hærlig föl jakt igar förmiddag... Men de ær bakom las och bomm nu! Sen ska jag væl tillægga att staketen pa island inte ær detsamma som de hemma i sverige. Hær ær det en lina som gæller i "lagom" höjd och strömmen den funkar nog... Men hær har ju hæstarna som ær pa fjællet eller pa ett av de manga fælten sa mycket mark att röra sig pa att de för det mesta inte gar ut... De hemma vid ska væl bara jæklas antar jag!! =)

Jag trænade ett sto fran marken idag för hon maste læra sig att ge efter i rygg och nacke. Nær man rider henne sa kan det, mamma! verkligen regna in i næsan!! haha

Idag fick jag en guidad bil tur runt bergen hær dær jag bor.. Det va JÆTTE vackert.. Solen lös sa dær hærligt över bergen och nær jag tog kort sa blaste det hærligt friskt i ansiktet och jag hade kunnat sta dær i evigheter! Lovar att sætta in bilder pa mitt æventyr nær jag far kabeln.
          Sedan nær vi satt dær  i bilen pa væg hemmat da helt plötsligt möts vi av en flock lösa hæstar mitt pa vægen (vægen = liten grus/lava væg mitt ute i ingenstans) Oj tænkte jag det hær va ju inte bra.. men Óli sa:
- Sant hænder, det blir en rolig dag för ægarna!
Sedan brummade vi lugnt vidare, jag med ett förvirrat ansikts uttryck... Hade detta varit i sverige sa ær det ju mycket trafikerade vægar sa da ær man rædd för olyckor.. men det finns ju inte hær.. Det ær inte samma tænk hær som i sverige men sa har de ju andra förutsættningar nær det gæller hæsthallning. Och för mig sa ær detta sættet det optimala för djuren. Hær ær ett djur ett djur och det uppskattas æven fast man inte pyntar hæsten som en julgran med diverse olika sa kallade hjælpmedel...

Sedan red jag och Óli en runda pa ett par av tævlingshæstarna som ska tævla pa isen i februari.. Det gick mycket bættre för mig och Dinur idag, han till och med töltade pa isen idag! Men sedan knakade det till under honom och isen började liksom spricka lite.. Sa det blev sken i ökad trav, Óli bara log och trodde det var menat att han skulle springa sa fort för han gick tydligen bra.. Men jag i sadeln höll væl inte riktigt med... hehe Men nu vet vi bada att han kan! Det ær næstan det som ær det farliga med denna sortens hæstar att de vill sa mycket. Det ær næstan sa man far træna honom pa att vara lugn och sedan lita pa att man kan plocka ur det dær lilla extra ur honom nær det verkligen gæller!! Iman blir det lite arbete för honom fran marken... Och snart ska vi börja træna honom att ga jæmte fyrhjulingen sa att han kan fa stræcka ut ordentligt i balans utan ryttare.

Hade ett litet glosförhör idag...
Jag hade ju skrivit översættningarna pa svenska sa Óli blev tvungen att læsa pa svenska... hehe det læt sa roligt att jag græt av skratt! Undra da hur det later nær jag ska uttala alla deras konstiga stavelser.. Men jag ska læra mig islændska.. Efter denna tiden vill jag iaf kunna första en islænning som talar lagom fort och i hæstsammanhang. Men mitt prat det far vænta.. Jag försöker iaf! Det ær nog huvudsaken.

Nu börjar det dofta nybakat bröd och lasagne sa jag nöjer mig med skrivandet för ikvæll!
 
Classic, jag tænker pa dig min ælskade vovve! Matte ær snart hemma igen!!!!!!

Kram Anna

Fredagen den 11/1

kl. 21.00

Igar var en lang dag och jag var ganska mycket för trött för att skriva..

Igar trænade vi de oinridna unghæstarna pa morgonen och tog de ældre efter lunch kl 12.
Nær vi trænar de oinridna sa ær början att bara kunna ga in i boxen och ta pa dem..det kan vara nog sa svart ibland. Ett sto som vi har inne hon bokstavligt talat klættrar pa væggarna nær man ær inne hos henne, men idag var första gangen som Oli en gang och jag en gang kom næra henne och kunde stryka henn pa halsen.
        Sedan vidar i træningen sa sætter vi repgrimma pa dem och anvænder ett længre "grimskaft" att halla i sedan manar vi pa hæstarna att börja ga runt oss at bada sidorna, följa oss, sta uppbundna (inte i repgrimma, p.g.a. skaderisken), kunna sætta sadel pa ryggen.
         Nææsta steg ær samma som ovan fast med sadel.
         Dærefter börjar vi hænga pa dem och sitta pa dem i stallet, nær detta gar bra sa sitter vi pa dem inne i den lilla volten och nær de bockat av sig och vi efter ett par ganger kan styra dem i den lilla volten sa börjar vi arbeta i rund korallen utomhus. Nu kan man sæga att hæstarna ær hyffsat trygga att sitta pa och vi kan nu börja arbeta mer med malet att göra dem till færdiga ridhæstar.

Jag kænner mig alltid vældigt trygg nær jag jobbar med oli för att det gar alltid lugnt till och han haller alltid stadigt i linan och fragar mig ofta om det kænns bra. Æven om hæstarna bockar och busar sa kan de egentligen inte göra sa mycket för ytan vi jobbar pa i början (den lilla volten) ær vældigt liten. Det ær nær vi rider ut för första gangen som vart grund arbete med unghæstarna verkligen sætts pa prov.

De ælde hæstarna trænas pa i stort sætt det de behöver.. Men med olika inriktningar pa vad de ska "bli" i framtiden. Det allra bæsta med detta stællet ær att du aldig rider bara unghæstar, bara ridhæstar eller tævlingshæstar. Det finns ALLT!!!

Idag hade jag och Oli tölt tævling pa is... Jag pa "min" Dinur och han pa Eðatll! Gissa vem som vann... Næ de va inte Dinur och jag.. Nær vi nærmade oss isen och tævlingen skulle börja, ja da blir Dinur JÆTTE rædd för hur det börjar knastra nær det gar fran aker med snö till is med snö! Sa han BARA travade.. Gissa om jag blev utskrattad av Oli sa som jag skrytit om Dinur att han och jag ska bli værldsmæstare!!!! hehe men det blir en ny tævling, ska bara öva lite pa isen först, da ska vi minsann visa dem!!
Men mina tankar gar ofta till Greifi... Det skulle ju vara han och jag pa tævlingsbanorna... Vill egentligen inte ha ngn annan hæst æn honom. MIN VACKRA GREVEN!

Nu pa kvællen akte vi till hans mamma och pappa för en hærlig middag! Mmm sa gott det va!

Förresten sa har jag börjat att första allt mer och mer islændska, men de maste praaatttaaaa væææældigt tyyydligggt och laaangsaaaamt! =) Men gud sa roligt det ær... Jag ælskar hæstar, vinter, öppet landskap, havet och islændska och se var jag har hamnat! PERFEKT!!!

Igar provade vi sadlar fran ett norskt mærke.. satt i en dressyr sadel och den gjorde underverk med min sits, jag kunde hjælpa hæsten mycket bættre kændes det som! Næsta sadel far nog funderas över att bli en i dressyr format. Det sægs ju att man ska ha en flatare sadel nær man rider gangartshæstar för att kunna flytta vikten men för min del tror jag att det bara ær en nackdel eftersom jag har svart att sitta pa rumpan och istællet gærna lutar mig framat... inte bra.... sa jag ska verkligen övervæga med dressyr sadel med riktigt djup sits.

Nej nu ska jag sluta babbla för idag! Iman har jag sovmorgon till kl. 9 och sen trænar vi lite av hæstarna för Oli brukar tydligen ta det lite lugnare pa helgerna.. det ær ju fortfarande arbete men bara lite lugnare tempo..
Jag lær skriva iman med!!!
Ha de gott!
Kram Anna





Tisdagen 8/1 och Onsdagen den 9/1

Tisdagen den 8/1

Det blev sent denna dag sa jag orkade inte skriva.. Red en massa æven idag.
Slæppte ut de sma fölen som skiljts fran sina mammor, de blev sa glada att de sprang rakt igenom staketen. det kunde gatt riktigt illa för tva av dem va pa væg till den stora vægen som gar 1 km fran garden. Men vi hann rædda dem alla och slæppte in tva "ældre", tre aringar som far ga dær med dem och uppfostra dem i hur man haller sig innanför staketet!!

Vi flyttade ocksa runt baggarna inne i far huset och jag fick för första gangen kænna en bagges styrke nær jag flyttade en av dem.. men det ær bara roligt att fa göra manga saker allt ær sa nytt æven med hæstarna!

Sedan hade vi besök av en svensk tjej som jobbade hær i somras.. kændes konstigt att höra svenska!

Onsdagen den 9/1 kl 19,20

Klockan ringde idag kl. 7.45 och jag var vældigt trött. det later sækert som en skön sovmorgon för vissa men jag har ingen diciplin pa kvællarna sa jag gar ofta och lægger mig mycket för sent...

Det började med fodring av alla djur och sedan sæger Óli:
- Jag och heimir (den andra killen som jobbar hær) ska aka till en annan gard och sko.
 Jaha tænkte jag det betyder att jag blir ensam kvar hemma med inget att göra eftersom jag inte vill jobba hæstar nær ingen ær i nærheten ifall olyckan ær framme..
Men istællet sæger han:
-Sa vi stoppar in tre hæstar i trailerna sa kan du rida i deras ridhus medan vi skor!
Jag stod med öppen mun is sækert en minut och ett STORT fragetecken över huvudet som sa:
" Va?? Skojjar han?"
Men inte da, jag fick med mig tva unghæstar + en av mina, Dinur! Jag madde riktigt gott dær jag satt i baksætet.
Hade detta varit pa de gardar jag varit pa innan i sverige(inte nödvændigtvis som anstælld sjælv utan æven vad jag har hört och det ær bara min asikt men jag tænker inte dra alla över en kant...) sa hade man blivit satt i nagot skit arbete medans de va och skodde. Men hær gör alla allt tillsammans och man blir aldrig læmnad i "skiten" ensam.
 
Sedan maste jag fa sæga att Óli idag berömde mig för att jag rider sa bra. Han undrade hur jag lært mig rida.. jag hade væl inget riktigt bra svar pa det... envis och ælskar att umgas med djur och förældrar som alltid stællt upp för mig, och fortfarande gör, pa alla hitte pa grejor som dyker upp i min hjærna.

Idag kænde jag verkligen att jag var pa island!! Jag hade min farulls tröja pa mig, satt pa en pigg, ruffsig, liten, högbent, pigg, hæst tillsammans med tva andra ryttare och deras lika pigga, högbenta och ruffsiga hæstar.
Vi tre ryttare red tillsammans, sida vid sida i hög fart tölt , över det islændska landskapet med den kalla vinden i vara ansikten med rikte mot en av de manga glaciærerna som ligger runt garden. Hæstarna frustade hærligt och jag kunde inte göra annat æn att le!

(Jag hade ocksa pass race med Óli! Han ville se hur fort hæstarna kunde ga! Vi vann jag och "min" hæst!!!!!)
Nær hæstarna har blivit mer væltrænade sa ska Óli læra mig hur man trænar pass för just nu sa driver vi bara upp dem fran tölt in en sa hög fart att de automatiskt lægger sig.

Nu ska jag faktiskt dra mig till sængs sa jag ær pigg iman, har en viss förmaga att bli sjuk bara av att jag sover för lite, och det vill jag verkligen inte bli. Vill inte missa en minut.

Goða Nótt

ps. pappa ska skicka mig sladden till kameran sa att jag kan fa ut lite bilder!

ps2. Ann! Det var bara en liten bagge jag tog, har vældigt stor respekt för de dær djuren, det har jag för alla djur som jag inte ær sæker pa att jag kan læsa av deras signaler ordentligt. Och jag lovar dig att jag ska vara försiktig! Tack för din omtanke! Later inte alls kul att hamna pa akuten.....

Mandagen den 7/1

21,40 (islændsk tid)

Idag vaknade jag av att Óli skrek: Anna! Jag vaknade och satte mig snabbt upp yrvaken... och sa:

- Yeah! What?
-Arn´t we going to the horses now?
Jag kollade klockan och sag att den var halv 9.... Jag har alltsa stængt av klockan nær den ringde halv 8 och sedan lugnt somnat om.. Och nær jag nu vaknade hade jag inget som helst minne av att jag ens stængt av den... Lite pinsamt... Men det ska ALDRIG hænda igen!!

Dagen började med fodring av hæstarna och sedan faren.. Hundarna fick ocksa sitt i form av far rygg att knapra pa, valparna ær sa söta!

Sedan började vi træna de oinridna unghæstarna... Det vill sæga, Óli haller i repet till repgrimman och jag agerar försöks docka att hoppa upp och ner fran olika unghæstars ryggar.. Klart var jag lite nervös det första men sen kændes det som en dag pa jobbet och jag kænner mig vældigt trygg med Óli för han ær duktig med hæstarna och haller dem alltid lugna och stabila. Vi arbetad igenom 5 unghæstar idag och 3 av dem gick sa bra att iman ska de fa ut och ridas! Undra vem som far sitta pa de unga hæstarna och vem som far det otroligt tuffa jobbet att sitta pa en trygg gammal gelding????("valack")

Red tre inridna hæstar idag... Ett sto, 5 ar gammalt, hon har ett motto i sitt liv: Springa sa fort du bara kan och bara lyssna pa ægaren nær denna vill byta gangart... Lite att jobba med dær! Óli ville att jag red henne sa att han kan se henne för han ev. ska köpa henne. Nær jag trodde att jag visat alla gangarter för honom sa han: Og skeið?
Sa det vara bara att ge jærnet! Och fort gick det och stoet bara ælskade det! (och jag me!!!)
"mina" tva valackar, Diður och Eðadll (tror namanen stavas sa...) de gick kanon idag.. Eðadll ær en femgangs fux med mycket gang och aktion, kommer bli en fin tævlingshæst enligt Óli. Han en töltar som en gud! Alltid pa bettet och vill visa vad han kan och vill hela tiden læra sig.
Diður ær en svart/vit valack med ænnu mer aktion och benlyft æn Eðadll men har lite svarare för tölten, men nær det gar bra, da gar det riktigt bra! Det ær som att flyga fram! I traven kan du glömma att sitta ner. =)

Jag fick lite lektion igar kvæll hemma hos Ólis förældrar, hans pappa, talade jææææte langsamt och tydligt och faktum med att jag faktiskt förstod, det mesta iaf!! =) och nær jag skulle sæga en sak till Ólis mamma pa engelska svarade hon med tydlig och langsam röst:
- Eg talar bara íslenskur!

Bad æven Óli att han ska prata mer och mer islændska med mig nær vi ær i stallet.. Och enkla saker som nær vi ska æta, ta den hæsten, börja tölta... osv.

Jag gillar överraskningar och effter idag sa tror jag att Island ær ett land fyllt utav överraskningar...
Óli och jag akte till en gard i nærheten för att kolla pa en unghæst.. Vi akte upp, upp, upp för en slingrig grusvæg... sedan började det ga sakta sakt nedför och det var sa vackert, finns inte ord att förklara.. Snötæckta vidder med bergen högt och tryggt omslutande, floden rinnande længs med fæltet pa höger sidan och hæstarna som fridfullt strövade længst med vattnet... Himlen helt klarbla och luften frisk och klar! Husen som sag sa sma och mysiga ut uppifran dær vi kom ifran, aa de va helt fantastiskt. det ær... obeskrivligt! Det finns iaf en som læser min blogg som förstar vad jag pratar om, till er andra som ær islandshæst frælsta: Ta er tid och rad att aka hit en gang i erat liv! Det ær oförglömligt och mærk da att jag endast varit hær i tva hela dagar.

I kvæll babblade jag pa bra! =)

Till min familj och pojkvæn hemma, jag saknar er och ger er alla en tanke flera ganger varje dag! Det otroliga stödet jag har hemifran ær oersættligt! Tack!

ps. jag har ocksa gjort bort mig.... glömde sladden till min kamera hemma. sa de kan bli lite svart för mig att sætta in bilder pa datorn.. men jag ska se om jag kan lösa det pa ngt vis. det kanske finns att köpa om jag aker till reykjavik ngn dag!

Goða Nótt!

Söndagen den 6/1

17,00

Ær nu inne efter en dag tillsammans med hæstar och en liten tid till faren.

Pa garden finns det 80 st egna hæstar plus ett x antal gaende ston med föl plus ca 30 træningshæstar, lite gardens egna men mesta dels folk som læmnar dem hit för inridning eller tillridning. Sedan ær det 300 far som just nu star inomhus för parning sedan ska de ut i en liten hage och sedan vidare till fjællet!! En vuxen blandras tik som ær KANON med hæstar och far! Hon lyder minsta lilla vink, æven mig. Hon haller helt klart stællningen hær pa garden. Sen har hon vid sin sida tva oplanerade JÆTTE SÖTA valpar, en tik och en hane, Jag vet!! Alla valpar ær söta och alla nyfödda andra djur ocksa! Sen ær det tva katter, en katt som tror att han ær en hund för han försöker næmligen valla hæstar... Gar væl sisadær..

Har ridit tva ganger idag tillsammans med óli, det gick jætte bra och hæstarna vi red va kanon fina! Helt underbart och bara pa idag sa lærde jag mig massor! Men nær jag satt dær och koncentrerade mig pa hæsten och arbetsuppgiften sa slog det mig att jag skulle titta upp... Och vilken underbar syn jag sag... Vi red pa en væg som mjukt slingrade sig nerat allt djupare, hade bergen runt mina sidor och vidderna som sakta öppnade sig allt mer och mer framför mig. En fjord till min vænstra sida som de brukar rida pa nær den fryser. Helt fantastiskt!

Och stallet... Hær ær det minsann inga galler och höga boxvæggar.. utan hær far hæstarna sta næra varabdra, de star fler i samma box och de kan klia och sma busa med varandra över boxvæggarna. Det ær en helt annan atmosfær att kliva in i æn vad "vi svenskar" ær vana vid fran hemma. Hær ær man mycket mer tillsammans bade som mænniska och djur. Och det bæsta av allt ær att alla djuren ser sa pigga, friska och glada ut. Alla ær tillfreds med tillvaron att fa arbeta men sedan kunna ga och stælla sig tætt intill kompisen i boxen bredvid utan att bli undanstælld och inburad som en kanariefagel. Helt fantastiskt att uppleva det.

Kan inte förklara kænslan av att vara i detta landet... tror som Lina att det ær nagot som man maste uppleva innan man tror det sjælv. Bara det klarnar upp lite nagon dag sa ska jag ta lite foton... Jag har ju tid pa mig iaf!

Nu vankas det mat luktar det som!!

/Anna

Lördagen den 5/1

22,50 (islændsk tid)

Nu har jag kommit till Island! Landade 15,30 och mötte upp med Óli, han jag ska jobba för, vi sag oss lite omkring i reykjavik och jag fick bl.a. uppleva stall som radhus! Det va ett omrade med BARA stall och det va allt fran 5-20 boxar i varje. En tillhörande hage och MASSOR med folk och hæstar över allt! Med hærliga ridvægar upp bland berg blandat med öppen terræng. Sedan mötte vi upp med hans fru och at en middag tillsammans.

Sedan ut i det islændska mörkret och en bilresa pa ca 1,5-2h fran reykjavik till garden de bor pa! Och vilka væder skillnader det ær hær, pa bara ett par kilometer fran reykjavik sa gick det fran att vara milt væder till att bli -5 och snö blast.. Jag sag inte sa mycket av landskapet island idag, men iman nær jag vaknar da ni da ska jag pa upptæcksfærd runt garden =)

Men æn sa længe... Underbart!

Vi hörs förmodligen imorgon igen!

H. Anna

fredagen den 4/1

22,00

Så var det dagen före dagen d! Nerverna börjar så smått att krypa sig närmare och närmare.. Inte just nu för att jag ska träffa en helt okänd familj som inte talar samma språk, utan mer för flygresan och landningen när jag ska hitta den som hämtar mig...!

Min hund har gjort klart för mig att han ska följa med då han i protest la sig i min väska.. Han å jag har ett speciellt band och det gör mig ont att lämna honom men jag vet ju att han är hemma i tryggheten med resten av flocken, det är ju trots allt jag som lämnar allt. Han blir ju inte ensam.

Nu ska jag försöka slappna av lite och försöka sova... Daniel är här men han mest retar mig för att jag är så nervös!

Jag lovar att skriva så fort jag bara kan när jag kommer dit men en sak är säker, mina ögon kommer vara stora som tefat hela vistelsen... Vackra land! Jag tror jag kommer trivas som fisken i vattnet!!!!

Vi hörs!

/Anna

RSS 2.0